Viraxor
Zainteresovan član
- Poruka
- 287
Pokusavam da promenim, ali mi nema opcije u BIOS-u. Ima opcija SATA configuration u Advanced, ali ona samo ima dva porta, mogu da im menjam da li su ukljuceni ili iskljuceni. BIOS mi je InsydeH20 5.0.
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
Kako to mogu da uradim?Disabluj AHCI komandu.
Koji da iskljucim, ima dva porta, koji god da iskljucim ne radi, kad iskljucim oba nece nista. Druge opcije nema.Idi ili u Advanced,ili u Boot komandu i gde se nalazi AHCI komanda,idi na nju Enter i treba da dobijes mogucnost Disable,Enable.Znaci strelicom je oznaci,pa onda Enter.
\pogledaj uputstvo za maticnu, ako jos uopste postoji ide mod.Pokusavam da promenim, ali mi nema opcije u BIOS-u. Ima opcija SATA configuration u Advanced, ali ona samo ima dva porta, mogu da im menjam da li su ukljuceni ili iskljuceni. BIOS mi je InsydeH20 5.0. Pogledajte prilog 1380178Pogledajte prilog 1380180
Problem je sto hoce da instalira XP, a to ne moze, jer je XP pre AHCI, moze samo IDE. E sad, koliko se secam, moze da se napravi disketa sa AHCINe razumem odakle ti ideja za IDE i zašto bi to radio.
Moja ploca iz 2018 nema IDE, ima samo AHCI i RAID. Zadnja ploca koja je imala, je iz 2008.Pored AHCI,postoje na novim BIOS-ima Legacy i Other komande.
Moja je iz 2019-e i pored Ahci ima Legacy i Other.Na Other mogu da instaliram i XP bez problemaMoja ploca iz 2018 nema IDE, ima samo AHCI i RAID. Zadnja ploca koja je imala, je iz 2008.
Pa sto lepo ne napisu ide? Sta je legacy? Moja sigurno nema ima samo te dve opcije.Moja je iz 2019-e i pored Ahci ima Legacy i Other.Na Other mogu da instaliram i XP bez problema
Nije nikakav problem instalirati XP na AHCI. Ima modovanih instalacija koje ga već imaju, a može i da se injektuje naknadno, a može i stari dobri F6 metod.Pored AHCI,postoje na novim BIOS-ima Legacy i Other komande.
Ne znam,pakuju majmuni da se covek sto teze snadje i da mora da ide u servis da mu uzmu pare,za nikakav problem.Pa sto lepo ne napisu ide? Sta je legacy? Moja sigurno nema ima samo te dve opcije.
Nece na AHCI ni Win.7.a kamoli XP.Dodje instalacija donekle i samo pokaze gresku.Nije nikakav problem instalirati XP na AHCI. Ima modovanih instalacija koje ga već imaju, a može i da se injektuje naknadno, a može i stari dobri F6 metod.
Čak ako laptop ima SSD, a verovatno ima, to je onda i jedini preporučeni metod, sa AHCI kontrolerom.
Sve zavisi kakav si majstorNece na AHCI ni Win.7.a kamoli XP.Dodje instalacija donekle i samo pokaze gresku.
Mislim da sam dobar i da mogu instalirati Win.7 i na najnovijim plocama,a za XP nisam siguran,jer nisam skoro probao.Mada ako prodje Win.7 prosao bi i XP.Sve zavisi kakav si majstor![]()
legacy sa ahcijem radi odlicno.Alo bre ljudi šta pričate čoveku, kakve nebuloze...
To je BIOS relativno nove generacije, podržava GPT i UEFI i naravno da NEMA opciju za IDE koja je zastarela pre sto godina. Ima samo opcija da se uključi i isključi određeni SATA port.
A ne razumem i zašto bi to nekom trebalo, kad postoje softverske emulacije za IDE koje (ako nekom baš padne na pamet) može koristiti iz Windowsa, pa podići virtuelnu mašinu na kojoj je XP.
Inače, SSD ne treba da radi na IDE svakako. Ne razumem odakle ti ideja za IDE i zašto bi to radio.
sve se moze pa cak i ako microsft kaze da ne moze. kod najnovijeg meka mozes staviti os snow leopard star 12 godina. a zvanicno mogu samo poslednja tri sistema iz poslednjih godina..Mislim da sam dobar i da mogu instalirati Win.7 i na najnovijim plocama,a za XP nisam siguran,jer nisam skoro probao.Mada ako prodje Win.7 prosao bi i XP.
Dugo vremena je IDE bio najbolji disk interfejs u svetu desktop računara, kod PC-ja baš dugo a neko vreme i kod Mac-a... sve dok se se nije pojavio SATA. Ultra verzija je prenosila do 133 megabajta u sec. što je bilo ekstremno brzo, brže od svih diskova koji su tad postojali.ide je uvek bio uzasavajuci i to niko normalan ne koristi.
da ima istine, ja inace volim jsko proste i funkcionalne tehnoloske stvari koje traju i ne prave probleme... kad rekoh uzasavajuci mislio sam na transfer a za mene je to postalo praistorija kada sam prvi put radio sa pro raidom 5 . uzgred mislim da su se sata i ahci pre odomacili kod meka nego kod pc.ja. danas bez ahcija nista... ni nvme ne mozes da gonis.Dugo vremena je IDE bio najbolji disk interfejs u svetu desktop računara, kod PC-ja baš dugo a neko vreme i kod Mac-a... sve dok se se nije pojavio SATA. Ultra verzija je prenosila do 133 megabajta u sec. što je bilo ekstremno brzo, brže od svih diskova koji su tad postojali.
Dobar je bio IDE, ne smemo ga zaboraviti.