Kafanske priče

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Auuuuuu .......galantno.

Evo od buudale jedna krava da imate i mlekca,poshto posle torte ide kafica

krava.jpg

Karijes! Trojka, dole, levo!

A jel primetio neko, ili bolje reci da li je neko znao da krava nema gornje zube? Da sam to rekao bez ove slike skeptici poput Alexane i Sala imali bi jedan veliki kez a njihova lenjost ne bi im dozvolila da potraze kravu ili sliku krave i uvere se u to.

Dakle, krava nema gornje zube!!! Ali interesantije je ono sto je primetio jos Aristotel a to je pravilo da svaka zivotinja koja ima rogove NEMA gornje zube.
Ako nema rogova ...mozemo a priori znati da ima gornje zube..poput konja i slicno. Ali ako ima rogove, pa bio to jelen, krava, koza itd. mozemo a priori znati da nema gornje zube???!!! Da nije materijal potreban za zube iskoricen za rogove? :think:

Kako to "racionalna" kvaziskepticka nauka objasnjava?
Nikako, osim praznim trucanjem ako se uopste i bavila tom cinjenicom. A objasnjenje toga je filozofsko i tice se metafizickog jedinstva svega i tkz. "anatomskog elementa"..koji se ogleda u transcendentnoj volji..ali to nije tema za kafanu........... :bye:

Dakle, krava nema gornje zube!!! Ali interesantije je ono sto je primetio jos Aristotel a to je pravilo da svaka zivotinja koja ima rogove NEMA gornje zube.

Lepo je to primetio. Aristotel je bio vrlo empirijski orijentisan tip. Takođe je interesantno, na primer, da su bele mačke sa plavim očima najčešće gluve. Za šta postoji vrlo jednostavno naučno objašnjenje.

Ako nema rogova ...mozemo a priori znati da ima gornje zube..poput konja i slicno. Ali ako ima rogove, pa bio to jelen, krava, koza itd. mozemo a priori znati da nema gornje zube???!!! Da nije materijal potreban za zube iskoricen za rogove? :think:
A Aristotel je do tog zaključka došao...nepotpunom indukcijom, koju ti ne priznaješ kao metod. :think:

Kako to "racionalna" kvaziskepticka nauka objasnjava?
Nikako, osim praznim trucanjem ako se uopste i bavila tom cinjenicom.

Bavila se, što se može ustanoviti pomoću otprilike 12 sekundi guglanja. Površnim pregledom dobijenih rezultata, rekla bih da objašnjava evolutivnim pritiskom. Ali verovatno ima ovde nekoga ko se u to razume bolje od mene.

Ako je tebe već mrzelo da to proveriš, zašto drugima prebacuješ lenjost, i kako se to uklapa u tvoju viziju sebe kao skeptičko/kritičkog mislioca?

A objasnjenje toga je filozofsko i tice se metafizickog jedinstva svega i tkz. "anatomskog elementa"..koji se ogleda u transcendentnoj volji..ali to nije tema za kafanu........... :bye:

Prvo, ako tema nije za kafanu, zašto je pokrećeš u kafani? Drugo, na koji se tačno način "jedinstvo svega" ne uklapa u sliku sveta koju pružaju savremene prirodne nauke? I uopšte, a ovo me stvarno jako zanima, kako si ti došao do zaključka da su nauka i filozofija suprotstavljeni polovi? Bilo bi lepo ako bi pokušao da mi konkretno odgovoriš bar na ovo poslednje pitanje.

Lepo je to primetio. Aristotel je bio vrlo empirijski orijentisan tip. Takođe je interesantno, na primer, da su bele mačke sa plavim očima najčešće gluve. Za šta postoji vrlo jednostavno naučno objašnjenje.

