Quantcast

Kafana "ATELJE"

Lada

Elita
Poruka
15.762
Све што човек ради и у шта улаже љубав, вољу и жељу јесте уметност, јер уметност није ништа друго него рад прожет љубављу. Тај рад може бити најпростији, али и онај највиши, најбитније је да је то некакав рад који мења свет на боље. Уметност вуче друштво напред. Уметност помаже људима да схвате да су јединке које фале једне другима. Уметност зближава људе. Уметност је стварање. Уметност је дело, које сваки човек остави иза себе, на овај или онај начин, а да каткад није свестан шта је урадио. Некада се деси да неко уметничко дело остави толико јак утисак да се испунимо различитим осећањима и останемо без даха...

Уметност свако другачије осећа. Ја, лично, уметност доживљавам попут ветра - стално осећаш да је ту, да је присутна, да дува од некуд, а не можеш да је видиш. Уметност се доживљава. Њоме се усхићујеш, заљубљујеш, очовечујеш, њоме изражаваш своја најдубља осећања, примећујеш детаље, откриваш страст, пловиш у будућност. Уметност је за мене увек нешто лепо. Али кључно питање - на који начин лепо? Уметност мора да буде лепа сама по себи, чак и ако говори о најружнијим темама, јер циљ уметности је да у људима пробуди осећање за себе и за друге око њих, а то се може постићи само на један лепо украшен и стилски обликован начин. Уметност је део живота, а сам циљ људске креације, обликовање нечег новог, стварање неког дела које ће остати иза нас јесте само по себи лепо.

Циљ уметности је да нам помогне да схватимо да нисмо једини на свету и да је људски живот тако кратак, а ипак несагледиво дубок и занимљив. Можда је боље рећи да је уметност за мене сваки вид покушаја да се свет обликује на један несвакидашњи, јединствен, хуман начин, прожет топлином људског срца и ширином његовог знања. Уметност изграђује и ствара људе. Уметност, ма у ком виду, доприноси нашем бољем разумевању људске личности и проблема са којима се она суочава. Уметност је живот, јер најтеже је умети живети. Онај ко проникне у тајне умећа живљења, проникао је у све тајне и поре живота."
 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.