Како бити опуштен и контролисати бес?

Можда је тема била од раније, извињавам се ако јесте.

Него. Пошто сам ја јако нервозна особа, увек сам био живчан и као клинац још, па ми је можда у генима. Рецимо мене изнервирају ситнице, неке глупости које су скроз небитне. Неко ме брзо наљути и ја се осетим увређеним и онда излијем бес на њега (не у смислу насиља ни вређања псовкама и тако, него поченм да пребацујем, да досађујем, ако је уживо вичем, ако је преко порука или друштвених мрежа онда испишем цео роман колико год могу да се изјадам и понизим неку особу). Након рецимо неколико минута ја се смирим, као да ништа није било и почиње да ме гризе савест и да осећам неку кривицу због својих поступака. Можда сам требао да искулирам или да кажем на леп начин, како каже пословица: Лепа реч и гвоздена врата отвара, да контролишем ситуацију и да покушам на разуман начин решити конфликт који ће бити користан за обе стране. Неее!! Ја све контра овога.

Онда знам да се нервирам и бринем око неких ствари, то може да буде и данима, али ретко кад, пошто сам ја експлозиван. Рецимо не волим кад није по мом, како ја замислим и хоћу и кад ме нека особа не слуша. Исто се нервирам на увреде, кад ми неко каже: дебилу, кретену, будало, глупане итд. Ја то покушавам да сузбијем и успевам, али се нађе некад нека увреда. Не волим ни вику и бука, кад неко почне да виче на мене, тад се ужасно изнервирам. Некад знам да не волим ништа, да ми све и свако смета.

У сваком случају, постоји ли неки начин контроле тог беса и како да будем опуптен и да гледам све на неки кууул начин, да ме нико и ништа неће наљутити? Волео бих заиста да сузбијем то код себе.

Хвала унапред :)

bubnjar pita kako da kontrolise bes? mislim da us bubnjevi idealan instrument za oslobadjanje negativne energije.

vidi..
kao prvo, bubanj je instrument i više ima veze sa kontrolom nego sa besom.
bubnjar je kao kočijaš koji drži ceo bend na okupu, neka vrsta dirigenta.
Čak i ako u nekom trenutku pobesni, bubnjar nasumičnim lupanjem neće postići ništa.

Ovaj batica ima problem druge vrste, a to je što je preosetljiv.
ima par slabih karika u lancu koje treba da ojača.
To ne radi muzika.
Muzika smiruje.

To radi nešto drugo, što ima veze sa samopouzdanjem i tako tim psiho problemima.

Možemo mi nekome da kažemo da kad je besan ode da radi sklekove, da cepa drva isl..ali to je kao da si poplavu u kući rešila tako što si otvorila vrata da voda curi napolje.
Treba naći mesto odakle voda dolazi.
Capisci?

e ti sto su zivcani od malih nogu to mi nikad bas nije bilo jasno, verovatno ces ostati takav do kraja zivota samo se kloni alkohola i droge da se neda na zlo.

Па није да сам био баш сад живчан, него оно немиран стално и кад ми рецимо мајка не да даа идем негде ја почнем да кмезим, да протестујем, па и побегнем од куће, јер нисам волео контролу никакву, не волим ни данас. Никад се не бих предао алкохолу а камоли да се дрогирам. Ни не пушим, нисам никад, јако мрзим дувански дим, бежим од њега. Неки људи попут мене би се вероватно предали томе, ја не.

bubnjar pita kako da kontrolise bes? mislim da us bubnjevi idealan instrument za oslobadjanje negativne energije.

Па да у праву си, али није сад да сам ја стално такав. Можда сам себе превише оцрнио у претходним постовима. То се отприлике одражва на приговорање, ја никад не вређам док се свађам, на неки културан начин. Отприлике би било да мене нервира кад ми неко намеће неку врсту контроле, кад неко неће да ме слуша иако му сто пута кажем да неке ствари не ваљају и кад није по моме онако како ја замислим. Кад почне неко да ми контрира онда се ја унервозим, почнем да му приговарам и што би се рекло да се'ем. И неке ме ситнице изнаервирају, ал то ме прође за минут. И кад ме вређа неко. Рецимо знао ме је компјутер нервирати. Почнем нешто битно да пишем, и испишем роман скоро и таман при крају ми комп заблокира, неће ништа да ради, и ја њега морам да рестартујем и оно што сам писао ми се не сачува. И како сад човек да се не изнервира :D Ал и то сам решио, један по један проблем решавам полако.

