Како би Србија данас изгледала да је 1990-1991. године решила да буде са друге стране Берлинског зида?

Zapad na Balkanu podržava katoličke nacije poput Hrvata i Slovenaca jer je i sam zapad uglavnom katolički. Pravoslavce na Balkanu pogotovo Srbe zapad smatra malim Rusima. Srbi uopće nisu najveći narod na Balkanu zato jer se veličina ne gleda samo po broju stanovnika. Da gleda onda bi Meksiko i Brazil bili jači nego Velika Britanija i Francuska.
Znaš li ti čitat s razumijevanjem?! Napisao sam da najveći među narodima bivše Jugoslavije, a ne na Balkanu.
 
Znači to što Srbija nema izlaz na more jeste prednost Srbije ?
Izlazak na more bila je neka prednost prije 200 godina. Švicarska, Austrija i Češka nemaju izlaz na more pa su standardom daleko jače države od, recimo, Hrvatske koja ima izlazak na more. Da je izlazak na more toliko bitan čimbenik razvoja, Hrvatska bi bila velesila. Međutim, činjenica je da Hrvatska nije ekonomska velesila, dok Švicarska koja nema more, to jeste, što znači da izlazak na more nije neka komparativna prednost.
 
Nocni pozivi da se tornjaju, otpuštanja sa posla, i to prije ratnih događanja. Velik broj bi morao otići zbog neimanja posla, iz gradova. Možda bi ostavili na miru ove sa sela, možda. Ako bi se i pobunili nešto bili bi lako neutralizirani.
Kako god bilo, isti ishod, ili skoro isti, za njih, u Hr. U BiH ne znam.
U Hrvatskoj Srbi nisu mogli tražiti ništa više od mirne koegzistencije. Kad raspolažeš 12,2% stanovništva u nekoj državi, k tome raštrkanih bez reda i pravila, nije da baš imaš alat za pregovore. Hrvatski Srbi su se pobunom u Hrvatskoj sami izbirsali i prebrisali. To im se pokazalo kao neviđena i fatalna pogreška. Da se nisu pobunili, polagano bi se asimilirali, ali ono što bi ostalo neasimilirano činilo bi daleko više od trenutnih 3,2% Srba u Hrvatskoj.
 
Коју црну ''велику Србију'' кад је највећа опасност увек била од ''великосрпске хегемоније'' која се увек спомињала и потенцирала,представљала највећу опасност за Југославију.
Сва власт у тој СФРЈ је вазда била у рукама хрвата ...
У тој како кажеш ''окупираној Хрватској'' било је далеко далеко више слободе него ли у Србији.
Glavni grad Jugoslavije je bio Beograd, Srba je procentualno bilo najviše u Jugoslaviji, skoro svi generali u JNA su bili Srbi, policiju su držali Srbi. To je dovoljno da stavim znak jednakosti između Jugoslavije i Velike Srbije.
 
Znaš li ti čitat s razumijevanjem?! Napisao sam da najveći među narodima bivše Jugoslavije, a ne na Balkanu.
To što je Srba malo više nego Hrvata ne znači da su bitniji od nas. Da je broj stanovnika jedino mjerilo nečije veličine i snage onda bi Etiopija, Filipini, Bangladeš bili jači od Njemačke, Velike Britanije, Francuske. Džabe Srbima to što ih je malo više kad Hrvati imaju više novca, više prirodnih resursa, veću inteligenciju, veću pismenost, lipšu državu, stariju i bogatiju povijest.
 
Poslednja izmena:
Džabe Srbima to što ih je malo više kad Hrvati imaju više novca, više prirodnih resursa, veću inteligenciju, veću pismenost, lipšu državu, stariju i bogatiju povijest.
Ajde ujkice potrudi se malo više.
Možeš ti i gluplje od toga.
 
U Hrvatskoj Srbi nisu mogli tražiti ništa više od mirne koegzistencije. Kad raspolažeš 12,2% stanovništva u nekoj državi, k tome raštrkanih bez reda i pravila, nije da baš imaš alat za pregovore. Hrvatski Srbi su se pobunom u Hrvatskoj sami izbirsali i prebrisali. To im se pokazalo kao neviđena i fatalna pogreška. Da se nisu pobunili, polagano bi se asimilirali, ali ono što bi ostalo neasimilirano činilo bi daleko više od trenutnih 3,2% Srba u Hrvatskoj.
A ti bi pretpostavljam volio da Srbi čine više od 3% stanovništva u Hrvatskoj i da su većina u Kninu. To je baš u duhu bratstva i jedinstva kojeg je zagovarao tvoj idol Tito.
 
