Kako da stvorim mladice jabuke

zavrtanj m4

Zainteresovan član
Poruka
102
Dobar dan
Imam u dvoriśtu jabuku sortu koje nema możda na Balkan,bile su tri ,dvije uginule ,ostala ova jedna stara oko 60 godina
Hoću da joj sa mladicama produżim vrstu,Kako?
Mogu da na kalemim na nove ,to ne znam a nije sigurno
Mogu sa sjemenkama ali ne znam
Mogu li sa reznicama ,ne znam
Żelim da krenem odmah danas,ako dobijem odgovor od znalaca
Hoću oko desetak novih ,neśto sebi ,neśto bi podelio
Pitao sam neke osobe ,,koji se u sve razumiju ,, a ne znaju niśta
Sveti oci su rekli ,posadi voćku viśe ti koristi od molitve,ja nisam neki vjernik za preporuku
Hval...

Postoji vise nacina,
Hormonom, odseces granu , obicno pre cvetanja i stavis u vodu gde si dodao hormon..
Drugo je korenovi sa grane, ogulis koru i stavis na to mesto kesu sa zemljom i humusom i navlazis i obmotas kesom i tako 4 nedelje i tu se pusti korenje...posle iseces ispod grane...
trece je kalemljenje, jabuka se kalemi , ne znam tacno na koje drvo..to mora da pitas..
Seme je najnesigurnije...cudno ali je tako..

E sad koja je metoda najuspesnija....po seljacima iz Zupe, ova sa hormonom, tamo je sljiva zakon i oni kloniraju sljive...
A to isto radi i kod vinograda, tako da je zato za njih to zakon...
A eto vinova loza ima jos metoda...vise....
Ja racunam da je jabuka slicnija sljivi nego vinovoj lozi pa zato pricam ovo sto sam cuo da rade sljivama i jabukama..
Ima i to sa semenom , preseku jabuku i posade...

Dobar dan
Imam u dvoriśtu jabuku sortu koje nema możda na Balkan,bile su tri ,dvije uginule ,ostala ova jedna stara oko 60 godina

Sigurno je i jednostavno. Jabuka i kruška se pogotovu lako kaleme.
Može sada sredinom maja na budni pupoljak.
Problem je što moraš da imaš spremljenu podlogu na koju kalemiš.

Nisam probao ali sam video na youtube postupak margotiranja.
Pogledaj, izgleda jednostavno.

Sigurno je i jednostavno. Jabuka i kruška se pogotovu lako kaleme.
Može sada sredinom maja na budni pupoljak.
Problem je što moraš da imaš spremljenu podlogu na koju kalemiš.

Nisam probao ali sam video na youtube postupak margotiranja.
Pogledaj, izgleda jednostavno.
a znaš šta je Margotiranje ?
ne preporučujem (za jabuku)

Dobar dan
Mogu sa sjemenkama ali ne znam
Żelim da krenem odmah danas,ako dobijem odgovor od znalaca
Hoću oko desetak novih ,neśto sebi ,neśto bi podelio
Pitao sam neke osobe ,,koji se u sve razumiju ,, a ne znaju niśta
Sveti oci su rekli ,posadi voćku viśe ti koristi od molitve,ja nisam neki vjernik za preporuku
Hval...
dobar dan :)
Kalemi na čep - ali se prvo raspitaj za podlogu - koja je najbolja za tvoj kraj (region).

kalemljenje na spavajući pup više ne može. zakasnio si

:DDa ,probam sve ,pa sta bude
Imam vjeru u domaćine i iskustvo narodno
Ima na web.. savjeta ,ali to je viśe akademsko ,i treba ti svaśta od alata do sredstava i opreme,i to me zamara ,nisam agronom
Volim jednostavne narodne postupke ako bude,nije meni do plodova ,volim kad se voćka primi ,to je lijep osjećaj ,novi żivot,a możda i neko vodi ljubav u hladovini moga truda;)

Imam sličnu situaciju, stara jabuka. Pokušao sam sa margotiranjem , i nije bilo uspešno, opet pokušavam ove godine.
Videćemo...
Samo nisam siguran da je 4 nedelje dovoljno. Ima neko iskustva o tome ?

Moj ujak je imao neku staru sortu krušaka (zapravo 2 kruške) koje su
stare decenijama i ne obolevaju od nikakve bolesti.

