Kakav je smisao braka u savremenom društvu?

Ako hoću da imam psa ili mačku, nema priče, moram ih na neki način zavoleti i trpeti i čistiti za njima. Ako se zaljubim pa se "odljubim", pa tako u nedogled... ostajem sam. Ako istrajem u "maloj ljubavi", malo "krstoliko" nešto trpim/o, ne bi trebalo da očajavamo, suprotno, trebalo bi da se radujemo što dobijamo šansu da "mala ljubav", preraste u ozbiljnu, nerskidivu, podrazumeva se iskrenu Ljubavnu vezu. Brakovi se danas raspadaju zato što to i nisu "brakovi"... previše je sujete, obuzetosti ličnim napretkom, previše je svega ali nigde više prostora za drugoga kada dođe do zasićenja, tada nestaje i "ljubavna senka"...
Primetio sam da kod nove generacije mladih ljudi, kod dosta njih, već postoji "urođena introvertnost", generacije pre današnjih odlikovale u se između ostalog baš u pogledu toga da su ljudi bili ekstravertniji, otvoreniji za komunikaciju, bez straha od drugoga i sa potrebom "prožimanja i nadopunjavanja"...
Današnje objašnjavanje nekih ranijih vrednosti će nekome izgledati smešno ali čoveku, između ostalog, i za ovo služi istorija... istorija raznoraznih odnosa, različitih kultura... svega i svačega... Ali, veliko ali, za hrišćanina je Brak, jedna od svetih tajni i ako neko samo radi "obreda", ode u Crkvu i tamo sklopi brak, koji posle rasturi... uh... kaže: "... što Bog sastavi, čovek da ne rastavlja..." ... Ljubav, lepi moji, samo Ljubav. Pozdrav svima...

Izgleda da kod mladjih generacija brak sve više gubi na znacaju i interesovanju
Bas danas sam cula vest na tv pre podne i dalje je bila diskusija
koju nisam slušala ali ovi podaci su alamantni i baš sam otvorila temu na Porodici

Svaki treci brak u Srbiji završi se razvodom
Dužina braka u proseku traje oko 13 godina

Kakav zakljucak treba izvuci iz svega ovoga ne znam

koju nisam slušala ali ovi podaci su alamantni i baš sam otvorila temu na Porodici

znam ja, i 13 je previse :mrgreen: e ali salu na stranu,ne secam se ko je ovo izjavio ali nije ni bitno,kaze da nije ni zdravo da dve osobe provedu ceo zivot samo jedno sa drugim,nije ni prirodno.

Brak? Šta to beše?
Nešto čime se zaklinješ na vernost itd. Verska relikvija, koja ima smisla vernicima,
Ima smisla i ako se stvaraju partnerski odnosi za biznis, kakav god bio.
Ima smisla i mafiji, da žena i muž ne odgovaraju, ako odbiju da svedoče i tu je kraj...
Realno, brak je stvoren da štiti ženu dok nije bila gradjanin u zamenu za njenu vernost i radjanje potomaka...sada nema više taj smisao, ako ne zna da se brani nije potrebna ni mužu...

Brak? Šta to beše?
Nešto čime se zaklinješ na vernost itd. Verska relikvija, koja ima smisla vernicima,
Ima smisla i ako se stvaraju partnerski odnosi za biznis, kakav god bio.
Ima smisla i mafiji, da žena i muž ne odgovaraju, ako odbiju da svedoče i tu je kraj...
Realno, brak je stvoren da štiti ženu dok nije bila gradjanin u zamenu za njenu vernost i radjanje potomaka...sada nema više taj smisao, ako ne zna da se brani nije potrebna ni mužu...
ne trebate ni vi nama, e pa tako!

Dok se žene nisu emancipovale brak je i imao nekog smisla. Sad nek se udaju za feminizam i jednakost nek joj oni nose kofer i otvaraju tegle.
Jel realno da muškarci misle da se žene udaju da bi im neko otvarao tegle i nosio kofere?
Znači kofer sa točkićima menja muškarca.
Živela sam u zabludi da žena želi da bude sa muškarcem zbog emocija, kad ono samo snaga u pitanju.

Da li je brak samo navika iz prošlih vremena ili ima nekakvog smisla
u savremenom svetu?

Sve je više razvoda ili parova koji se odlučuju za to da njihovoj
emotivnoj vezi ne treba ugovor. A i onih koji brak vide kao prepreku
ličnom razvoju.
Kako vi gledate na brak?

brak je pravno-ekonomska kategorija. Kraj.

ako ne zapocne tako, zavrsi se tako.

Znaci da ljudi za otprilike 13 godina shvate sta je brak i da li je za njih - pa 1/3 ustanovi da nije.

Back