Izlazak na more bila je neka prednost prije 200 godina. Švicarska, Austrija i Češka nemaju izlaz na more pa su standardom daleko jače države od, recimo, Hrvatske koja ima izlazak na more. Da je izlazak na more toliko bitan čimbenik razvoja, Hrvatska bi bila velesila. Međutim, činjenica je da Hrvatska nije ekonomska velesila, dok Švicarska koja nema more, to jeste, što znači da izlazak na more nije neka komparativna prednost.
Jel moguće da si ovakvu glupost izjavio da more nije prednost? To je budalaština u rangu onoga kad si pisao da su Imoćani bili više partizani nego ustaše.
 
Jel moguće da si ovakvu glupost izjavio da more nije prednost? To je budalaština u rangu onoga kad si pisao da su Imoćani bili više partizani nego ustaše.

Pa izlaz na more nije prednost velika,pa Madjarska ne izlazi na more pa je razvijenija od jedne Bugarske koja izlazi na more


Ako poredis zemlje koje imaju more jedna Njemacka koja nema toplo turisticko more za kupanje i koja ima ne samo more koje nije za kupanje nego ima i mnogo manju obalu od jedne Francuske koja ima mnogo vecu obalu,toplo more azurno koje je najljepse more gdje turisti dolaze iz cijelog svijeta da uzivaju plus Francuska izlazi i na okean i pored svega toga ona nije ekonomski bogatija od jedne Njemacke


Jedna Bjelorusija koja nema izlaz na more ekonomski je naprednija od jedne Ukrajine koja ima izlaz na more,a da ne pricam sada kada je u Ukrajini rat sada je tek razvijenija.Sama Bjelorusija se najbrze razvija od svih zemalja tog djela Evrope vec zadnjih decenija plus nije ratovala sto je plus za njih.A tamo ulazu pare i rusi i zapadnjaci


Izlaz na more nemaju ni Luksemburg ni Lihtenstajn a oni nisu siromasni
 
Poslednja izmena:
Jos neke cinjenice kada su u pitanju pokrajine i gradovi koji izlaze i koje ne izlaze na more ko je tu bogatiji.Podjimo od drzava itd


1.Srbija ------ne izlazi na more a da nije bilo koji grad Ex Yu koji izlazi na more bolji za zivot i bogatiji od Beograda pa naravno da nije

2.Hrvatska- Da nije Split koji izlazi na more i koji je prelijep grad,da nije bogatiji od Zagreba grada koji ne izlazi na more

3.Njemacka- Da li imate grad tamo na moru koji je bolji za zivot od Berlina i Minehna gradova koji ne izlaze na more

4.Francuska - Da nije Marsej najveci francuski primorski grad,ili Kan koji je bogat da ti gradovi nisu bogatiji od Pariza koji nije primorski grad i koji ne izlazi na more,smijesno je sa Parizom porediti bilo sta u Francuskoj iako imaju super gradova bogatih

5.Spanija-Madrid kao glavni grad zemlje i ekonomski centar zemlje je grad koji ne izlazi na more

6.Da li je Sochi u Rusiji koji izlazi na more bogatiji i bolji grad od Moskve,pa to je smijesno

7.Najbogatija pokrajina Evrope je Bavarska a ona ne izlazi na more kao sto je i Njemacka najbogatija zemlja Evrope a ne izlazi na more
 
Bog te mazo, pa gori ste od Turske! Da li znaš da su i Erdoganovi višestruko bogatiji od vas?

@Rudimir
167E3E02-3E34-4ECB-BED1-22A2007FE497.jpeg
 
Питање из наслова


Како би Србија данас изгледала да је 1990-1991. године решила да буде са друге стране Берлинког зида?


Тј. како би Србија данас изгледала да је била кооперативнија са Западом, уместо што је решила да последње три кома три деценије путује ка БРИКС-у.


Креативније колеге могу да нацртају и неку мапу.
Да дају неке замишљене табеле, нпр. о БДП или просечној плати.
Koliko je to bogata Makedonija? Ja samo ‘nako, pitam za druga.
 
