Kako bi izgledala Hrvatska drzava da je Macek preuzeo vlast?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
29.416
- Da je Macek preuzeo vlast u ''Nezavisnoj Hrvatskoj'' imao bi ozbiljnu organizaciju, imao je 200000 pripadnika svoje paravojne formacije. To bi mogla biti ozbiljna drzava, on je imao svoje paravojne formacije koje su mogle da zamene domobranstvo i ustase. Macek sigurno ne bi ubijao Srbe vec 14 ili 15 aprila 1941. kao ustase.
Petar Basic povijesnicar

- Dok se veliki tuku mali moraju biti pod stolom - Vlatko Macek

Vladimir Matija Adam Vladko Maček (Jastrebarsko, 20. juli 1879. – Washington, DC, 15. maj 1964.), bio je hrvatski pravnik i političar.
Opredelio se za stranku brace Radic - Hravtska seljacka stranka. Posle smrti Stjepana Radica, preuzima vodjstvo stranke. Na izborima1 935 i 38 dobija sve hrvatske glasove, zbog toga je Knez Pavle morao da pocne da resava ''hrvatsko pitanje'' ( mada je Lucic rekao da su tu Englezi odigrali glavnu ulogu ). Tako da nastaje vlada Cvetkovic - Macek koja je uspostavila autonomnu banovinu Hrvatsku. To je bio i najveci uspeh macekove politike.
Vladko_Maček.jpg

Vlada Cvetkovic - Macek potpisuje trojni pakt sa Nemackom koji je oboren.Macek napusta vladu. Dolazi do Aprilskog rata, vojska Kraljevine Jugoslavi je porazena. Macek odbija da bude predsednik Hrvatske drzave koja je sa Nemcima. Dolaskom ustasa na vlast Macek je uhaspsen i poslat u Jasenovca, gde je imao poseban status. 1942 su ga internirali na njegov imanje u Kupincu, smatrajuci ga stalnom opasnoscu. Za vreme rata Macek zagovara ''bezperspektivnu'' politiku cekanja. To je njega i nekad mocni HSS unistilo. Macek 1945 bezi iz zemlje.
images.jpg

Mačekov lik i djelo te držanje u ratu i nakon njega izazivali su oprečna mišljenja, a jedan od njegovih žestokih kritičara bio je i Franjo Tuđman, podsjeća povjesničar Tvrtko Jakovina: "Ono sto će izazvati nedoumice je činjenica da je Vlatko Maček doduše bio oštri protivnik režima Karađorđevića, da je bio interniran u Čajniće u jednom trenutku svoga života. S druge strane to je osoba koja je bila potpredsjednik kraljevske vlade. On je osoba koja otvoreno sa kraljem Petrom u egzilu tada razmišlja i promišlja budućnost Jugoslavije, gdje nema nikakve neovisne Hrvatske".
100.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Vladko_Maček
 
Тема се заснива на ономе шта би било када би било, а то спада у алтернативну историју и бескрајна домишљања, и нема никакве везе са оним шта се стварно дешавало и што се тиче историјске науке и због тога се затвара.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top