Kakav ste roditelj?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.349
Da li ste ikada razmisljali na ovu temu ?
Da li ste dosledi ili popustljivi,strogi ali pravedni ili stavljate svoju decu na pijedestal
ili jednostavno vaspitavate decu onako kako su vas vasi roditelji jer to smatrate najboljim ?
Kada pogresite u nekoj odluci ili kazni ako kaznjavate dete ,da li umete da priznate svom detetu da ste pogresili

Uh.. Nezgodno ti je pitanje... Zato sto mnogi roditelji imaju razlicite poglede na svet, zivot, posao, buducnost, mnogi ljudi nemaju realnu sliku ne samo o svetu, vec o sebi... Tako da je sve to zasnovano na subjektivnom osecaju. A posto u drustvu nema nikakvog moralnog stanivista na kome bi pocivalo neko univerzalno vaspitanje, tako nema ni osnova za bilo kakvu evaluaciju vaspitanja.. Sto je paradoks. Npr danas je Posten=glup, pametan=zamajan, vernik=fanatik, kurvar=frajer-ljudina...

Poslednja izmena:
Како то изгледа код мене, тј како се трудим да функционише. Деца треба да осете љубав и да осете хармонију, гледајући родитеље. Љубав је у целој причи најбитнија, иако је дете неће некад разумети, али како стари, доћи ће до спознаја које ће пуно значити. Затим одмах дете третирати као независног, сутра одраслог човека који ће одговарати за себе, своје изборе и поступке, и спремити га за тај период од старта. Од мене зависи са каквим ће предзнањима ући у свет који је ништа друго до једне џунгле. Са тим да се ништа не намеће, већ се показује личним примером. Тако спасавате и себе и дете. И трудити се да са довољно знања, искуства и мудрости узме свој живот у своје руке и сам дође до смисла живота. Једно практично хришћанско васпитање. Од прилике..

Како то изгледа код мене, тј како се трудим да функционише. Деца треба да осете љубав и да осете хармонију, гледајући родитеље. Љубав је у целој причи најбитнија, иако је дете неће некад разумети, али како стари, доћи ће до спознаја које ће пуно значити. Затим одмах дете третирати као независног, сутра одраслог човека који ће одговарати за себе, своје изборе и поступке, и спремити га за тај период од старта. Од мене зависи са каквим ће предзнањима ући у свет који је ништа друго до једне џунгле. Са тим да се ништа не намеће, већ се показује личним примером. Тако спасавате и себе и дете. И трудити се да са довољно знања, искуства и мудрости узме свој живот у своје руке и сам дође до смисла живота. Једно практично хришћанско васпитање. Од прилике..
Retko zrelo razmišljanje...
:klap::cvet:
P.S. Najteži put je izgleda - jedino ispravan...

Ovaj moj ima 30+,
Nikad niko nije došao na vrata da se požali na njega.
A pohvale nisam ni brojao.
Stvar je u domaćem vaspitanju.
Ne smeš dozvoliti da ulica više utiče od roditelja.

A gledao sam dosta tužnih primera.
Ne ekstreme mačtreriranja dece,
već dece koja od roditelja dobijaju samo mnogo novca.
Sa kretenskim objašnjenjem da moraju da zaradjuju.

Kao ona priča:
Došao milioner i seo pored ribara koji peca:
- Koliko si ulovio danas ?
- Dpvoljno za moju porodicu
- A što nebi ilovio mnogo više i prodavao ?
- I ?
- Pa kupiš veći brod, uloviš više ribe i zaradiš više
- I ?
- Pa onda ćeš jednog dana moći da radiš malo i uživaš
- Pa zar sad baš to ne radim?

Da li ste ikada razmisljali na ovu temu ?
Da li ste dosledi ili popustljivi,strogi ali pravedni ili stavljate svoju decu na pijedestal
ili jednostavno vaspitavate decu onako kako su vas vasi roditelji jer to smatrate najboljim ?
Kada pogresite u nekoj odluci ili kazni ako kaznjavate dete ,da li umete da priznate svom detetu da ste pogresili
Ja sam i dosledna i stroga i popustljiva i pravedna i sve samo nisam kao sto je bila moja majka. Znaju se prioriteti: škola, sutra fakultet, učenje i obrazovanje a sa druge strane ima da se izlazi da se i život nauci, i da se popije i da se pojede, i da se muškarci cene ali ne precenjuju ( mene mama učila da je muškarac tu da dodje po tebe, da plati veceru, pice, da te vrati kući i da kupuje nakit a sve ostalo da napravim da mogu sama) i da se posle žurke u 04h pita gde je after 😂

Moj otac je u vecinu segmenata zivota bio idiot..no za decu bi dao i zivot..od nas petoro troje zavrsilo fakultete..Unazad sam ja izbacio lose strane no deca ko deca uvek nadju manu..te spor si.. te tesko kapiras stvari no nastranu to obe su zavrsile fakultete..Jedna je udata u Londonu i nece nazad jer tamo drzi Hostel..druga je samnom odnosno u svom stanu..djaba joj forenzika kad radi kao prof..Fotograf a ima i studio..Toliko sam ja mogo Elem apropo svega postignutog , spreman sam da dajem dok imam..no nije sve u davanju..uzimanju nego medju nama postoji harmonija koju ne moze narusiti nista{bar tako mislim] dokle videt cemo jer je doslo vreme da i njih kude i hvale njihovi rodjeni..

