Kako da prepoznate da li je MED pravi ili lažni

Sensei

Master
Moderator
Poruka
63.333
  • Pročitajte etiketu: Kada kupujete med, uvek prvo proverite etiketu, jer ona je prvi pokazatelj da li je med pravi. Bacite pogled na logo i na brend, kao i na sastojke. Na etiketi ne sme da stoji ništa sem meda, bez aditiva i aroma.

  • Test tople vode: Dodajte kašičicu meda u čašu tople vode. Ako je med čist, onda će potonuti na dno čaše kao grudvica ili se zalepiti za kašiku kada se mešavina meša. Ako je dodavan šećer ili sirup, on će se rastvoriti u vodi.

  • Test prsta: Stavite kap meda na palac. Ako se širi ili prospe, onda je lažan. Čist med je guste teksture i ostao bi netaknut na prstu.

  • Test pene: Dodajte 2-3 kapi sirćeta u med i dobro promešajte. Ako se zapeni u roku od 2-3 minuta, onda proizvod koji ste kupili sadrži aditive.

  • Test maramice: Stavite kap meda na parče maramice. Znaćete da je dodavana voda ako maramica upije med i ostavi vlažan trag ili žig na maramici.

  • Test toplote: Ako je med čist, onda će se pri zagrevanju karamelizovati. Međutim, lažni med ima tendenciju stvaranja mehurića pri zagrevanju i ne karamelizuje se.

  • Test hleba: Ako namažete čist med na hleb, on će se stvrdnuti za nekoliko minuta. S druge strane, kriška hleba ostaje mekana ako u medu ima bilo kakvih aditiva.

  • Test kristalizacije: Čist med ima prirodnu tendenciju da kristalizuje tokom vremena zbog prisustva glukoza oksidaze, enzima koji uklanja vodu/vlagu iz meda. Lažni med ne postaje gust kada se čuva.

  • Test žumanceta: Kada se med pomeša sa umućenim žumancetom, ono deluje kao da je proprženo. Lažni med nema ovaj efekat.
1701325726918.png

Neke sam znao a neke nisam. A vi?
 
Poslednja izmena:
Ništa od ovog nije tačno. Moj je otac ranije čuvao pčele i pravi med se kristalizuje. Ranije sam mislio da je pravi med gust, ali ni to nije tačno. Jedino se može analizom utvrditi da li je u medu dodavan šećer ili ne i da li je veštački u potpunosti (ako takav med postoji).
Pa gore i piše da se pravi med kristalizuje a veštački jok.
Med može biti različite gustine, ali se ne razliva kao veštački
 
Znam da se pravi med kristalizuje tj. ušećeri, ali kako da znamo da li je neko stavio previše šećera u med
Da biste proverili čistoću meda, dodajte kašiku meda u šolju tople vode. Ako se med rastvori u vodi, to znači da je pomešan sa šećernim sirupom.

Da biste proverili da li je med razblažen vodom, sipajte malo meda na papirni peškir
 
Pr sam gledao emisiju o tome pričao pčelar o tome. Med mora ostati duže u košnici, ali ga pčelari izvade da bi bio teži jer sadrži o.nda malo vode u sebi.
natera me da pogledam..
"Med sa visokom vlagom svakako može predstavljati problem, jer med preko 19% vode može lako da fermentira. Često vidimo med sa visokom vlagom u posebno vlažnim područjima, ako se med vadi prerano ili je voda uneta tokom vađenja."
 

Back
Top