Pricaju dva jarana negde u sredistu Balkana krajem osamnaestog veka ; "Jes bolan da nejma nama naseg sultanata od gladi bi krepali , ni svile nit kadife iz Stambola, bakaluka i druge robe raznorazne nikada ne bismo videli" rece prvi. "Jes bolan ni rahatlokuma ni ostale halve ne bi smo okusili, nacisto bi propanuli".
Prica jedan covek drugome krajem XIX veka stotinjak kilometara istocno od mesta prvog razgovora; "Eto bre ko zna koliko puta sam prebacio svinje preko Dunava , i kucu i zemlju i sve sto imam zaradio sam zbog carske milosti iz Beca koja nam je to dozvolila, da nije njih mi bismo pocrkali od gladi". Drugi energicno klima glavom glodjuci kost neke pastrve.
Iz istorije znamo, da je turska osmanska vlast otisla i da narod nije pocrkao naprotiv, takodje znamo je Austrougarska samo nekoliko godina posle drugog razgovora izgubila Carinski rat i da u Srbiji ljudi nisu "pocrkali od gladi" zato sto je Austrougarska izgubila spoljnotrgovinski primat.
Znaci podanicka svest ucesnika u razovoru je zakucana zatecenim odnosima, to su ljudi nesposobni da iskorace izvan postojecih okvira.
- Drugo , ta prica o svepostojecem zapadnom kapitalu je pase i imala je smisla pre trideset godina, globalizacijom je doslo do diverzifikacije kapitala i ono malo robe koje se pripisuje zapadu lii se proizvodi u Aziji ili su delovi komponenti iz Azije (Kine) . Srbi danas najvise kupuju robu raznoranog porekla
, belu tehniku iz Turke ili kinesko Gorenje , alate kineske,skuplje iz Japana ili sa zapada koji se najcesce proizvode u Kini ili kako rekoh koriste komponente iz Kine. Tehnicku robu iz Azije Kine Japana ili Turske, kompjutere iz Azije tj.Kine i J. Koreje, pocesore J. Koreja i Zapad , garderobu mesanu Kina,Turska mali udeo sa zapada , automoili jos uvek Zapad kao labudovu pesmu. Svemu ovome treba dodati udeo ruskog gasa u proizvodima zapada/Kine; Industriska proizvodnja u jezgru EU (glavnog generatora razvoja EU) u zadnjih 5 godina pala je za 10% a to se desava pre glavnog kraha, propasti EU autoindustrije koja je neminovna ukoliko EU ne zatvori granice Kini (sto bi opet bio pucanj u vlastite noge)......
- Ali ovo sve napisano su trice i kucine (luk i voda) cela ta pica o svevladajucem zapadnom kapitalu, postojeca tema, kao i sve teme istog postavljaca jeste pokusaj da se prikrije sustina. A sustina svega jeste udeo u pofitu. Ponovicu udeo u profiu na makroekonomskom nivou. Srbija treba da povrati svoj vecinski udeo u vlastitom bankarskom sistemu kao sto imaju sve krstene zemlje .Srbija treba da povrati sve ekonomske funkcije drzave od platnog prometa do celovite funkcije primarne emisije kao sto imaju sve krstene zemlje .Ona treba da vodi ekonomsku politiku prema potrebama vlastitog naroda i privrede ,da vecina profita ostane u zemlji kao sto to rade sve krstene zemlje .
Drugim recima Srbija treba da bude krstena zemlja.