Samim tim, pravimo greške. Namerne i slučajne. Nadam se da više pravimo slučajnih grešaka.
Te slučajne greške mogu da se isprave.
Nekada da, a nekada i ne baš...
Kada ih slučajno, iz neznanja i spontanih reakcija napravimo, mi osećamo kajanje. Kajemo se jer smo povredili ili nešto drugo uradili osobi koja nam je bliska.
Po meni jave se 2 osećanja u takvim momentima, pa koje jače prevagne.
Prvo je osećaj krivice jer smo se o nekog ogrešili, drugo je osećaj sramote jer je neko provalio da smo se o njega ogrešili.
Neka linija po meni jeste ako jednom napravimo tako neku grešku o drugu osobu - ok je ako je ne ponovimo više i naučimo nešto iz tog iskustva, sa druge strane ako neko često ponavlja i čini takve stvari e to je već problem...
Kajemo se i zbog grešaka napravljenih u prošlosti, ali prošlost ne možemo da ispravimo.
Na žalost je tako, i to primećujem kod prilično velikog broja ljudi kod nas. Fascinantno mi je što neki žale i kaju se zbog nekih po meni sitnica iz prošlosti godinama...
Kako se osećate kada nenamerno povredite osobu ili osobe do kojih vam je stalo, sa kojima ste bliski?
Bude mi možda na neko kraće vreme žao, mada mislim da mi se nije dešavalo skorije da nekoga tako povredim.
Da li je kajanje jedan korak do ispravljanja greške?
Iskreno mislim da nije, pogotovu ako je u kontekstu da se razvija usled uticaja/prisile drugih tzv. "guilt tripping".
Ako mi je žao zbog nečega što sam uradio, gledaću da nadomestim tom nekom i da naučim iz tog iskustva kako istu grešku ne bih ponovio ni prema nekom drugom.
I kakve sve greške postoje kada se kajemo zbog njih?
Velike koje najčešće prate ceo život i male koje su maltene nebitne.
Pod velike mi spada ono što ne možemo da ponovimo, tipa ubijemo nekoga u saobraćajci i sl. Ili pak nekome nanesemo toliku štetu da od nje ne može da se oporavi. Sve ostalo mi je nekako meh...
Btw, dok sam bio dosta mlađi put me je nekako odveo u jednu kafanu jedne večeri gde je pored mene seo lik koji je skorije izašao sa robije zbog ubistva, pošto sam tada bio u modu da samo slušam, neka dva sata sam proveo slušajući njegovu priču.
Kako reče to je iskustvo od kojeg ne može da pobegne i koje će ga pratiti dok je živ...
Ostavilo prilično jak utisak na mene