bmaxa
Buduća legenda
- Poruka
- 41.747
Znam da se posti samo na Ramazan i to u toku dana, onda jedesh i pijesh normalno kad padne mrak. Da li sam u pravu?
Znam da se posti samo na Ramazan i to u toku dana, onda jedesh i pijesh normalno kad padne mrak. Da li sam u pravu?
https://en.wikipedia.org/wiki/Fasting_in_IslamZnam da se posti samo na Ramazan i to u toku dana, onda jedesh i pijesh normalno kad padne mrak. Da li sam u pravu?
Ако свако пости када осећа, онда се све претвори у анархију, и свако пости када осећа у срцу а то значи да се не зна ни ред ни распоред.Nedavno sam negde čula jedno tumačenje koje mi se svidelo. Kaže, da
čovek treba da posti onda kada oseća da mu ponestaje snage. Kada
se zavrti u teške misli i negativne emocije. I naravno kada je bolestan,
ali to je već treća faza od one kada samo osetimo da nam snage ponestaje
i ne bi ni trebali da čekamo dotle.
Kakvog onda smisla ima kolektivni post, kada bi svako za sebe trebao da
primeti kada mu je post potreban?
Zabranjen post? Prvi put čujem. Zašto to?Ако свако пости када осећа, онда се све претвори у анархију, и свако пости када осећа у срцу а то значи да се не зна ни ред ни распоред.
Зато и постоји неки ред када се пости а када не.
Нпр има периода када је забрањен пост, већ је искључиво мрс. Или када се не сме постити на води већ само на уљу. Баш због тога да не би настао хаос.
Kaда прође Божић и све док дође Крстовдан, сви дани између Божића и Крстовдана су мрсни.Zabranjen post? Prvi put čujem. Zašto to?
Пошто прослављамо Божић у богослужбеном смислу и у смислу тела тј. хране, као што се седам дана после Васкрса не пости, тако постоје дани и после Божића без поста.Na osnovu čega se određuje kada treba postiti, a kada ne?
Post je dio molitve i zahvale Bogu za darove i milosti ako osjećaš zahvalnost.Također molitve za potrebe i milosti koje čovjek osjeća da mu trebaju za svoj život i obitelj!Kada su fariseji pitali Isusa zašto njenovi učenici ne poste, odgovorio je ovako
Eda li mogu svatovi plakati dok je s njima ženik? Nego će doći vreme kad će
se oteti od njih ženik, i onda će postiti.
Kako vi ovo razumete?
Šta zmači da će se oteti od njih mladoženja?
Prema nekim tumačenjima, postiti treba sve do drugoh Hristovog dolaska,
što bi značilo do sada dve hiljade godina neprekinog posta za sav hrišćanski
svet, a ne povremenog. Ili ako osećamo da je Hrist sa nama, ne treba
postiti nikako?
Nedavno sam negde čula jedno tumačenje koje mi se svidelo. Kaže, da
čovek treba da posti onda kada oseća da mu ponestaje snage. Kada
se zavrti u teške misli i negativne emocije. I naravno kada je bolestan,
ali to je već treća faza od one kada samo osetimo da nam snage ponestaje
i ne bi ni trebali da čekamo dotle.
Kakvog onda smisla ima kolektivni post, kada bi svako za sebe trebao da
primeti kada mu je post potreban?
Zato u 4 zida treba to ostati jer je osobno.Post je dio molitve i zahvale Bogu za darove i milosti ako osjećaš zahvalnost.Također molitve za potrebe i milosti koje čovjek osjeća da mu trebaju za svoj život i obitelj!
класична којица.Ko su meni to svi? Stvarno me to pitaš?
Jel moraš tačno da znaš poimence koji su to svi koji poste istovremeno
kad i ti? Ako je određen dan ili nedelja kada se posti, onda je to zajednički
post.
Jel za Pričalicu klasično da demantuje bez argumenata?класична којица.
