Очекивао сам неку глупост, као што већина отвара теме и даје решења да улетимо са Теслиним тајним оружјем, али ово је прилично добра и кратка анализа.
Мислим да постоји само разлика у томе што ми нисмо стриктно последња опција "замрзнути конфликт" већ смо мешавине последње и претпоследње. У смислу, Косово је за нас већ економски вазал, у смислу дистрибуције наше робе на то подручје. Могу они да се бусају да неће српско ово или оно, али сви наши производи од хране до грађевинсрства, имају најбољи однос цене и квалитета. У једном тренутку пре оних такси што су увели имали смо дистрибуцију (не користим реч извоз) око пола милијарди евра. Дакле са те територије измузли смо годишње пола милијарди евра где смо пласирали нашу робу. Не знам каква је ситуација након што је завршен онај трговински рат, али мислим да смо пребацили тај ниво из простог разлога што је инфлација довела до поскупљења свега.
Са друге стране ако успемо да изгурамо фамозну Заједницу српских општина, без признања Косова, то ће у овом историјском тренутку бити успех. Иако ће многи прогласити издајом или чиме све не, мислим да је ово у тренутној ситуацији, нашој позицији и међународним односима буквално максимум. Тиме можемо купити мир за Србе који тамо живе и да кроз замрзнути конфликт деценијама чекамо неку повољнију приклику.
Добра ствар која се дешава на Космету је масован одлазак шиптара на запад. Имали су више од две деценије шансу да покажу да могу да направе нешто што мирише на државу и на економију и наравно нису успели. Порасла је генерација која је рођена после ратова, која више не живи на државној помоћи из Србије као њихови очеви и која нема намеру да се размножава том брзином као њихови преци. Они знају исто да имају један живот и немају намеру да га проведу у беди. Зато је тренутно миграција шиптара и са Космета и из Албаније рекордна.
Наравно, не иде нам у прилог чињеница да ни наше бројно стање није сјајно, зато је и важно очувати Србе доле, када се једног дана вратимо, да немамо територију са другим народом, већ самим Србима.