Kafkine parabole

Proto,

Bez namere da se ponovo udaljujem od teme, zloupotrebljavajuci gostoprimstvo nase divne domacice, Divlje u srcu, odgovoricu Vam sasvim jednostavno: u filozofiji necete stici daleko ukoliko izbegavate posredovanja. Samo zdrav ljudski razum, koga se se ja, zajedno sa velikim Hegelom, istinski uzasavam, moze da jasno kaze da je pop - pop, a bob - bob. Filozofija se ispoljava na planu suceljavanja; vec sam negde rekao da za nju ne treba sve dovesti u red, nego u pitanje.

Ako je Vama unapred sve jasno, ukoliko ste stvari postavili na svoja mesta, pa je na jednoj strani hriscanstvo, a na drugoj onaj bezbozbnik Nice, onde se sa Vama ne moze uspostaviti dijalog.

Primite, zato, na kraju, jednu "jereticku" misao: nema tog istinskog vernika u cijem duhu izostaju razorne bure sumnje, kao sto nema jeretika koji, negde duboko, nije vernik, sred svoje skepse. Malo je toliko religioznoih, kao sto je bio Nice. Ali, da bi ste to zakljucili, morate nesto procitati od Nicea, i to vise puta. Javite se posto prethodno malo "zagrejete stolicu". Prijateljski pozdrav

@furtvengler
Dobro.
Nasli smo se posle jezickog diskursa,u religioznom diskursu.Bar je to jasno.
Nadam se da nam to nece niko zameriti!
Drzim da je Dionisije Aeropagita jedan od vrlo retkih misticara od kojih se mozda moze nesto nauciti,iako sam od njega procitao samo dvadesetak recenica dobrog prevoda.
Toliko o religioznom diskursu,i mislim ipak da je takav diskurs sekundaran za razumevanje i Nicea i Adorna.
No ostavljam Vama,kao subjektu da pronadjete objekat i "odgovarajuci" diskurs ,koji cete smestiti Vasu igru subjekta-objekta.
Sto se tice parabola one se mogu traziti ne samo kroz/u tekstu vec u prirodi,zivotu samih mislilaca.
To je mozda navelo Zigfrida Krakauera da o Sopenhaueru kaze:Jedna skroz parabolicna priroda.
Srdacan pozdrav.

Proto,

Da li ste citali Majstera Ekharta? To svakako citajte.
Slazem se da postoje "paraboilice prirode", ali se svaka parabolicnost, razumljivo, otkriva u jeziku.

Zanimljivo je Vase razlikovanje jezickog i religijskog diskursa. Slazem se da je religijski diskurs napredovanje od neposredno kazanog, od logickog nivoa jezika. To je prisutno i u umetnosti, upravo kroz parabole i metafore, au filozofijiputem "naprezanja pojma". Ali, vec smo se malo udaljili od teme, a ja zazirem od toga da naljutim nasu domacicu. Prijateljski pozdrav.

@furtvengler
Bez persiranja,molim.
Opet,ponavljam,to je Vas izbor i Vasa "igra",isticanja religioznog.
Moj izbor/zanat je nesto drugo.
Jos jedan vrlo redak misticar od koga se nesto moze procitati je Tomas Trejhern(Thomas Traherne).
Njega,i Aeropagitu(i Ekharta) sam upoznao preko knjige "Vecna filozofija" O.Hakslija(jednog od posetilaca cuvenog salona Otolajn Morel na londonskom Bedford skveru 44),koga je Adorno okarakterisao kao iracionalistu.
Tomas Trejhern ima kao i drugi misticari specifican odnos sa vremenom,ali u svoju mistiku zanimljivo ukljucuje i prirodu.
Kod misticara i teologa u Srbiji je T.Trejhern izgleda prosao nezapazen i neprepoznat kao odlican misticar verovatno zato sto pripada Zapadnoj Crkvi.Cak na Netu na adresi-www.ccel.org/t/traherne/centuries/centuries_files/filelist.xml ima/bilo je, njegovo delo na engleskom(bilo bi ga lepo prevesti),ali to nije moj zanat.
Moj zanat je da filozofiram cekicem!
Inace,Vase "naprezanje pojma" me dosta podseca na Adornoov "napor pojma" ili Kolingvudovo "naprezanje"(eng.strains,mada tehnicki to znaci danas i materijal) pretpostavki,koje trpe samo donekle to naprezanje,do vremena kada ce kao pretpostavke ili misljenja biti zamenjena novim!
Srdacan pozdrav.
Naravno uz izvinjenje zbog skretanja teme pozdrav za domacicu.

Kazete da "filozofirate cekicem" (Nice). Pa samo tako je i moguce filozofirati.

