Quantcast

Kafana "ATELJE"

Poli46

Legenda
Moderator
Poruka
56.302
Neće ovo mesto umreti..i neće se pretvoriti u svaštaru
Ovo je kutak za kvalitetnu umetnost,sa autorima koji
zaslužuju poštovanje jer su živote posvetili umetnosti
da bi oplemenili naše živote..dugujemo im poštovanje,
ako se i ne divimo njihovim delima..Ukusi su različiti..
Umetnost je misao umetnika zapisana u vremenu..
crtez-crtanje-sp.jpg
 

Poli46

Legenda
Moderator
Poruka
56.302
Ovo je život naš sadašnji,ovo je poslednji apel za spas ove naše poludele
civilizacije..ili ćemo živeti i disati punim plućima u skladu sa prirodom..ili nas
neće biti.
571655


A kako to rade Šamani,učenici Velikog Duha..evo

571657

:heart: :heart::heart:
 

Lada

Elita
Moderator
Poruka
22.938
Uspomene jednog crtača
Zbog čega, upšte, crtamo? Verovatno zbog toga da ostavimo trag o sebi i svom postojanju. Kao da ispod svakog crteža stoje reči – bio sam ovde! Nema tog značajnog zida nekog istorijskog spomenika koji nije od zemlje do neba prepun takvih potpisa, od onih ugrebanih nekim tvrdim predmetom, do najnovijih, ispisanih siktavim sprejom.
„Posle izvesnog broja godina – piše Alber Kami – svaki čovek je odgovoran za svoje lice.“ Egziperijev Mali princ tvrdi da je svako odgovoran za svoju ružu. I svaki crtač odgovoran je za svoju liniju, koja najbolje pokazuje njegovu dušu i karakter. Ta linija može i da isčezne ako se ne neguje i ne pazi budno svakog trena; može da se ugoji od udobnosti i tromosti duha, da postane samozadovoljna matrona; mogu da je napuste duh i elegancija, a da to autor i ne primeti, a preti joj i velika opasnost da sama sebe krivotvori kada postane isuviše tražena na tržištu, da počne da se ponavlja, i tako pretvori u sopstveni falsifikat. Imali boljeg primera za to od poznih Šagalovih dela? Porodica i trgovci njegovim imenom zatvaraju majstora u atelje da bi proizveo što više Šagala, pretvarajući ga u koku koja nosi zlatna jaja, dok sve više bledi onaj stari mag iz Vitebska koji je proslavio leteće ljubavnike i rabine, a umesto njega kao da neki stranac ponavlja do besvesti stari, već uvedeni zaštitni znak. Crtež umire istog časa kada njegov tvorac postane svestan sopstvene zavodljivosti, baš kao što su izdahnulii predivni crteži Žana Koktoa kada su postali dovolji sami sebi, pretvoreni u virtuozno klupko neprekidne linije koja je već odavno izgubila vezu sa povodom i smislom.
Oni koji umeju da čitaju sa dlana, razlikuju liniju ljubavi od linije života, a mogu da pročitaju čak i liniju sreće...Te linije dlana kao da se zajedno sa linijom srca ulivaju kroz prste koji drže pero ili olovku u crtež na kome je očigledna svaka laž ili pokušaj prevare i glumi, oponašanje nekog uzora ili nemoć. Nemilosrdna, cinična linija Georga Grosa, otkriva, tako, ogavnost i beščašće sveta u kojem je živeo, dok tanušna zaljubljenička, jedva vidljiva linija olovke Amadea, Modiljanija, šapuće o lepoti žena kojima se divio i čiju je ljupkost želeo da sačuva na poleđinama jelovnika ili na papirnatim salvetama. Sigurni potez, kojim je Matis crtao svoje figure, slavi lepotu života i kada je izveden u jednom dahu crnim tušem iz njega kao da izbijaju jarke boje – sva punoća radosti življenja.
Što se tiče crtanja, ne računajući ono detinje žvrljanje po hartijama i docrtavanje brkova na fotografijama tetaka u albumu, crtam od četvrte godine.
Moma Kapor
573151
 

Poli46

Legenda
Moderator
Poruka
56.302
Dobar dan vam danas..u svakom pogledu i stvarajte..štagod da to bude,uživajte.
A o Momi Kaporu..
Momčilo Kapor rodjen u Sarajevu 8. aprila 1937. godine poznat i kao Momo Kapor bio je srpski slikar, književnik i novinar.Po maturiranju Kapor se odlučuje za studije slikarstva. Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića sa prosečnom ocenom 9,9. U vreme diplomiranja na Akademiji upoznaje gimnazijalku Anu Pjerotić, kasnije studentkinju psihologije. Momo i Ana venčali su se 1964.1988. Momo Kapor se razvodi od Ane Pjerotić i iste godine se venčava sa Ljiljanom Todorović. Pored velikog broja naslova, romana i zbirki priča, autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova(Bademi s onu stranu smrti, Banket (film), Valter brani Sarajevo, Džoli džokej, Kraj vikenda). Romani Una i Knjiga žalbi doživeli su ekranizaciju. Prevođen je na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.
Umro je u Beogradu 3. marta 2010. godine na Vojno-medicinskoj akademiji.


Ktitorka ulje na platnu
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.