Kada te svi zaborave

Slažem se sa tobom. Boldovana rečenica je suština teme.

Ali, znaš...zaboli me ponekad.. Ispada da su bili poznanici sa mnom dok sam im bila potrebna.

Desilo mi se to jednom, ili dva puta na internetu..

Pa, to je negde i normalna stvar. Nisu ni svi prijatelji… to sto smo ucinili nekome ne znaci da sad automatski ta osoba mora da bude ne znam ni ja sta prema nama. Uvek sam govorio samo “Bogu hvala da sam ja u mogucnosti da pomognem”.

Iznenadicete se, samo zavrsetak filma je za priglupe ljude , cisto da ih ne uhvati depresija, ali minut pre kraja je sve za razmisljanje....

Tesko se nalazi, ubiboze tesko , ja ga jedva nadjoh na onu foru online sa prevodom i to onlinesaprevodom net nas sajt, tj prevod je na srpskom...ali pazljivo , prepuno klik bajtova, prepuno pop up prozora koji su nepotrebni bukvalno 100 prozora mora da se zatvori da bi se stiglo do filma..

Da li vas i dalje zovu rođaci sa kojima ste kontaktirali dok ste radili?
Kako ko, brojčano dosta manje no ranije.
Vezano za ovo prethodno u temi, nekada su me zvali ljudi da im učinim sve i svašta (naravno da se uradi hitno, besplatno i sl. - a za to dobijam hvalu), dok mi nije u jedom momentu pukao film i dok nosam počeo:
- pred njima u društvu da pričam šta su ovi od mene tražili i koliko su malo (ništa) davali zauzvrat
- dok nisam počeo da tražim dosta više no što bi tako nešto koštalo da idu regularnim putem
Da li vas zovu poznanici koje retko viđate? Šta mislite o takvim ljudima?
U poslednje vreme me više zovu stari poznanici sa kojima retko ili jedna da imam neki kontakt, ako nešto treba da im se odradi ili ne pitaju koliko košta (pošto znaju da neću da ih oderem) ili ponude kada se jave nešto zauzvrat ili pak u kasnijem momentu odrade nešto za mene
Suštinski gledam sve po reciprocitetu - šta važi za jednu stranu to bi trebalo da važi i za drugu.

O ovim toksičnim što traže nešto non stop a da ne daju ništa zauzvra - sve najgore, bolji je život bez takvih.
Ima ona fora:
Ako se desi jednom - takav je život
Ako se desi dva puta - konicidencija
Ako se desu treći put - to je već šablon

Recimo drugi slučaj koji je vezan baš za zaborav od strane ljudi sa kojima smo bili bliski:
Rekao bih da je to neki normalan proces - razmišljaš o onome ko to je iz nekog razloga blizu (najčešće fizički)
Kada osoba ode/nestane i slično tu je period popunjavanja rupa tj. zaborav kreće da deluje sam od sebe
Primera radi toliko sam poslova, kolega, prijatelja promenio da većini više i ne pamtim lice, kao što oni verovatno ni meni ne pamte.
Ne znam za ostale, ali je meni npr prilično teško držati nekoga u mislim osim kada nemam neki baš dobar razlog tj. neku zajednični budućnost (posao, vreme koje će se provesti zajedno i sl.)
Sve u svemu neki ljudi nas zaborave, nekima ostajemo urezani u sećanju (ako smo ostavili jak utisak), neki nas se sete u nekom momentu.
Fokus je ok na one koji su "blizu", o ostalima i nema neke vajde razmišljati.

Meni bas lepse kad imas i one daleko , sta je to sve je na 300km..
Osecaj da si u gostima, a nisi..
Svratis jer si u gradu pored...
Lepse nego kad ne vidjas nekog 2 godine pa svima pokloni i ovo ono...zamorno..

Cak je lepse javis tom nekom, ajd da se nadjemo na Jahorini , on je blize, sredi sve, dodjes neutralni teren, jos se super provedete vidite i posle superiska..

Najgore je sa snobovima, oni em ocekuju puno em ne isporucuju nista, em nikad ih zadovoljiti , em stalno napeti...djokica na bicikli..