Mistickom teologijom bavio sam se nekoliko godina, radeci na jednom istrazivackom projektu. Medjutim, buduci da se ja bavim filozofijom, nisam ostao pri ovom "religijskom diskursu". Najjednostavnije receno, moja teza glasi da misticka cutnja pretpostavlja govor, makar u smislu onoga "niti-niti", dakle dvostrukog negiranja predikatibilnosti. I u tome je slicnost sa temom o kojoj ovde raspravljamo. Dakle, ako, se, na primer, za Boga kaze da nije ni bivstvujuce ni nebivstvujuce, time se o njemu ipak nesto govori, iako ovaj iskaz pretpostavlja ukidanje pozitivnog pojmovnog sadrzaja, koji tek omogucuje misticko iskustvo. Ali, ovaj misticki dozivljaj omogucen je, upravo, jezickim zahvatom, ovim"niti-niti". U tom smislu, apofaticko bogoslovlje ima apofanticki smisao (apofanticos, ono sto se javlja na svetlu, sto se pokazuje).

Nemojte da Vas zavara prividna popustljivost nase domacice. Pomislite samo na njen nadimak.

Sto se tice persiranja, mozemo odmah da predjemo na "Ti", ali obostrano, a ja Vama prepustam prvi korak, iako ste nesumnjivo mladji.

@furtvengler
Moj odgovor tebi koja je mesavina empirijsko-teorijskih teza,ali i drugima koji su zainteresovani za ovu prepisku(filozofi,teolozi,i drugi koji gledaju,ovaj,svracaju) na ovaj podforum ne moze da ispunjava "u startu" sve kriterijume,zato sto odgovor i argumentacija dolazi od "filozofa","proroka" i nadasve autsajdera tj. mene.
Dakle,tumacite,molim Vas,relativno moj tekst tj. mene,kako bi pronasli sebe!
U jednoj religiji koja je na visoki polozaj postavila pojam "ljubav",upoznao sam iz privatnog zivota vecinu ljudi koji se sluze tim terminom,razbacuju,a kad ih malo poblize propitam o njemu,vidim da iza takvog njihovog pojma stoji tako malo,da se pitam da li na istu ljubav(i koju u stvari) mi mislimo.I koje se sve emocije(bolje da ne znate) kriju iza jedne takve reci kojima su puna njihova usta.Mozda se jos nesto strasno dogodilo na ovim prostorima,u ljubavi prema najgorima,izgubili smo ljubav prema najboljima(pricam retoricki i u mnozini potpuno svesno).
Ili govoreci egzistencijalisticki,vecina ljudi nikako ne moze napustiti svoje sopstvo da bi se makar u duhu(ljubavi) spojila i razumela sa drugom osobom.
I dalje,takav pojam ljubavi u svom bunilu vec propada,a svi smo svedoci svetskoistorijskog kretanja njegove agonije na koju nam je Nice skrenuo paznju.Pa ipak,kako nas je Nice poucavao,cuvajte se ogromnog gadjenja i ogromne patnje zbog coveka.
Sto se tice tvog koncepta @furtvengler koji si izneo gore u postu,on je sada vec dosta zaokruzeniji i ima obrise raznih metafizickih kategorija, u kojima si ti u velikoj prednosti,ako bi se ja upustio u njih.
Moja argumentacija je sada malo drugacija,vise obicnija i evo hitam da Vam je svima izlozim(da bi me mnostvo razumelo).Kad Vam neko na primer kaze Bog,Vi obicno onako mozda tupavo nastavljate da slusate njegovu argumentaciju,ali neshvatate njegov trik,on je pred Vama vec "udvojio,duplirao nesto".Nice bi rekao-oklevetao ovaj svet!!!
To nesto je odustajanje od razumne komunikacije(od sveta) i kretanje po sopstvenim putevima.
Zato ce cela Evropska civilizacija patiti-jer zasto da se trudimo oko ovog sveta kad imamo drugi,vecni!I momak i devojka,covek i zena i svako koga je dodirnula takva religija ljubavi,patice(kao neko predvidjanje) zbog nedostatatka iste,koju ce nadoknaditi na drugom svetu,jel?
Ili kad na primer neki teolog koji je dosao sa sela meni kaze Bog,sta on meni moze reci o njemu.Ima dosta seljaka koji su teolozi,jer na taj nacin su nasli put za sopstvenu materijalnu egzistenciju i ja ih zbog toga razumem.
Dalje,Bog kao fenomen,ako ga tako postavimo,ili postavljamo kao gluperde,staticki,kao vecina onih koji su citali!,diplomirali! kao! filozofiju,kao fenomen koji stoji ni na nebu ni na zemlji,odmah treba da zagledamo dinamicki u onog koji je takav fenomen zahvatio,a to je covek zapamtite,pred Vama,koji takav argument poteze.Sta Vam on moze reci o Vrhovnom Bicu(bogu) kad najstarije na primer africke religije govore o njemu da se ne moze spoznati.A ovaj pred Vama covek vec sve zna o njemu i hoce dalje i dalje o njemu trucati,pih.
Tako i argumentacija "niti-niti" u jednoj ravni,sama! zahteva udvajanje novo i novo u neki (nad(na)ravni) svet i neki put koji je neko(osoba,covek pred Vama) to udvajanja vec prisvojio.
Izvinite na duzoj argumenatciji-ona je bila u sluzbi posvecivanja svih Vas u "filozofske misterije".
Odoh(duze me nece biti na Net-u) u Kanadu ili na K-PAX!
Pozdrav svima.

Back