To tvoje jednastavno naucno objasnjenje koje pocinje sa onim odbojnim recima" To je samo" zadrzi za sebe. Jer ono mene i sve ljude otvorenog uma ne zadovoljava. Gladan sam posle toga.
Ako opazaj sliku u svojoj svesti nazoves "gen" i ako tu sliku uzmes za sadrzitelj kauzalnog lanca i onda zakljucis da je taj opazaj uzrok nekog zivotnog procesa ...daleko si draga od istine. Proces i opazaj slika u prostoru, nisu ekvivalentni niti kompatibilni . Ali da ne odemo suvise daleko . Hocu samo reci da kada si neki opazaj empirije nazvala nekim imenom, time ga nisi objasnila. "Qualitates ocultae" ostaju nesto izvan domasaja naucnog metoda svidjalo se to tebi ili ne.

A Aristotel je do tog zaključka došao...nepotpunom indukcijom, koju ti ne priznaješ kao metod. :think:

Naravno da ne priznajem. Taj metod je koristan za izradu neke sprave i pomagala, ali je eonima udaljen od obajsnjenja sustine sveta i zivota.

Bavila se, što se može ustanoviti pomoću otprilike 12 sekundi guglanja. Površnim pregledom dobijenih rezultata, rekla bih da objašnjava evolutivnim pritiskom.

Objasnjava moj ....... :)

I uopšte, a ovo me stvarno jako zanima, kako si ti došao do zaključka da su nauka i filozofija suprotstavljeni polovi? Bilo bi lepo ako bi pokušao da mi konkretno odgovoriš bar na ovo poslednje pitanje.

Radi se o prvenstvu. Danasanja dekadencija u Filozofiji preokrenula je prirodni poredak stvari. Filozofija je sistematski gurnuta na marginu. A zapravo naucni metod treba biti na margini, nikako ne obrnuto.

A to sto su vladari sveta (pa bili oni tkz. VIP.. debeljani i debili ili mozda Ajkovi gusteri nije bitno) doveli do toga da je danas filozofija isto sto i bavljenje jezikom, a materijalsiticko - pozitivsticki pogled na svet je uzdignut na nivo dogme koja se deci utuvljuje u detinjstvu.
Nasedaj ti na to koliko hoces, a pusti ljude slobodnog uma da potraze znanje tamo gde ga ima.

Alexana
O Boze...Ti bas ne umes bez mene i Sala

Naravno da ne mogu bez tebe Axi. :)

Nasa draga kravica, na gornjoj vilici nema prave zubice, ali ima plocastu povrsinu, koja lici na dva kratka siroka zuba, istog sastava kao i donji joj zubici.
Ovo je karakteristika biljojeda prezivara, jer kravica i kozica nisu mesozderi...lovci...predatori....
Kravice su veoma prisutne, kako u ovoj, tako i u drugim kafanama, u vidu tjevapa, snicli.....
Bolje je kravicu drzati parkiranu ispred, jer, kad predje prag kafane, kvantnim skokom se teleportuje u kuhinju i zavrsi na tanjiru......
Misterija u svemu ovome nisu ni zubi ni rogovi, nego, zasto se ona teleportuje a ne kravoportuje!

To tvoje jednastavno naucno objasnjenje koje pocinje sa onim odbojnim recima" To je samo" zadrzi za sebe. Jer ono mene i sve ljude otvorenog uma ne zadovoljava. Gladan sam posle toga.

Sad pogledah ponovo, izraza "To je samo" nema nigde ni u mom postu ni na sajtovima koje sam guglala povodom zuba i rogova.

Ako opazaj sliku u svojoj svesti nazoves "gen" i ako tu sliku uzmes za sadrzitelj kauzalnog lanca i onda zakljucis da je taj opazaj uzrok nekog zivotnog procesa ...daleko si draga od istine. Proces i opazaj slika u prostoru, nisu ekvivalentni niti kompatibilni . Ali da ne odemo suvise daleko . Hocu samo reci da kada si neki opazaj empirije nazvala nekim imenom, time ga nisi objasnila. "Qualitates ocultae" ostaju nesto izvan domasaja naucnog metoda svidjalo se to tebi ili ne.