Игноришеш да би морали да се одрекнемо Косова, Срби у Босни да буду робови потурица и да немају своју земљу коју су имали пре потурица, и као што су сада минимално Срба што није побијено и протерано у Хрватској робови Хрвата.
Pitaj ga koliko je to bogata Makedonija…
 
Зашто константно пишеш о одрицању нечега и робовању 1991. године, кад то уопште није била тема светске политике после рушења Зида.

буквално нико из источне Европе није је роб.

Што се тиче губитка територије, територијалне губитке имају Украјина (Русија им узела територију), Молдавија (Русија им узела територију) и Србија (НАТО и Шиптари нам узели територију).

Опет, да ли би Косово и Метохија били окупирани да смо одабрали западну страну зида?

Можда би Шиптари на КиМ имали онај статус који би Срби имали у Хрватској.
Zato što ovde (sa masom autošovinista u koje ipak ne spadaš) opet mantraš na temu da ‘pokornu glavu ni sablja ne seče’.

a) Da li znaš koliko je puta Makedonija menjala ustav?
b) Kolike su ono beše plate u Skoplju?
 
Poslednja izmena:
Дошли би, признавање Хрватске 1991 на штету Срба би биле од запада било ко да је водио Србију. Па 1992 у Босни па онда Косово.
💯%
 
Izlazak na more bila je neka prednost prije 200 godina. Švicarska, Austrija i Češka nemaju izlaz na more pa su standardom daleko jače države od, recimo, Hrvatske koja ima izlazak na more. Da je izlazak na more toliko bitan čimbenik razvoja, Hrvatska bi bila velesila. Međutim, činjenica je da Hrvatska nije ekonomska velesila, dok Švicarska koja nema more, to jeste, što znači da izlazak na more nije neka komparativna prednost.
Nemanje izlaza na more sigurno jeste hendikep a ne prednost kako korisnik analitički :cepanje: kaže.Da je morska obala teret države bi se jednostavno odricale istih.Meni takav slučaj nije poznat.Savurdijska uvala i Prevlaka dobri su primeri koliko je morska obala nevažna.
 
Nemanje izlaza na more sigurno jeste hendikep a ne prednost kako korisnik analitički :cepanje: kaže.Da je morska obala teret države bi se jednostavno odricale istih.Meni takav slučaj nije poznat.Savurdijska uvala i Prevlaka dobri su primeri koliko je morska obala nevažna.


Nisam rekao da je more hendikep ali nije prednost.Saudijska Arabija nije bogata zato sto ima more nego naftu,a ako gledas mora i okeane nemaju sve zemlje toplo more velik broj njih ima mora koja nisu topla nisu turisticka ne dolaze tu ljudi da se kupaju ili ljetuju ko dolazi na sjeverno more da se kupa pa niko,na Mediteran ili Karibe svi dolaze a Kuba,Dominikana,Meksiko,Grcka,Hrvatska,Crna,Gora nisu bogate jedna Italija i Spanija su bogatije ali ni one nisu neke bogate zemlje msm jesu u poredjenju sa ovima koje sam nabrojao,jedino ko je tu stvarno bogat zbog obale i jakih luka je Francuska i Amerika sve ostale zemlje nemaju nikakvu prednost zato sto imaju more ili okean.


Da bi zemlja imala prednost jaku od okeana ili mora, mora da ima veliku obalu,brojne komsije i mora da ima toplo i hladno more ,toplo zbog turizma a hladno zbog luka i mora da ima izlaz na okean i na more,ali ako imas malu obalu onda od luke nemas vajde

Francuska ima prednost zato sto ima 11 komsija,ima ogromnu obalu ima izlaz na okean i na more plus ima luke koje posluju sjajno zbog sirine obale koju imaju i zbog toga sto oni i posluju na sjeveru i zapadu drzave a dolje na jugu imaju azurnu obalu gdje svako ljetuje i pare ostavi,a opet i tu imaju luku a to je Marsej koji je profitabilan

Sve ove uslove koje sam nabrojao ispunjavaju jedna Francuska i Amerika nikako ove druge,Spanija jeste turisticka al gubi od Francuske u toj utakmici jer Spanija ima veliku obalu al ima jako mali izlaz na okean u poredjenju sa Francuskom plus Spanija se granici samo sa 3 zemlje a Francuska sa 11 zemalja trziste im je mnogo manje u odnosu na Francusku


Srbija i da ima more to bi bila jako mala obala ne bi imala ni izlaz na okean,niti srbe zanima da imaju hladno more ili luke gdje se trguje itd i gdje se zagadjuje more, srbi zele toplo more za kupanje al zemlje koje samo to imaju nemaju vajde od toga.Ne moze da se zivi od turizma.More izuskuje mnogo uslova da bi drzava imala jaku prednost od njega
 
