Kakav je smisao braka u savremenom društvu?

Tradicionalni brak se nažalost sve više odbacuje jer se prosto ne uklapa u konzumeristički način života. Savremeni čovek je potrošač i on želi svašta da proba, sve da iskusi, pa tako i da promeni partnera sa kojim je godinama živeo jer mu stalno treba nešto novo. Glavna poruka potrošačkog društva je ''Uživaj, zabavi se i budi srećan'' a tradicionalni brak to nije u stanju da pruži.
I šta je tu "nažalost"?

Kao dete sam stalno govorila da se nikada neću udati. Ne sećam se
zašto. Valjda mi se nisu sviđali brakovi koje sam viđala. I to je mamu
toliko nerviralo, da je postalo zabavno to govoriti.
A posle, koliko god mi bilo besmisleno da potpisujem da ću nekoga
da volim, strašno je bilo suočiti se sa pritiskom društva. Kao da ti
nešto fali ako se ne udaš. Kao, to znači da te niko neće, ne vrediš..
gluposti same..

Ljubav je važnija od papira, a nje ili ima ili nema.

U čemu je razlika u odnosu na partnere koji nisu u braku? 🤔
Ako misliš ono, zvanično ,pečat, stari svat i lumperajka, to nikakve veze nema sa brakom po mom mišljenju. Naši prijatelji žive bez papira već 30 godina imaju troje dece i nisam primetila da im je bio potreban papir za to :mrgreen: Meni je i to brak, na njihov način i nemam ništa protiv toga..

Ako misliš ono, zvanično ,pečat, stari svat i lumperajka, to nikakve veze nema sa brakom po mom mišljenju. Naši prijatelji žive bez papira već 30 godina imaju troje dece i nisam primetila da im je bio potreban papir za to :mrgreen: Meni je i to brak, na njihov način i nemam ništa protiv toga..
I meni je ok. Kao što mi je ok i da napustiš vezu/brak kada ne funkcioniše. Ja lično nikada ništa ne bih potpisivao i obećavao. Sutra ne znam šta će biti i šta ću osećati, a ne do kraja života.

I meni je ok. Kao što mi je ok i da napustiš vezu/brak kada ne funkcioniše. Ja lično nikada ništa ne bih potpisivao i obećavao. Sutra ne znam šta će biti i šta ću osećati, a ne do kraja života.
Slažem se i sa tim, ali pre izbora partnera ,treba dobro upoznati osobu sa kojom planiraš zajednički život ali i tada se mogu desiti razmimoilaženja u mišljenjima i razvodi...nema pravila, nema potvrde, jednostavno je to život koji izabereš da živiš i postaviš prioritete.

Slažem se i sa tim, ali pre izbora partnera ,treba dobro upoznati osobu sa kojom planiraš zajednički život ali i tada se mogu desiti razmimoilaženja u mišljenjima i razvodi...nema pravila, nema potvrde, jednostavno je to život koji izabereš da živiš i postaviš prioritete.
Slažem se. Jedino ne želim da biram sada život i prioritete do kraja života. Biram ih sada za sada. Za sutra ili za 5,10 godina biraću ponovo.

Back