Kafana Kod nas - Knjiški moljci XXV

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znam ženu (Slovenku) koja se zove Cveta. Zamisli da je u braku s tim Cvećem.
A onda djeci redom krenu davati imena.. Ruža, Neven, Iris, Jasmin, Margareta, Đurđica.. :fdlan:
Mi ovdje imamo i naselje koje se zove Livada, idealno mjesto za takvu obitelj. 😊
Meni su ta cvetna imena sasvim okej,npr. Cveta i Cvetko
Ali upotrebiti zbirnu imenicu srednjeg roda za muško ime je sumanuto

Kad malo razmislim o engleskim verzijama nekih imena.
Postoji Daisy, ali da se ovdje netko zove Tratinčica, bilo bi smiješno.
Mada, možda i to postoji, čak ne bi bilo ni toliko čudno u odnosu na ovo Cveće i sl.
Violet bi bila možda Ljubica.
Da,Bela Rada je Daisy
A Violeta je Ljubičica
Ljubica se odnosi na"ljubljenu"

Došao mladi poglavica kod svog prethodnika u šator na razgovor.
O ovome pa o onome i pita on...
premudri starješino, ima li šta strašnije od bitke protiv jačeg neprijatelja?
Ima - sam sa nožem protiv čopora vukova..
.
A ima li o premudri strašnije i od toga?
Ima - sam bez noža protiv grizlija...
A da li je nešto strašnije od toga, starješino?
Jeste - kad počne tornado, a ti si nasred livade...
E, to je sigurno najstrašnije, o premudri!!!
NIJE, mladi ratniče...
??? Pa šta može biti strašnije?
Kad se moja žena naljuti na mene...

Legenda Arapaho Indijanaca:

Priča počinje s opisom nebeske porodice bogova, muškarca i žene i njihova dva sina, Sunca i Meseca. Tražeći supruge, Sunce i Mesec putuju u suprotnim smerovima. Mesec uzme za ženu žabu krastaču, a Sunce odluči oženiti smrtnicu.
Gledajući dole s visina, ono ugleda dve indijanske devojke kako skupljaju drva. Spustivši se, preobrazi se u pauna i popne se na drvo. Jedna od devojaka požele pera za svoj vez, podje za životinjom na drvo, ali drvo je bivalo sve vise i nadalje je raslo.
Na kraju probilo se do u Nebo, i Sunce, poprimivši lik mladića, uze djevojku za ženu i odvede je u svoj šator na Nebeskom svetu. Uskoro im se rodi sin. Svekar i svekrva poklone ženi štap za kopanje, ali joj suprug zabrani da kopa oko jedne biljke. Znatiželjna, ona ga ne posluša i otkrije rupu kroz koju pogleda na Zemlju i ugleda okrugli logor svojih ljudi.
Obuzeta čeznjom za domom, ona naumi sići pomoću čvrstog konopca, ali, upravo pre no sto je stigla na zemlju sa svojim sinom, suprug baci za njom kamen i ubije je. Dete je prezivelo i negovala ga je starica Noć. Prozvala je dečaka Malom Zvezdom i učinila mu luk i striele. Njima je on ubio Podvodnog pantera, supruga Noći. Noć mu tada preobrazi luk u koplje, i Mala Zvezda nastavi njime ubijati zmije koje čine štetu svetu. Medjutim, bio je nepažljiv, i dok je spavao na preriji, zmija udje u njegovo telo i sklupča mu se u lobanji. S tela mu je otpalo tkivo, ali mu je kostur sačuvan i zadržao je svest. Molio je da naidju dva dana kiše i dva dana jake žege, što prisili zmiju da pomoli svoju zadihanu glavu kroz njegova usta. On uhvati zmiju i izvuce je van, te ponovno poprimi ljudsko obličje.
Kožu gmizavca pričvrsti za svoje koplje i vrati se crnom šatoru Noći, gde se preobrazi u zvezdu Danicu.

arapaho-bison-hunter-peyote-ceremonial-tepee-and-dancers-02-scaled.jpg

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back