Poslednja izmena:
Nisam rekao da je more hendikep ali nije prednost.Saudijska Arabija nije bogata zato sto ima more nego naftu,a ako gledas mora i okeane nemaju sve zemlje toplo more velik broj njih ima mora koja nisu topla nisu turisticka ne dolaze tu ljudi da se kupaju ili ljetuju ko dolazi na sjeverno more da se kupa pa niko,na Mediteran ili Karibe svi dolaze a Kuba,Dominikana,Meksiko,Grcka,Hrvatska,Crna,Gora nisu bogate jedna Italija i Spanija su bogatije ali ni one nisu neke bogate zemlje msm jesu u poredjenju sa ovima koje sam nabrojao,jedino ko je tu stvarno bogat zbog obale i jakih luka je Francuska i Amerika sve ostale zemlje nemaju nikakvu prednost zato sto imaju more ili okean.


Da bi zemlja imala prednost jaku od okeana ili mora, mora da ima veliku obalu,brojne komsije i mora da ima toplo i hladno more ,toplo zbog turizma a hladno zbog luka i mora da ima izlaz na okean i na more,ali ako imas malu obalu onda od luke nemas vajde

Francuska ima prednost zato sto ima 11 komsija,ima ogromnu obalu ima izlaz na okean i na more plus ima luke koje posluju sjajno zbog sirine obale koju imaju i zbog toga sto oni i posluju na sjeveru i zapadu drzave a dolje na jugu imaju azurnu obalu gdje svako ljetuje i pare ostavi,a opet i tu imaju luku a to je Marsej koji je profitabilan

Sve ove uslove koje sam nabrojao ispunjavaju jedna Francuska i Amerika nikako ove druge,Spanija jeste turisticka al gubi od Francuske u toj utakmici jer Spanija ima veliku obalu al ima jako mali izlaz na okean u poredjenju sa Francuskom plus Spanija se granici samo sa 3 zemlje a Francuska sa 11 zemalja trziste im je mnogo manje


Srbija i da ima more to bi bila jako mala obala ne bi imala ni izlaz na okean,niti srbe zanima da imaju hladno more ili luke gdje se trguje itd i gdje se zagadjuje more, srbi zele toplo more za kupanje al zemlje koje samo to imaju nemaju vajde od toga.Ne moze da se zivi od turizma.More izuskuje mnogo uslova da bi drzava imala jaku prednost od njega
Strogo mirovanje i što više čaja.Nije to ništa.Proći će te za koji dan.
 
Strogo mirovanje i što više čaja.Nije to ništa.Proći će te za koji dan.

Logicno kad nemas argument razuman onda ides na drugog da proglasis ludakom klasicni mediokritetizam nego dobro.A uopste ne pravim debatu inace geografiju svijeta znam odlicno kao dijete sam bio fanatik za time,znam i sada glavne gradove jedno 95 posto zemalja svijeta a u Evropi mogu iz svake drzave pojedinacno da nabrojim velik broj gradova bez problema ,iz Afrike sa magreba ili ili sa gvinejskog zaliva itd.Ja obalu Hrvatske ili Francuske itd vise poznajem geografski nego dobar dio francuza ili hrvata logicno kada citam cijeli zivot.U Francuskoj imas kapacitete da se pravi od obale jaka zarada a Grckoj nemas inace ne bi bili u krizi i dugovima



Realno Srbija nikakve vajde ne bi imala od mora,morala bi da ulaze u nesto od cega bi veci gubitak nego dobit imala na duge staze pa da Hrvatska moze od toga da zaradi mnogo ne bi im omladina migrirala na zapad i ne bi imali demografsku pad ozbiljan koji imaju.Srbija da ima mentalitet trgovaca a ne ratnika istorijski i da nije toliko buntovna ona bi bila na Balkanu ono sto je Svajcarska na zapadu,ima nevidjene,stratesku geografsku poziciju jer je drzava spojnica a ima velik broj komsija cak 7 na toliko malu populaciju, uvijek ce investitori sa zapada na Balkanu prije uloziti u Srbiju u nego Hrvatsku ili Bosnu itd
 
Poslednja izmena:
Realno Srbija nikakve vajde ne bi imala od mora,morala da ulaze kada u nesto od cega bi veci gubitak nego dobit imala na duge staze pa da Hrvatska moze od toga da zaradi mnogo ne bi im omladina migrirala na zapad i ne bi imali demografsku pad ozbiljan koji imaju
Pa zarade 10 -tak milijardi evra
 
wikipedia
Generally, being landlocked creates political and economic disadvantages that having access to international waters would avoid. For this reason, nations large and small throughout history have fought to gain access to open waters, even at great expense in wealth, bloodshed, and political capital.

