Kakav je život u najsigurnoj državi?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
28.458
HANA Hamar (27), australijska influenserka i veterinarska tehničarka, donela je odluku o preseljenju u inostranstvo. Preduzela je značajne životne korake: spakovala se, prekinula dugogodišnju vezu i napustila posao kako bi započela novi život na Islandu, u zemlji koja od 2008. godine nosi titulu najsigurnije na svetu.
Međutim, njena idealizovana predstava o tamošnjem životu ubrzo je dovedena u pitanje te je posle samo sedam meseci rezervisala povratnu kartu za Australiju.

1773660235708.png

Želja za povratkom korenima​

Glavni motiv za preseljenje bila je želja za istraživanjem vlastitih korena. NJena majka je Islanđanka koja se u Australiju preselila u svojim 30-im godinama. "Osećala sam snažan poriv da se preselim na Island", objasnila je.

Zahvaljujući majčinim kontaktima, što je u zemlji s populacijom od oko 300.000 stanovnika od značajne važnosti, uspela je da dobije posao i pre dolaska. Činilo se kako su svi preduslovi za početak novog života bili ispunjeni.
Početak je bio, prema njenim rečima, izvanredan. Uživala je u prirodnim lepotama i jedinstvenim iskustvima, poput planinarenja po aktivnom vulkanu. Ipak, ubrzo su se pojavili izazovi koji su značajno uticali na njeno mentalno zdravlje.

Mrak, izolacija i nesanica​

Ključni razlog njenog povratka bili su ekstremni zimski uslovi na Islandu, najpre gotovo potpuni nedostatak dnevnog svetla. "Iskreno, najveći razlog zašto sam rezervisala let i odlučila da se vratim kući bio je san. Nisam mogla da se nosim sa nesanicom", priznala je. Poremećen ritam spavanja, u kombinaciji sa osećajem izolacije zbog nedostatka bliskog kruga prijatelja i porodice, doveo ju je do krajnjih granica izdržljivosti.
"Osećala sam se vrlo usamljeno. Povrh toga što sam bila neispavana, mislim da sam počela pomalo da gubim razum", izjavila je. Održavanje optimizma u takvim uslovima, uz hroničnu neispavanost, pokazalo se gotovo nemogućim.

Osim problema sa snom, Hana je doživela i značajan kulturološki šok. Iako Islanđane opisuje kao srdačne ljude nakon što se prevlada početna suzdržanost, priznala je da je uspostavljanje bliskih kontakata predstavljalo izazov. "LJudi nisu toliko otvoreni i pristupačni kao u Australiji. Niko vas ne pozdravlja na ulici", rekla je i dodala kako je jezička barijera dodatno otežavala socijalizaciju.

Kultura izlazaka​

Jutjuberka kaže da je nakon dolaska shvatila kako je kultura izlazaka na Islandu uveliko povezana sa takozvanom "hook-up" kulturom, odnosno neobaveznim odnosima. Iako priznaje da je i u Australiji imala neka loša iskustva sa izlascima, iznenadila ju je razlika u načinu na koji ljudi tamo pristupaju vezama.

"Na početku je sve prilično opušteno – svi su prijatelji, možda zajedno završe u krevetu posle izlaska, a tek ako se kasnije pokaže da im se neko stvarno sviđa, tada eventualno započnu proces upoznavanja i izlazaka. Mislim da je to dosta drukčije nego u Australiji", objasnila je.
Dodaje kako su njene pređašnje veze u Australiji uglavnom počinjale formalnije: "U Australiji je to obično jasnije – ako ti se neko sviđa, pokažeš svoje namere, ode se na sastanak i onda se postupno ide dalje kroz odnos. Ne počinje sve sa neobaveznim odnosom pa tek onda prelazi na ostalo. O tome sam razgovarala i s mnogim ljudima koji žive na Islandu i oni su mi potvrdili da je to tamo prilično uobičajeno."

Visoki troškovi života​

Dodatnu prepreku predstavljali su vrlo visoki troškovi života. Cene namirnica, kako tvrdi, bile su dvostruko, pa čak i trostruko više nego u Australiji. Zbog toga je njena ishrana postala vrlo ograničena. "Ishrana mi se svela na najjeftinije meso i nezdravu, prerađenu hranu. Nisam mogla da priuštim sveže voće i povrće", ispričala je za Miror. Izlasci u restorane bili su nedostupan luksuz.

Na njenu odluku o povratku uticali su i surovi vremenski uslovi. Narandžasta i crvena meteorološka upozorenja, koja signaliziraju ekstremne i opasne vremenske prilike, česta su pojava i neretko ograničavaju kretanje. "Vreme na Islandu je okrutna gospodarica. Morate da budete vrlo oprezni", rekla je, opisujući jedan let tokom snažnog nevremena kao "najstrašnije iskustvo u životu".

Nakon sedam meseci, Hana je zaključila da život u najsigurnijoj zemlji sveta sa sobom nosi izazove na koje nije bila spremna.

Novosti

Back