Не одражава се мој бес као агресија, физички напади и слично, то ретко баш ретко кад. И умем доста да се забринем за неке ствари, шта ће другима да буде, почну да ме црне мисли окупирају. И то ми се почело јављати пре можда неких 5-6 месеци, нисам пре био баш овакав, био сам мирнији. И нема баш то толике везе са бубњевима. Постоје музичари који су исто живчани и склони депресији.

Ovaj batica ima problem druge vrste, a to je što je preosetljiv.
ima par slabih karika u lancu koje treba da ojača.

Е овде си у праву, свака част :ok: Мислим нисам ја баш сам неки пекмез који стално цмиздри ко жена :mrgreen: Али осетљив јесам, увек сам био :roll:

uchim lagano...godinama nisam uspevala da prikrijem svoje reakcije... pre neki dan me je jedno iskustvo nauchilo pameti... moj zmu, koji je inache majstor u prikrivanju besa, ochekivao je moju bum tras reakciju, savladala sam je sa osmehom i videla da je pocheo da se trese :lol:

bes nam ne ide u prilog vec onome ko to od nas ochekuje...dakle , mimikrija spolja , a u dushi bura ..i naravno, uvek chamac za spasavanje :lol:

uchim lagano...godinama nisam uspevala da prikrijem svoje reakcije... pre neki dan me je jedno iskustvo nauchilo pameti... moj zmu, i videla dakoji je inache majstor u prikrivanju besa, ochekivao je moju bum tras reakciju, savladala sam je sa osmehom je podatrese cheo :lose l:

bes nam ne ide u prilog vec onome ko to od nas ochekuje...dakle , mimikrija spolja , a u dushi bura ..i naravno, uvek chamac za spasavanje :lol:

Ne možemo mi da znamo, kakav ti je muž....možda nije fer ovo što ću reći, ali mi je neopisivo drago što je počeo da se trese...ili ja nisam nešto dobro razumela....on hladan ko led, a ti gini i nerviraj se...

@gotika - ma irelevantan u celoj prichi, samo posluzio kao taze ilustracija jedne situacije

@ deda blago tebi ako se nikad ne nervirash, ali zamisli ovakvu situaciju - stojish u beskrajnom redu , napolju te cheka dete, devojka, mama, pas nebitno... a ispred tebe se ugura prsata plavusha ok.. lalala tu moz da pali :lol: iskulirash situaciju jer imash precha posla :lol: ali ako se ispred tebe ugura nadzak baba i uz to te josh pogleda s punim pravom prednosti, jesi i dalje mrtav ladan ? pazi, situacija je da zzurish...

@gotika - ma irelevantan u celoj prichi, samo posluzio kao taze ilustracija jedne situacije

@ deda blago tebi ako se nikad ne nervirash, ali zamisli ovakvu situaciju - stojish u beskrajnom redu , napolju te cheka dete, devojka, mama, pas nebitno... a ispred tebe se ugura prsata plavusha ok.. lalala tu moz da pali :lol: iskulirash situaciju jer imash precha posla :lol: ali ako se ispred tebe ugura nadzak baba i uz to te josh pogleda s punim pravom prednosti, jesi i dalje mrtav ladan ? pazi, situacija je da zzurish...

Nadzak baba? Onda samo fazon>>think on sexy things, think on sexy things,think on sexy things...:lol:

Nadzak baba? Onda samo fazon>>think on sexy things, think on sexy things,think on sexy things...:lol:
Koliko sam ja razumela...ti si mlad, studiraš ili radiš već, i vrlo si samostalan...sačekaj još koju godinu, zivci su potrošna roba, kao i sve ćelije organizma i plus se ne obnavljaju kao druge...vremena za nerviranje ima i biće ....i meni je nekada ispred nosa sve bilo ružičasto....i još sam nervirala one koji se nerviraju....verovatno da sam im pre bila glupa no pametna....ih nama čuda u životu, možda...a, da je život čudovišan i težak...jeste.