има погрешну премису, коју дефинише као једину исправну и онда расправља о томе.
Pa cu se bunim.ja ti svi oni koji ne postimo da se to zove kolektivno zajednicko.Da me ubace da i ja tu pripadam.more ne moze.Ko su meni to svi? Stvarno me to pitaš?
Jel moraš tačno da znaš poimence koji su to svi koji poste istovremeno
kad i ti? Ako je određen dan ili nedelja kada se posti, onda je to zajednički
post.
Sledeći put kad bude pisalo u nekim vestima ''pravoslavni vernici danas poste''Pa cu se bunim.ja ti svi oni koji ne postimo da se to zove kolektivno zajednicko.Da me ubace da i ja tu pripadam.more ne moze.
Slavi se bozic i da to sad nazoves zajednicki praznik svih srba.Ateisti bi nas u top stavili.A imali bi pravo.Sledeći put kad bude pisalo u nekim vestima ''pravoslavni vernici danas poste''
a ti se brzo žali i viči ''nije tačno, ja ne postim!''
Post je određen za sve, a ko neće da posti ne mora. To ne znači da post
nije zajednički.
Pravoslavni Božić je praznik svih pravoslavnih Srba, a ne svih Srba.Slavi se bozic i da to sad nazoves zajednicki praznik svih srba.Ateisti bi nas u top stavili.A imali bi pravo.
Dobro ti bi to nazvala zajednicki kolektivni praznik i onda bi se ovo drugi naljutili a imali bi pravo.Pravoslavni Božić je praznik svih pravoslavnih Srba, a ne svih Srba.
да демантујем шта? постојање нечега што не постоји? иди бегај.Jel za Pričalicu klasično da demantuje bez argumenata?![]()
A shto se u svim religijama posti?Post je dio molitve i zahvale Bogu za darove i milosti ako osjećaš zahvalnost.Također molitve za potrebe i milosti koje čovjek osjeća da mu trebaju za svoj život i obitelj!
Šta ne postoji? U pravoslavlju svako posti kad mu se ćefne i ne postojeда демантујем шта? постојање нечега што не постоји? иди бегај.
??Nisam baš upoznat sa ostalim religijama ali vjerojatno i one imaju motive i razloge.A shto se u svim religijama posti?
Svuda je isti motiv. Uzdrzhavanje ali i od poroka... valjda je to nasjtarija praksa, pa postoji svuda.??Nisam baš upoznat sa ostalim religijama ali vjerojatno i one imaju motive i razloge.
Пост, али какав ? Није исти пост сада и пост у Старом Завету. Тада је пост било не јести ништа.Svuda je isti motiv. Uzdrzhavanje ali i od poroka... valjda je to nasjtarija praksa, pa postoji svuda.
Recimo, u Budizmu nije obavezno, nego dobrovoljno...
U Judaizmu je post bez hrane i vode, zato oni poste sukcesivno maks 1 dan...Пост, али какав ? Није исти пост сада и пост у Старом Завету. Тада је пост било не јести ништа.
пост је индивидуални подвиг.Šta ne postoji? U pravoslavlju svako posti kad mu se ćefne i ne postoje
dani kada je post određen za sve vernike?
To što se neko izdvoji i ne želi da posti tog dana, ne znači da post nije
zajednički za sve ostale koji poste.
Hmmm,a jel moze neki Bibliski dokaz u prilog ovome ili se pozivas samo na crkvenu istopriju i versku praksu uopste ???Kaда прође Божић и све док дође Крстовдан, сви дани између Божића и Крстовдана су мрсни.
На пример, идуће године Крстовдан буде четвртак па ће посни дани у недељи бити четвртак и петак (среда мрсна јер је пре Крстовдана).
То су "трапаве седмице", недеље када се не пости.
Пошто прослављамо Божић у богослужбеном смислу и у смислу тела тј. хране, као што се седам дана после Васкрса не пости, тако постоје дани и после Божића без поста.