The economic disadvantages of being landlocked can be alleviated or aggravated depending on degree of development, surrounding trade routes and freedom of trade, language barriers, and other considerations. Some landlocked countries in Europe are affluent, such as Andorra, Austria, Liechtenstein, Luxembourg, San Marino, Switzerland, and Vatican City, all of which, excluding Luxembourg (a founding member of NATO), frequently employ neutrality in global political issues. However, 32 out of the 44 landlocked countries, including all those in Africa, Asia, and South America, have been classified as the Landlocked Developing Countries (LLDCs) by the United Nations.[3] Nine of the twelve countries with the lowest Human Development Indices (HDI) are landlocked.[4] International initiatives are aimed at reducing inequalities resulting from issues such as these, such as the United Nations Sustainable Development Goal 10, which aims to reduce inequality substantially by 2030.[5
 
Bog te mazo, pa gori ste od Turske! Da li znaš da su i Erdoganovi višestruko bogatiji od vas?

@Rudimir
Pogledajte prilog 1443060
Naravno da smo ispred Bulgarija. Nisu se nikada oporavili od poraza cara Simeona od ruke kralja Tomislava.💪
A i ispred Srbije smo, iako imate bolji parizer, svaka čast za to👌 Volim salama sendviće🤷
 
Pa zarade 10 -tak milijardi evra

Pa da a omladina im ide vani kao luda,a kuna je bas jaka valuta.Hrvatska obala zivi od ljeta,zimi tamo nema srece.Da ce njihova luka imati profit pa od koga kada posluju samo sa Italijom , nemaju ni komsija puno imaju Hun,Slo ,Srb,Mne ,Bih kao komsije to je trziste max 20 miliona ljudi


Srbija ima komsije Mne,Cro,Mac,Bih,Rum,Bul,Hun to je trziste od 50 miliona ljudi, a zemlja je spojnica sta to znaci spaja Bul i Rum u trgovini sa Cro znaci zemlje zapadnog sa zemljama istocnog Balkana ili zemlje crnog mora sa zemljama jadrana.Srbija takodje ima granicu i sa zemljom srednje Evrope Madjarskom takodje ima i centralnu poziciju na Balkanu to bi ti na zapadu u geografskom smislu bila Svajcarska koja je spojnica gdje se udruzuje njemacki, francuski i italijanski kapital.


Problem Srb je ne trgovacka nego ratnicka tradicija mentalitet buntovnicki i nerealne ideje,ne uvidjanje da su trgovacka zemlja po geo karakteriatikama al dobro izbor Srb.Ratovi i sankcije su posledica takvog mentaliteta bili
 
Pa da a omladina im ide vani kao luda,a kuna je bas jaka valuta.Hrvatska obala zivi od ljeta,zimi tamo nema srece.Da ce njihova luka imati profit pa od koga kada posluju samo sa Italijom , nemaju ni komsija puno imaju Hun,Slo ,Srb,Mne ,Bih kao komsije to je trziste max 20 miliona ljudi


Srbija ima komsije Mne,Cro,Mac,Bih,Rum,Bul,Hun to je trziste od 50 miliona ljudi, a zemlja je spojnica sta to znaci spaja Bul i Rum u trgovini sa Cro znaci zemlje zapadnog sa zemljama istocnog Balkana ili zemlje crnog mora sa zemljama jadrana.Srbija takodje ima granicu i sa zemljom srednje Evrope Madjarskom takodje ima i centralnu poziciju na Balkanu to bi ti na zapadu u geografskom smislu bila Svajcarska koja je spojnica gdje se udruzuje njemacki, francuski i italijanski kapital.


Problem Srb je ne trgovacka nego ratnicka tradicija mentalitet buntovnicki i nerealne ideje,ne uvidjanje da su trgovacka zemlja po geo karakteriatikama al dobro izbor Srb.Ratovi i sankcije su posledica takvog mentaliteta bili
Pojma ti nemaš.Kao što sam već napisao mirovanje i što više čaja.
 

Back
Top