Ja sam zasadio nekoliko krušaka pre 3-4 godine i već prošle godine
primećujem crne grane, verovatno bakterijska plamenjača. Odsekao sam
te grane ali sumnjam da ću ih spasiti.

Zato sam razmišljao o margotiranju te stare kruške mog ujaka jer je tako
čitava biljka od jedne sorte što nije slučaj kod kalemljenja.

Moj ujak je imao neku staru sortu krušaka (zapravo 2 kruške) koje su
stare decenijama i ne obolevaju od nikakve bolesti.

Ja sam zasadio nekoliko krušaka pre 3-4 godine i već prošle godine
primećujem crne grane, verovatno bakterijska plamenjača. Odsekao sam
te grane ali sumnjam da ću ih spasiti.

Zato sam razmišljao o margotiranju te stare kruške mog ujaka jer je tako
čitava biljka od jedne sorte što nije slučaj kod kalemljenja.
Imaš na Temu one prozirne kuglice za margotiranje, a i imaju lepu zaporku, lepo se zatvore. Ja sam pokušavao da časom od jogurta , pa sa onom pet flasom od pola litre.. i pojave se neka zadebljanja, ali korena nije bilo. Posadio sam svejedno, i nije se primilo.
Ove godine sam pokusao sa boljom zemljom , crnicom, koju sam stavio u Temu kuglice... koje su prozirne, pa ce da se vidi ako se stvore neki koren...
Pre desetak godina sam kalemio trešnju na rascep i uspelo je. Izgleda ga je kalemljenje bolje , iako treba više truda..
Krušku sam isto pokušao da kalemim, ali nije išlo.
Loza također, i cak se pokazali i listići, ali izgleda da je vetar uništio.

Imaš na Temu one prozirne kuglice za margotiranje, a i imaju lepu zaporku, lepo se zatvore. Ja sam pokušavao da časom od jogurta , pa sa onom pet flasom od pola litre.. i pojave se neka zadebljanja, ali korena nije bilo. Posadio sam svejedno, i nije se primilo.
Ove godine sam pokusao sa boljom zemljom , crnicom, koju sam stavio u Temu kuglice... koje su prozirne, pa ce da se vidi ako se stvore neki koren...
Pre desetak godina sam kalemio trešnju na rascep i uspelo je. Izgleda ga je kalemljenje bolje , iako treba više truda..
Štekmedijum (Klasman-ov - ljubičasti).

Trešnju sam pokučavao da kalemim na višnju na budni pupoljak maja meseca. Dve godine
sam pokušavao i nisam uspeo a onda sam došao na ideju da je kalemim na spavajući
pupoljak u avgustu (sredinom avgusta pa i početkom septembra) i svaki pupoljak se primio.

Čudi me da nisi uspeo krušku jer je ona baš laka za kalemljenje.

Vas dvojica @asketa i @Plant , zamolio bih vas da mi objasnite , još bolje fotka šta je spavajući a šta budni pup .

Pupoljak iz prethodne vegetacije je na grani koja se razvila u prethodnoj godini i sa njim
se kalemi oko 'mladenaca' (oko 22 marta).

Budni pupoljak je na grančici koja je novoizrasla, znači od 3 do 5-og meseca tekuće godine i sa
njim se kalemi od sredine maja do sredine juna i on će se odmah razviti za 15-20-ak dana.

Spavajući pupoljak kojim se kalemi od sredine avgusta do sredine septembra je na grančici koja
se razvila u tekućoj godini ali se kalem zbog kasnijeg kalemljenja neće odmah razviti već će
taj kalemljeni pupoljak 'prespavati' zimu i razviće se tek u proleće.

Pupoljak iz prethodne vegetacije je na grani koja se razvila u prethodnoj godini i sa njim
se kalemi oko 'mladenaca' (oko 22 marta).

Budni pupoljak je na grančici koja je novoizrasla, znači od 3 do 5-og meseca tekuće godine i sa
njim se kalemi od sredine maja do sredine juna i on će se odmah razviti za 15-20-ak dana.

Spavajući pupoljak kojim se kalemi od sredine avgusta do sredine septembra je na grančici koja
se razvila u tekućoj godini ali se kalem zbog kasnijeg kalemljenja neće odmah razviti već će
taj kalemljeni pupoljak 'prespavati' zimu i razviće se tek u proleće.
Da li dobro razumem , i jedan i drugi su na novoizrasloj grančici , tj mladaru .

Back