Kako da nateram google da vidi stranice foruma?

Rade012

Primećen član
Poruka
630
Vodim forum nešto preko 2 meseca. Još uvek na Google izlaze samo tri stranice foruma:
- index.php
- strana za registraciju/logovanje
- zadnji postovi.

Neko rešenje?

Zaboravio sam da napomenem da je u pitanju SMF...

adresa foruma: www.paluba.info/smf/index.php

Gostima je omogućen pregled stranica, spajderi se dolaze i šnjuraju po stranicama, ali ih u pretraživačima još uvek nema...

DR83

Zainteresovan član
Poruka
143
regulise preko robots.txt sta hoces da ti pretrazivci indexiraju, instaliraj archive mod kao i sitemap.
Prijavi na google-u svoj sitemap u xml formatu.

Trudi se da imas unikatan i kvalitetan sadrzaj i daj googleu vremena da indexira linkove na drugim stranicama koje vode do tvog sajta [sto imas vise ovih linkova, vise strana ce ti google indexirati]

taksistaZR

Zainteresovan član
Poruka
202
robots.txt sluzi da zabrani spajderima da indexiraju neku stranu. Dakle robots.txt ti nista u ovom slucaju nece pomoci posto njega pravis da bi zabranio indexiranje strane, a ne da privuces spidere...
Mozes jedino proveriti dali imas neki robots.txt fajl u root-u koji nije neophodan pa da njega korigujes.

Kod tebe je verovatno potrebno malo vise vremena zbog dinamickih linkova, pogotovo to sto se koristi session u linkovima. Kako je session id svaki put drugaciji to stvara problem robotima da indexiraju stranu. Te strane verovatno nece ni biti indexirane.

Takodje, koriscenje vise parametara iza ? u linku moze da zbuni pretrazivac i oteza indexiranje. Link tipa index.php?id=1&id1=12ewew&id11=1&nesto=14354&id3=133&id4=gfdgfdgfd1&id5=1fdshjfdsgh svakako je problem za indexiranje. 1-3 parametara je najbolje za pretrazivace.

To se preko .htaccess fajla i mod rewrite modula moze svesti na www.sajt/nesto/nesto/nesto/nesto/nesto.html sto ce spider sigurno lakse i brze indexirati.. cini mi se da jedan deo foruma vec ima taj .htaccess, taj deo ce najverovatnije biti indexiran, samo budi strpljiv.

Pravljenje sitemapa i o stali saveti koje si cuo ce svakako pomoci.

j.bojan

Početnik
Poruka
29
Istina robots.txt stvarno sluzi za zabranu i u njemu moze eventualno da se stavi putanja do sitemap-a. To mozes uraditi tako sto ces na samom pocetku ubaciti sledeci kod:

User-agent: *
Sitemap:http://www.tvojsajt.com/sitemap.xml
Disallow:......

Predlozi cu ti jednostavan i dobar programcic za izradu sitemap-a u xml-u. Mozes ga skinuti sa mog sajta VIGOS Gsitemap. Nakon sto odradis sitemap upload-uj ga na server na kome ti se nalazi sajt, a zatim ga prijavi na googlu.

I ja na svom sajtu imam forum, uradio sam isto ovo sto sam i tebi rekao i za 5 dana google mi je indexsirao minimum 30-ak stranica foruma.