Njima pomognes kad imaju nervni slom, kad ih uhvati teska depresija, kad su pogubljeni da ne znaju kako se zovu , poklonis ljudima mesec dva truda... i posle odes, da te ne bi zamrzeli , jer ce da mrze takvi su....sto im je trebala pomoc, sto nije onako kako ocekuju , ako misle da bi trebalo i emocije vise da bude, a ti vidis da niti su spremni niti zele, dok oni kao i obicno ne razlikuju dupe od glave..

To je vise sta ljudi ocekuju , korist , ili zabavu ili opusteno drustvo..

Obicno svi ljudi ocekuju usluge, korist, ali da se ne vidi...
Pustis krvopije da se nadoje , posle su mirni....
Ti teras svoje...kao da je tesko dok si sa nekima da upoznas druge , za koje ti je zapao pogled...
Dok ovi zadovoljeni uslugom i koriscu kuliraju , samo ih nervira sto nisu u centru paznje i sto gube vreme, ebiga i to se gleda koliko vremena potrosi na korist koju dobije, ti mozes da uzivas u prisustvu drugih osoba...

Cak i da nametnes neku temu koja ce odvojiti onog ko je navikao da ima koristi u druzenju od trenutnog dozivljaja..
Uzasno je dobiti krpelja....to nije lojalnost , to je krpelj...
Jos kad je kobajagi sa tobom a ustvari samo otaljava ono sto je dobio kao korist....prisustvom...

Ali takva je vecina..ja imam drugara, on voli tako ...pustam ga...
Takav je i zato ima prijatelje koji ga uvek zaebu...glumataju i jedni i drugi ...
Nekad testiram da li se promenio , da li je sazreo ....i vidim nije... i dalje je nesto sto lici na picopacenika...a da me ubijes ne znam zasto..nema nikakve logike...da hoce nabacio bih mu za 10 minuta...koju god hoce...
Cak i one koje on hoce, koje su obicno ili lezbosi ili furstrirane kuckice...i nije tacno da mu je takva majka, mada mu ne znam majku kad je bila devojka....ali trenutno nije...ali nije na meni da koristim psihoanalitiku za takve stvari..ja koristim da ispeglam neugodnosti koje su tu, posredno..

Zanimljivi su mi ljudi kad tako pisu o drugima a ustvari sebe opisuju , koliko su oni isli putanjom da se okoriste situacijama i uslugama....a da ceo zivot to nisu ni primecivali...

Ja radim isto okoriscavanje...nije da ne radim, ali to kazem, daj da se dogovorimo ...ovo i ovo i ono i ono...
Nekome se to ucini nefer, neko misli da moze da pristane ali ga posle ego bode i ne moze...

Ljudi u Srbiji skoro uvek kriju istinu od sebe inace bi imali ruzno misljenje o sebi i osvojim roditeljima...jer su ih oni napravili takvima..

U svakom slucaju , to se moze promeniti , ali mi je brisanje postova pokazalo da ljudi na ovoj temi to ne mogu da razumeju kako se to menja...te da ce uvek radije izabrati da budu napusteni i da kukaju i da budu sami jer ne mogu da pruze usluge, pa onda je resenje, pruzajte usluge...idite kupujte komsiluku hleb i mleko i jaja , uz stap ali ponudite se...i uspecete....

Zanimljivi su mi ljudi kad tako pisu o drugima a ustvari sebe opisuju , koliko su oni isli putanjom da se okoriste situacijama i uslugama....a da ceo zivot to nisu ni primecivali...

Ne žele da prihvate svoje mane. I ne primećuju da su i oni to radili drugima, ono šta neki drugi rade njima.

Što se tiče brisanja postova, retko brišem i to samo one koji nemaju veze sa temom.

Da ti kazem dva recha , ja sve sto pisem moze da ima veze sa temom....ama bas sve...
Jednom sam negirao nesto , a zena me lepo zamolila da objasnim vezu zasto negiram kad svima ocigledno da treba da se afirmativno odgovori..
Ja objasnim, zenska kaze, logicno do daske, sad mi glupo sto svi misle da treba ono prvo....

