Kako će rat uticati na Srbiju: Mala trgovinska razmena sa Moskvom i Kijevom postaće još manja

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
195.377
Znate, bio sam ubeđen da je naša spoljnotrgovinska razmena sa Rusijom prilična. Dosta sam slušao o tome, a i znam da dosta naših kamiona ide tamo.Dobro, poneki samo do Ukrajine, ali opet, rekao bih sve zajedno da je prilično. E pa bio sam u krivu, što bi rekli naši zapadni susedi.

Kako će rat uticati na Srbiju: Mala trgovinska razmena sa Moskvom i Kijevom postaće još manja​

Iako smo u poslednje dve godine u Rusiju izvezli jabuke u vrednosti većoj od 94 miliona dolara, a od njih uvezli gasa vrednog više od 462 miliona dolara, trgovina sa Rusijom zauzima tek nekoliko procenata u ukupnom uvozu i izvozu naše zemlje. Svega 3,8 odsto kada se radi o izvozu i 5,4 odsto od ukupnog uvoza.
Prema podacima Privredne komore Srbije, gotovo 60 miliona dolara je vredeo izvoz pneumatskih guma, a 44,5 miliona dolara hula-hop čarapa.
S druge strane, više od četvrtine ukupnog uvoza iz Rusije je prirodni gas, za dve godine uvezli smo ga u vrednosti od nepunih 462 miliona dolara, dok je uvoz nafte i ulja od bitumenoznih minerala vredeo 331 milion dolara. Osim toga, Srbija je iz Rusije uvozila i rude gvožđa, ekstrakte duvana i cigarete, ali i mineralna đubriva, ureu, delove za avione ili helikoptere.
U 2021. u odnosu na prethodnu godinu, izvoz za Rusiju je povećan za 9,3 odsto, bio je 996,2 miliona dolara, a osim jabuka, čarapa i guma Srbija je u ovu zemlju izvozila i hartiju i karton, hranu za pse i mačke, lekove.
Sa Ukrajinom je spoljnotrgovinski bilans znatno skromniji od onog koji imamo sa Rusijom.
Prošle godine, u poređenju sa godinom pre, Srbija beleži rast spoljnotrgovinske razmene sa Ukrajinom, izvezli smo im robu u vrednosti od 181,4 miliona dolara, što je za 45 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i uvezli za 61 odsto više. Vrednost uvoza iz Ukrajine je prošle godine bila 268,8 miliona dolara.
Profesor Ekonomskog fakulteta Predrag Bjelić kaže za Danas da će dešavanja u Ukrajini uticati na trgovinu sa obe zemlje i podseća na to da su poslednjih dana neki kamioni bili zarobljeni na granici. To će, smatra on, da poveća troškove transporta, a kako se na tlu Ukrajine vodi rat verovatno je da će doći i do prekida raznih isporuka.
“Značajno će biti sada smanjena trgovina, posebno sa Ukrajinom, ali verovatno i sa Rusijom. Mi smo se pridružili sankcijama Belorusiji, te je ona nama uvela kontra sankcije, Rusija sarađuje sa Belorusijom i oni pripadaju uniji EAEU (članice su još Kazahstan, Jermenija i Kirgistan) sa kojom mi sarađujemo od prošlog jula, tako da ćemo pratiti kako će biti i kako će se ti odnosi razvijati”, ističe Bjelić.
https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/mala-trgovinska-razmena-sa-moskvom-i-kijevom-postace-jos-manja/

Kompletan tekst je na linku iznad. Jasno je da će i pored najbolje volje biti teško. Transport je uglavnom išao suvozemno preko područja koja su sad zahvaćena ratom, a tek vazdušnim putem sada neće moći. Šteta će svakako po nas zbog rata biti prilična, ali kako to ublažiti? :think:
 
Screenshot_20220312-222603_Chrome.jpg


Bilo bi dobro da cujemo nekog ko se bavi time / kako bi resio da nasoj zemlji bude dobro / ako naidjes na takvu emisiju okaci je @dlugomir .
 

Back
Top