kako da promenim iz ahci u ide?

Viraxor

Zainteresovan član
Poruka
287
Pokusavam da promenim, ali mi nema opcije u BIOS-u. Ima opcija SATA configuration u Advanced, ali ona samo ima dva porta, mogu da im menjam da li su ukljuceni ili iskljuceni. BIOS mi je InsydeH20 5.0.
16897019961529048772613096980489.jpg
16897020209753362027275492549244.jpg

BIOS ti ne prepoznaje HDD za XP,jer je u AHCI komandi.Kada je ukljucena AHCI komanda ne mozes instalirati OS stariji od Win.8.Moj kom je isto novije verzije i AHCI komanda,ali ima mogucnost da se prebaci na Other Komandu i tu moze i XP da se instalira.Moras nekako da neutralises Ahci komandu.

Alo bre ljudi šta pričate čoveku, kakve nebuloze...

To je BIOS relativno nove generacije, podržava GPT i UEFI i naravno da NEMA opciju za IDE koja je zastarela pre sto godina. Ima samo opcija da se uključi i isključi određeni SATA port.

A ne razumem i zašto bi to nekom trebalo, kad postoje softverske emulacije za IDE koje (ako nekom baš padne na pamet) može koristiti iz Windowsa, pa podići virtuelnu mašinu na kojoj je XP.

Inače, SSD ne treba da radi na IDE svakako. Ne razumem odakle ti ideja za IDE i zašto bi to radio.

Alo bre ljudi šta pričate čoveku, kakve nebuloze...

To je BIOS relativno nove generacije, podržava GPT i UEFI i naravno da NEMA opciju za IDE koja je zastarela pre sto godina. Ima samo opcija da se uključi i isključi određeni SATA port.

A ne razumem i zašto bi to nekom trebalo, kad postoje softverske emulacije za IDE koje (ako nekom baš padne na pamet) može koristiti iz Windowsa, pa podići virtuelnu mašinu na kojoj je XP.

Inače, SSD ne treba da radi na IDE svakako. Ne razumem odakle ti ideja za IDE i zašto bi to radio.
legacy sa ahcijem radi odlicno.
ko ima uefi plocu ahci je default.
ide je uvek bio uzasavajuci i to niko normalan ne koristi.
u biosu svakog kompa unlokovanog ili od nekog brenda pa i onih 15 godina starih, ima pod storage mogucnost menjanja ide, ahci ili raid.

ide je uvek bio uzasavajuci i to niko normalan ne koristi.
Dugo vremena je IDE bio najbolji disk interfejs u svetu desktop računara, kod PC-ja baš dugo a neko vreme i kod Mac-a... sve dok se se nije pojavio SATA. Ultra verzija je prenosila do 133 megabajta u sec. što je bilo ekstremno brzo, brže od svih diskova koji su tad postojali.

Dobar je bio IDE, ne smemo ga zaboraviti.

Dugo vremena je IDE bio najbolji disk interfejs u svetu desktop računara, kod PC-ja baš dugo a neko vreme i kod Mac-a... sve dok se se nije pojavio SATA. Ultra verzija je prenosila do 133 megabajta u sec. što je bilo ekstremno brzo, brže od svih diskova koji su tad postojali.

Dobar je bio IDE, ne smemo ga zaboraviti.
da ima istine, ja inace volim jsko proste i funkcionalne tehnoloske stvari koje traju i ne prave probleme... kad rekoh uzasavajuci mislio sam na transfer a za mene je to postalo praistorija kada sam prvi put radio sa pro raidom 5 . uzgred mislim da su se sata i ahci pre odomacili kod meka nego kod pc.ja. danas bez ahcija nista... ni nvme ne mozes da gonis.

Back