Ovo je sve lepo i krasno (mada je u krajnjoj liniji semantička igra, protiv koje se dalje u svom postu buniš), ali nema veze ni sa čim što sam ja pisala u svom postu.

Naravno da ne priznajem. Taj metod je koristan za izradu neke sprave i pomagala, ali je eonima udaljen od obajsnjenja sustine sveta i zivota.

Lepo. Ne priznaješ metod, ali priznaješ njegove rezultate kada ti odgovaraju (tj. kad misliš da možeš njima da potkrepiš svoju poentu u diskusiji). To malčice...recimo...nepošteno.

Objasnjava moj ....... :)

Ovo je pretpostavljam ključni i neoborivi argument?

Radi se o prvenstvu. Danasanja dekadencija u Filozofiji preokrenula je prirodni poredak stvari. Filozofija je sistematski gurnuta na marginu. A zapravo naucni metod treba biti na margini, nikako ne obrnuto.

A to sto su vladari sveta (pa bili oni tkz. VIP.. debeljani i debili ili mozda Ajkovi gusteri nije bitno) doveli do toga da je danas filozofija isto sto i bavljenje jezikom, a materijalsiticko - pozitivsticki pogled na svet je uzdignut na nivo dogme koja se deci utuvljuje u detinjstvu.
Nasedaj ti na to koliko hoces, a pusti ljude slobodnog uma da potraze znanje tamo gde ga ima.

Opet lepo i krasno, ali nije odgovor na moje pitanje. Zašto misliš da postoji suprotnost između filozofije i nauke i u čemu se konkretno ta suprotnost, po tvom mišljenju ogleda?

Opet lepo i krasno, ali nije odgovor na moje pitanje. Zašto misliš da postoji suprotnost između filozofije i nauke i u čemu se konkretno ta suprotnost, po tvom mišljenju ogleda?

Pitanje je komplikovano i vec sam ti uopsteno odgovorio na njega. Ali osim sto si primetila da je sve to "lepo i krasno" izgleda da nisi bas uspela da dodjes do poente. Radi se o tome da zakljucci sudova koji svoj razlog istinitosti imaju u empirskom svetu ne mogu doci do temeljnog objasnjenja sustine stvari jer se ticu jedino pojave . Kao takvi, ti sudovi ne mogu pretendovati na defintivna objasnjenja i zato oni izazivaju mucan osecaj kod svih zeljnih pravog znanja. Jer se osecaju prevareni. Zato ti vec rekoh da "To je samo" "znanja" zadrzis za sebe . Eto, nadam se da je sada jasno.

ps. Ako nastavim da ti protivurecim rizikujem izlive Alexaninog besa i drzanje bukvice, tako da se nadam da sam razjasnio tvoje nedoumice. :)

Mislim da ti nisi razumeo pitanje. Iz tvojih postova, uključujući onaj koji je pokrenuo ovu diskusiju, proizilazi da ti misliš da su saznanja filozofije i saznanja nauke u suprotnosti. Ovo gore nije odgovor na pitanje kako si došao do tog zaključka, niti koji su to konkretni rezultati nauke u suprotnosti sa saznanjima filozofije. Rasprava o metodama je druga stvar, o kojoj takođe možemo da porazgovaramo. Kao i o semantici.

Konkretno, naveo si "metafizičko jedinstvo svega" kao primer nečega što je u suprotnosti sa stavom nauke (da ne ulazim sad u kvalifikacije kao što su "racionalna" i kvaziskeptička). Kako sada stvari stoje u prirodnim naukama, prilično je jasno da "jedinstvo svega" i te kako postoji. Da li je metafizičkog ili fizičkog karaktera, to je opet treća diskusija. (Pri čemu treba imati u vidu da nije nemoguće da bude istovremeno i fizičkog i metafizičkog karaktera).

P.S. Izvinjavam se svima što kvarim provod u kafani ozbiljnim pričama. Neću više. :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back