Kako da razlikujete bol zbog osetljivosti zuba od karijesa?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.450
6325270306297381c1a326583365753_v4 big.jpg

https://www.b92.net/zdravlje/prevencija.php?yyyy=2022&mm=06&dd=02&nav_id=2164500

Da li ste ikada osetili bol ili neprijatan osećaj nakon zalogaja sladoleda ili kašike vruće supe? Ako je tako, niste sami. Osetljivost zuba može da se pojavi kao prolazna nelagoda ili kao bolan znak ozbiljnijeg problema.

Obično se manifestuje kao nagla, kratkotrajna i oštra bol kroz zube, desni pa i kroz čitavu glavu. Zato, kada ljudi jedu hladnu hranu kažu da doživljavaju "zamrzavanje mozga". Vrlo se često takva bol javlja baš leti, nakon što se pojede ili popije nešto hladno. Ali nije retkost da se bol pojavi i kao reakcija na vreo napitak poput čaja. U strahu da je nastao karijes mnogi će otići kod stomatologa, što je dobro, jer će on pronaći uzrok boli, no to ne mora da znači da je na zubu nastao karijes.

Naime, osetljivost zuba izazvana toplotom ili hladnoćom obično se javlja kada se istroši spoljašnji zaštitni sloj zuba, odnosno zubna gleđ.
Ona prekriva spoljašnju površinu krune zuba i poput omotača štiti unutrašnje "osetljivije" delove zuba. Ispod gleđi je dentin koji je prožet mikro kanalićima pa kad se gleđ ošteti, tim kanalićima toplina i hladnoća dolaze do živaca u zubnoj pulpi i nadražuju ih, što doživljavamo kao osetljivost zuba.

Takođe, za osetljivost može da bude uzrok i izloženost gornjeg dela korena zuba zbog povučenih desni. Uzroci mogu da budu brojni, ali uobičajeni i najčešći uzroci gubitka gleđi koji stvaraju nelagodu u kontaktu sa toplotom ili hladnoćom uključuju sledeće:

-šupljine u zubu
-karijes
-povrede zuba (natučeni zub, polomljen zub)
-neki stomatološki zahvati (brušenje, postavljanje krunice, plombe)
-bolest desni (povučene desni)
-agresivni proizvodi za njegu zuba, poput tvrdih četkica, pasti za zube s efektom izbjeljivanja, vodica za ispiranje usta na bazi alkohola
-škrgutanje zubima
-kisela hrana
-infekcija zuba
-pušenje i korišćenje duvanskih proizvoda
-snažno četkanje zuba
-loša oralna higijena

Razlika u boli
Nelagodnost u zubima povezana sa toplinom i hladnoćom pojaviće se nakon hladnog ili vrućeg jela ili napitka i verovatno će se ponavljati.
U slučaju karijesa i drugih ozbiljnijih bolesti, bol je najčešće tupa, oštra i često se javlja noću.

Američko udruženje endodonta (AAE) savetuje da posetite svog stomatologa ako se vaša osetljivost zadrži više od 30 sekundi nakon što dođete u kontakt s vrućom ili hladnom hranom odnosno pićima ili ako je zubobolja jaka. Sve su to znakovi da možda imate šupalj zub, karijes, infekciju ili bolest desni koja zahteva profesionalno lečenje.

Ako osećate osetljivost u zubima kada pokušavate da uživate u toplim ili hladnim napicima, dobra vest je da vaše stanje može da se izleči. Često već i dobra oralna higijena (pranje zube temeljno 2 puta dnevno uz korišćenje konca za zube) može pomoći da se bol smanji. Osim toga, redovno posećujte zubara i ako je moguće smanjite ili prekinite pušenje.

Lečenje kod kuće

Postoje i kućni tretmani koji olakšavaju nelaprijatnost uzrokovanu osetljivošću zuba. Poznato je nekoliko kućnih lekova koji olakšavaju tegobe, a oni uključuju:
-ispiranje slanom vodom
-ispiranje oralnim 3%-tnim vodonikom peroksidom, razrađenim u toploj vodi (mera vodik peroksida i vode mora biti 1:2) i ne sme da se guta.
-trljanje kurkumom
-ispiranje zelenim čajem

Međutim, da biste trajno rešili osetljivost zuba, moraćete da posetite stomatologa.
On može da vam pomogne u određivanju plana lečenja za rešavanje temeljnog stomatološkog problema koji uzrokuje osetljivost.
 
Nisam bila kod stomatologa skoro dve godine zbog korone .Pre neki dan sam otišla na kontrolu
Srecom sve je bilo ok osim malo kamenca.Moj sledeci odlazak na kontrolu bice krajem godine i tako na svakih šest meseci
kao i do sada ako ne opet ne spreci neka korona :) Pisem ovo jer je prevencija osnov kod zdravlja nasih zuba

Idete li vi na kontolu kod zubara ili idete samo kada vas zub zaboli ili osetite neki drugi problem ?
 
Nisam bila kod stomatologa skoro dve godine zbog korone .Pre neki dan sam otišla na kontrolu
Srecom sve je bilo ok osim malo kamenca.Moj sledeci odlazak na kontrolu bice krajem godine i tako na svakih šest meseci
kao i do sada ako ne opet ne spreci neka korona :) Pisem ovo jer je prevencija osnov kod zdravlja nasih zuba

Idete li vi na kontolu kod zubara ili idete samo kada vas zub zaboli ili osetite neki drugi problem ?
obično odem jednom godišnje (mada bi trebalo na šest meseci) na kontrolu i čišćenje kamenca...baš sam danas bio kod zubara...popravio mi je jedan zub danas i jedan prošle nedelje.. imam odličnog zubara... nikad ga ne bi menjao...
 
Ja sam pronašla divne zubara, majku i ćerku i prvi put mi je neko radio popravke bez anestezije a da ja nisam plakala i htela da pobegnem. Svakom bi ih preporučili. Po njihovoj preporuci sam izvadila u njihovoj glavnoj ordinaciji ili nesto kao direkciji, sam izvadila dva umnjaka jednim odlaskom, da nisam imala bolove ni po prestanku anestezije. Osetila nisam nista. Zaista su za svaku preporuku. Perem zube paradontaks pastom, jeste malo skuplja ali meni jednoj dugo i traje jer je potrebno jako malo, a I desni ne krvare uopšte, znaci isplati se.
 
E ja to nikad nisam našla u pola cene, evo ja ne znam gde to ti nalazis

Можда не на централним градским пијацама,
али на мањим, локалним пијацама,
Бањица, Миријево, блок 70 има.

Сензодин налазим по 280 динара
у продавницама је по 500-600 па ти види !

Живели наша браћа Роми, Кинези, и бели шверцери.
Спашавају од кад знам за себе !!!
 

Back
Top