Kako ćemo Mars pretvoriti u Zemlju - plan veoma smeo

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
271.555
51103102261a4d34344e29878911174_v4_big.jpg


Naseljavanje Marsa bio bi početak našeg razvoja kao međuplanetarne civilizacije. Jedan od prvih koraka u tom nastojanju biće izgradnja naselja na Marsu. Međutim, dugoročno, bilo bi idealno da teraformiramo Mars – pretvorimo ga u svojevrsnu kopiju Zemlje koja bi, uz vodene površine, imala i atmosferu koja bi omogućila ljudima da dišu. Naučnici su otkrili smeo plan kako to da izvedemo.

Naseljavanje Marsa jedan je od velikih snova čovečanstva. Crvena planeta ima toliko toga da nam ponudi. Dan je dugačak otprilike kao i na Zemlji, ima mnogo zamrznute vode odmah ispod površine i verovatno bi vremenom mogao da dobije atmosferu koja bi nam omogućila da dišemo.

Međutim, jedna od stvari koja mu nedostaje je jako magnetno polje. Dakle, ako želimo da nam Mars bude druga Zemlja, moramo da mu napravimo veštačko magnetno polje, tvrde naučnici.

Da li smo već kontaminirali Mars?

Razlog zašto su magnetna polja toliko važna je taj što štite planetu od sunčevog vetra i jonizujućih čestica. Zemljino magnetno polje sprečava većinu visokoenergetskih naelektrisanih čestica da dođu do površine. Umesto toga, magnetno polje Zemlje ih odbija i štiti nas. Magnetno polje, takođe, sprečava da solarni vetrovi vremenom oštete Zemljinu atmosferu.
Naučnici veruju da je u ranom razdoblju Mars imao gustu atmosferu bogatu vodom, koja je postepeno nestala jer nije imala zaštitu jakog magnetnog polja.
Nažalost, ne postoji način da na Marsu stvorimo magneto polje kao na Zemlji jer se naše generiše dinamo efektom jezgra, gde konvekcija legura gvožđa stvara Zemljino magnetno polje.

Stigli smo na Mars - i, šta sad?

Unutrašnjost Marsa je manja i hladnija, i ne možemo je samo "pokrenuti" da bismo stvorili magnetni dinamo. Ali kao pokazuje nedavna studija, postoji nekoliko načina na koje možemo stvoriti veštačko magnetno polje.

Neke ideje o tome kako bi se to moglo izvesti već su ranije predlagane, i uglavnom su se oslanjale na raspoređivanje solenoida, odnosno elektromagneta na tlo ili u orbitu odakle bi mogli da proizvode neki osnovni nivo zaštitnog magnetnog polja.

Novo istraživanje potvrđuje da bi to moglo da funkcioniše, ali predlažu još bolje rešenje.

Kako se ističe u studiji naučnika sa Univerziteta Kornel, ako želimo jako planetarno magnetno polje, zaista nam je potreban snažan tok naelektrisanih čestica, bilo unutar planete ili oko planete.

Rover na Marsu snimio neobične svetleće oblake

Pošto unutar planete za Mars nije izvodljivo, naučnici su se okrenuli drugom rešenju. Ispostavilo se da zahvaljujući Marsovom mesecu Fobosu može da se stvori prsten naelektrisanih čestica oko Marsa.

Fobos je veći od dva satelita i kruži prilično blizu Crvene planete – toliko blizu da ga obilazi na svakih osam sati. Autori studije stoga predlažu da se površina Fobosa jonizira kako bi se u njegovom kruženju duž orbite formirao torus plazme. On bi pak stvorio magnetno polje dovoljno jako da zaštiti atmosferu teraformiranog Marsa.

To je veoma smeo plan, i mada se čini izvodljivim, pred njim bi se isprečile značajne tehničke prepreke.

Ali kako ističu autori, sada je vreme za ideje. Počnite da razmišljate o problemima koje treba da rešimo i kako da ih rešimo, tako da kada čovečanstvo stigne na Mars, budemo spremni da najbolje ideje stavimo na probu.

"Pored toga, principi koji se ovde istražuju takođe su primenljivi na objekte manjeg obima kao što su svemirske letelice sa ljudskom posadom, svemirske stanice ili mesečeve baze, koje bi imale koristi od stvaranja zaštitnih mini-magnetosfera", ističu autori studije.

https://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2021&mm=11&dd=29&nav_id=2064824
 

zofr

Iskusan
Poruka
5.392
Заиста су научници постали залудни. Да би узели паре за неки пројекат нема шта не би урадили.

Пола земљиног копна је пустиња или полу пустиња, а они нису у стању да та пространства колонизују, озелене, повећају производњу хране, биљке да апсорбују више угљен диоксида и генерално да поправе климу на Земљи.

Колонизација Марса је једна од највећих научних глупости.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.