Kako će Putin stići do Budimpešte?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Možda sam malo paranoican ali sve nekako mislim da je to nekakva klopka za Putina.
Realnije bi bilo neko mesto van evrope za sastanak.
I sam sastanak je nesto sto mi vise lici na PR obe strane.
Rusija definitivno traži ceo dombas a eventualno odustane od cele zaporoske i hersonske oblasti.
Ukoliko nato ni sada ne pristane sledeca gorka pilula koju ce progutati ce biti jos gora...

Možda sam malo paranoican ali sve nekako mislim da je to nekakva klopka za Putina.
Realnije bi bilo neko mesto van evrope za sastanak.
I sam sastanak je nesto sto mi vise lici na PR obe strane.
Rusija definitivno traži ceo dombas a eventualno odustane od cele zaporoske i hersonske oblasti.
Ukoliko nato ni sada ne pristane sledeca gorka pilula koju ce progutati ce biti jos gora...
То заборави.
Инструкције су јасне-деси ли се нешто непрeдвиђено,нестаће пола Света у року од 2 Сата.

1760859140527.png

Poslednja izmena:
Prema Trampovim rečima, on i Putin su vodili dug telefonski razgovor u kojem je "postignut veliki napredak", nakon čega su se dogovorili za sastanak u glavnom gradu Mađarske, piše airlive.net.

Put ruskog predsednika do Mađarske suočava se sa velikom logističkom preprekom. Zbog sankcija Evropske unije i ograničenja vazdušnog prostora nametnutih Rusiji, ruskim vladinim avionima, uključujući predsednički Iljušin Il-96, zabranjeni su preleti iznad većine evropskih zemalja. To znači da Putinova ruta mora da zaobiđe gotovo sve članice EU, iako je sama Mađarska deo tog bloka.

Ova zaobilazna ruta mogla bi biti duga oko 5.000 kilometara, što bi vreme leta produžilo za otprilike tri sata u odnosu na direktnu liniju od 1.500 kilometara. Iako je ruski predsednički avion opremljen za dugolinijske letove, produženo putovanje zahtevaće pažljivu koordinaciju sa turskom i srpskom kontrolom vazdušnog saobraćaja, kao i planove za nepredviđene situacije u slučaju vremenskih ili diplomatskih komplikacija.

Ovo sto crtaju mape puta naokolo...je dimna zavesa...

Doci ce direktnim letom Moskva-Beograd i onda iz Beograda do Budimpeste kakogod

Naravno...bice maskiran u civila i medju civile skupa sa pratnjom mu...

Sigurno nece kruziti preko Crnog Mora, Egejskog, Jonskog, Jadranskog...Drine, Save, Dunava...

...

Poslednja izmena:
Стар је за пилота. Нико не лети у седамдесет и некој.

Може да прође као бабушка.

Nije njegovo da pilotira...vec samo da sedi tu u kabini...
Posle kad slete u Beograd mogu opet avionom ili vozom Sokolom do Subotice za 2000 din i onda lagano dalje do Budimpeste....

...

Kada je u avgustu putovao na samit u Enkoridžu na Aljasci, Sjedinjenje Američke Države izdale su posebnu dozvolu za let njegovog predsedničkog aviona, Iljušina Il – 96, poznatog kao „Leteći Kremlj“.

Ovaj avion sa četiri motora, opremljen je najnaprednijim odbrambenim sistemima i koristi se isključivo za putovanja ruskog šefa države.
Međutim, ruskim avionima nije dozvoljeno da lete kroz vazdušni prostor Evropske unije.

Zbog toga bi Putin, ukoliko krene ka Budimpešti morao da dobije posebne dozvole od zemalja članica EU, kako bi „Leteći Kremlj“ mogao da preleti evropsko nebo.Sasvim je moguće da do susreta dođe, ali Mađarska bez izlaza na more nije najlakša destinacija za ruskog predsednika koji retko putuje u inostranstvo i godinama nije išao u EU.

Evropska unija verovatno neće stavljati prepreke.
Izvršna komisija EU saopštila je da je svaki sastanak koji doprinosi „pravednom i trajnom miru u Ukrajini“ dobrodošao, te da podržava napore predsednika Trampa u tom pravcu.

Najveća prepreka ipak ostaje – kako će ruski lider stići iz Moskve u Budimpeštu.

Jasno je da neće kupiti kartu Er Srbije do Beograda, pa vozom nastaviti ka Mađarskoj, iako bi to možda bila najdirektnija ruta.
Putin će želeti da putuje predsedničkim avionom koji mu garantuje bezbednost.
Međutim to bi podrazumevalo da će morati da preleti preko vazudužnog prostora neke članice EU i NATO-a.

Anita Hiper, portparolka Evropske komisije, izjavila je da kada je reč o pravcu putovanja, države članice mogu davati izuzetke,
ali da svaka odluku mora doneti pojedinačno.I NATO je pitanje prosledio nadležnima.

S obzirom na to da je u sve uključen i Tramp, postoji mogućnost da neke države na to pristanu.
Čak i uz izuzetke, pogled na mapu pokazuje da će Putin verovatno morati da ide zaobilaznim putem.
Kroz Ukrajinu ne može, a verovatno ni kroz Poljsku zbog hladnih odnosa Varšave i Moskve.

Najdirektnija ruta vodi duž istočne obale Crnog mora, preko Turske, zatim kroz Bugarsku i dalje preko Srbije ili Rumunije kroz Mađarsku.
Zemlje Evropske unije, odnosno Bugarska ili možda Rumuniija, morale bi da daju saglasnost i prate Putinov avion kroz vlastiti vazdušni prostor.
Rumunija je vlasnik objekta koja će postati najveća NATO baza u Evropi, dok se u Bugarskoj takođe gradi NATO baza kao deo napora da se ojača
istočni deo saveza.

Ako bi Putin želeo da putuje još sigurnije, mogao bi da leti preko Turske, da zaobiđe južnu obalu Grčke i zatim preko crnogorskog vazdušnog prostora pređe u Srbiju. Ipak, to bi bila znatno duža ruta.

BBC na srpskom

Back