Ovaj moj ima 30+,
Nikad niko nije došao na vrata da se požali na njega.
A pohvale nisam ni brojao.
Stvar je u domaćem vaspitanju.
Ne smeš dozvoliti da ulica više utiče od roditelja.

A gledao sam dosta tužnih primera.
Ne ekstreme mačtreriranja dece,
već dece koja od roditelja dobijaju samo mnogo novca.
Sa kretenskim objašnjenjem da moraju da zaradjuju.
драго ми је што имаш сина на ког си поносан
ал немој мислити да је то све твоја заслуга
има нешто и до његове воље и жеље да буде такав
чак и док је био дете

Mislim da je tema skroz pogrešno postavljena.
Roditelji sami treba da ocene kakvi su roditelji?
Još je pogubnije kada kažu da jesu, jer imaju jedan, dva, tri dokaza, time ne samo da govore da su uspešni roditleji, nego da su im i deca uspešna, što u realnom svetu treba da kaže neko drugi za njih, a nikako oni sami.
I na kraju "dobri" roditelji i "uspešna" deca su veoma relativni pojmovi za različite osobe.

Mislim da je tema skroz pogrešno postavljena.
Roditelji sami treba da ocene kakvi su roditelji?
Još je pogubnije kada kažu da jesu, jer imaju jedan, dva, tri dokaza, time ne samo da govore da su uspešni roditleji, nego da su im i deca uspešna, što u realnom svetu treba da kaže neko drugi za njih, a nikako oni sami.
I na kraju "dobri" roditelji i "uspešna" deca su veoma relativni pojmovi za različite osobe.
To, kakvi smo roditelji, da li smo od dece stvorili dobre ljude, radne, vredne, karakterne, samostalne, pokazaće vreme.
Svako za sebe misli da je bogomdan roditelj, nepogrešiv, a deca su nam dobra, eto, samo malo...

Svako dete ima pažnju, kvalitetnu ishranu, u dete se investira najbolje što se može.
Koliko će naše dete biti osposobljeno za samostalan život ne zavisi samo od deteta, ponekada ni od roditelja.

Treba uspešno izbeži životne zamke, ne projektovati naše frustracije kroz decu.
Kakva će naša deca biti kao odrasli ljudi - onakva kakav model imaju u porodici.

To, kakvi smo roditelji, da li smo od dece stvorili dobre ljude, radne, vredne, karakterne, samostalne, pokazaće vreme.
Svako za sebe misli da je bogomdan roditelj, nepogrešiv, a deca su nam dobra, eto, samo malo...

Svako dete ima pažnju, kvalitetnu ishranu, u dete se investira najbolje što se može.
Koliko će naše dete biti osposobljeno za samostalan život ne zavisi samo od deteta, ponekada ni od roditelja.

Treba uspešno izbeži životne zamke, ne projektovati naše frustracije kroz decu.
Kakva će naša deca biti kao odrasli ljudi - onakva kakav model imaju u porodici.
Ma to nema veze s istinom,ja imam brata i mnogi drugi i nemamo blage veze 1 s drugim,sve isto vaspitano susta suprotnost,vise ima okolina i skola uticaj,a sad posebno mediji,kako neko vaspita dete da obradjuje zemlju a ono ode u grad da studira i radi,da ne ulazimo u nase srpske domove i raspale porodice koje ratuju ceo zivot

Ma to nema veze s istinom,ja imam brata i mnogi drugi i nemamo blage veze 1 s drugim,sve isto vaspitano susta suprotnost,vise ima okolina i skola uticaj,a sad posebno mediji,kako neko vaspita dete da obradjuje zemlju a ono ode u grad da studira i radi,da ne ulazimo u nase srpske domove i raspale porodice koje ratuju ceo zivot

Napisala sam u prethodnom postu da treba izbeći životne zamke.
Pisala sam generalno, stojim iza svake napisane reči.
A pravila nema. I, uvek ima izuzetaka.

Uzecemo zilion primera jednog dobrog i jednog loseg isto vaspitanog,za moju kevu je brat super jer joj dodje jednom u mesec dana,pre je nije posecivao godinama a sa mnom se uvek svadja koji je izdrzavam,naravno jer ne moze po njenom pa sam los,kako to njeno vaspitanje kojim bi se pohvalila nije isto uticalo na obojicu

Back