Tako da kamo srece da je forum ozbiljan, sve bi ti bilo van teme, sta ja napisem a bilo bi u vezi teme, a ovako ...nema sta da kazem..

Ako krenem od sebe,...zaboravila sam osobe, koje nikakav trag u mom životu nisu ostavile. Tako su se samo pojavile, došle i prošle,...čak sam im i imena i lica zaboravila ( mda lica pamtim).
Dok,...ljude koji su obeležili moj život, nikada neću zaboraviti, makar bili i na drugoj planeti.
Vezano za temu,...šta reći?
Ljudi su u tebi videli samo to što su hteli ( ili za šta si im bila tada potrebna). I neka si dala, ...sve od sebe što si mogla. Ali,...nije u redu da zbog toga, samu sebe tištiš ili opterećuješ. Kao da si dala nekome poklon za rođus, nekome ko te pozvao. Možda si nekome i dobro učinila, to je već dobra Carma, koja se uvek vraća.

- Tema je namenjena osobama koje su menjale radno mesto, osobama u penziji i svima koji žele da ostave komentar u skladu sa temom-
za mene je tema religiozna, a ljude ko sisa; zamisli ti ovo
Matej 7,22Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! nijesmo li u ime tvoje prorokovali, i tvojijem imenom đavole izgonili, i tvojijem imenom čudesa mnoga tvorili?
Matej 7,23I tada ću im ja kazati: nikad vas nijesam znao; idite od mene koji činite bezakonje.

znaci ljudi ti okrenu ledja, ali zamisli Gospod - to je vec strasno, a ljude ko sljivi, pa stpo smo stariji sve vise upoznajemo ljudski rod, ... i sve se manje razocaravamo, nego moze problem da bude ako se u sebe razocaramo, ili religiozni - da ne pripadamo Gospodu, a mislili smo da pripadamo

onda se ili nismo dovoljno trudili, ili smo se nesto pogresno trudili, i opet smo trebali vise u se i svoje kljuse, a ko je koga zaboravio, pa svi mi postajemo zaboravni sa godinama, mada ima i nezahvalnih, nije da nije

Poslednja izmena:
@bas kao Tema nije posvećena religiji. Pitanja su konkretna:

Jednog dana vi prestanete da radite u trgovini, bolnici, arhitektonskom birou. Zaposlite se na nekom radnom mestu koje nema veze sa ranijim zaposlenjen. Odete u penziju, ranije ili na vreme.

Da li vas i dalje zovu rođaci sa kojima ste kontaktirali dok ste radili? Da li vas zovu poznanici koje retko viđate?

@bas kao Tema nije posvećena religiji. Pitanja su konkretna:
tu nema sta da se doda, ljudi su te zvali jer si im trebala, KORIST SAMO je bila u pitanju, ako te posle toga zaborave, vise im ne trebas, a neki cak mogu i da se nadure ako im se korist uskrati, i opet da te zaborave, to nemoj da te boli, ljudi su nezahvalni, samo gledaju interes - tu treba biti otvoren

Dok sam radila, stalno mi je zvonio mobilni telefon i zvali su me i rođaci i prijatelji rođaka i poznanici i prijatelji poznanika..
Nije mi bilo teško da pomognem kad mogu i ako mogu.

Jednom mi se desilo da je kao matičarka radila koleginica koju sam površno poznavala. Platila sam sve moguće takse za 5-6 dokumenata.

Kada sam odnela dokumenta školskoj drugarici i zamolila je da mi da bar deo novca za takse, naljutila se i rekla mi da je očekivala da ću joj ja sve besplatno uraditi.
Nisam insistirala na novcu, da se ne bih svađala, otišla sam odmah iz njenog stana.

Danas me zovu bliski prijatelji, rođaci i poznanici koji od mene nikada nisu tražili uslugu. Ostali su me zaboravili, prvo ta drugarica koju sam spomenula.

Zaista ništa ne zameram svim tim ljudima kojima sam pomagala. Samo je...nekako tužno da te zaborave jer im više nisi potreban-potrebna...
Људи се руководе личним интересом. Ништа друго их не занима. Што пре то човек схвати, то боље по њега.

Back