Можда је тема била од раније, извињавам се ако јесте.

Него. Пошто сам ја јако нервозна особа, увек сам био живчан и као клинац још, па ми је можда у генима. Рецимо мене изнервирају ситнице, неке глупости које су скроз небитне. Неко ме брзо наљути и ја се осетим увређеним и онда излијем бес на њега (не у смислу насиља ни вређања псовкама и тако, него поченм да пребацујем, да досађујем, ако је уживо вичем, ако је преко порука или друштвених мрежа онда испишем цео роман колико год могу да се изјадам и понизим неку особу). Након рецимо неколико минута ја се смирим, као да ништа није било и почиње да ме гризе савест и да осећам неку кривицу због својих поступака. Можда сам требао да искулирам или да кажем на леп начин, како каже пословица: Лепа реч и гвоздена врата отвара, да контролишем ситуацију и да покушам на разуман начин решити конфликт који ће бити користан за обе стране. Неее!! Ја све контра овога.

Онда знам да се нервирам и бринем око неких ствари, то може да буде и данима, али ретко кад, пошто сам ја експлозиван. Рецимо не волим кад није по мом, како ја замислим и хоћу и кад ме нека особа не слуша. Исто се нервирам на увреде, кад ми неко каже: дебилу, кретену, будало, глупане итд. Ја то покушавам да сузбијем и успевам, али се нађе некад нека увреда. Не волим ни вику и бука, кад неко почне да виче на мене, тад се ужасно изнервирам. Некад знам да не волим ништа, да ми све и свако смета.

У сваком случају, постоји ли неки начин контроле тог беса и како да будем опуптен и да гледам све на неки кууул начин, да ме нико и ништа неће наљутити? Волео бих заиста да сузбијем то код себе.

Хвала унапред :)

svashta su ti vec poostavljali i da ne duzhim, prvo shto treba da uradish jeste, da shvatish i prihvatish da je tvoj bes tvoja realnost, da je to neshto shto POSTOJI u tebi, da ne trebash da ga mrzish niti da ga se plashish, da postoje opravdani razlozi(!) tvog besa koji nisu u ljudima koji mislish da te razbeshnjavaju(reaktiviraju).

kad budesh "na ti" sa svojim besom , kad sednesh prijateljski preko puta njega, sve ce se pocheti razmekshavati; a onda sledi rad dotle da se jednog dana budesh mogao pitati: zar je moguce da sam zbog toga ikada mogao biti besan?

za sada ne smesh da se ljutish na sebe, nije bes kriv shto je tu gde jeste .

Bilo bi dobro da ti neko struchan pomogne u tome u slucaju da sam ne mozhesh

Koliko sam ja razumela...ti si mlad, studiraš ili radiš već, i vrlo si samostalan...sačekaj još koju godinu, zivci su potrošna roba, kao i sve ćelije organizma i plus se ne obnavljaju kao druge...vremena za nerviranje ima i biće ....i meni je nekada ispred nosa sve bilo ružičasto....i još sam nervirala one koji se nerviraju....verovatno da sam im pre bila glupa no pametna....ih nama čuda u životu, možda...a, da je život čudovišan i težak...jeste.

Naravno, slazem se. Ali sta mislis, ako sam u detinjstvu gledao oca kako umire mesecima, i posle kada mi je i majka bila na operaciji...mislis li da imam razlog da se danas nerviram zbog bilo cega?

josh ovo: bes se ne "kontrolishe", jer ako se kontrolishe onda ce vam rusvaj napraviti kad imalo zadremate. A chovek zadrema...
Upravo ta tenzija usled straha da ne zadremate chinice vas josh gorim sebi samom.

ne treba bes chuvati/hraniti kao tigra u svom kucnom kavezu.
treba ga staviti na sofu pored sebe i u nivou ochuju sa istim razgovaratikao sa detetom koje od vas trazhi da mu neshto objasnite.

Back