Kada su Srbi primili hrišćanstvo?

Према ономе што имамо доказ то је 7. век у време цара Ираклија. Навероватније само владарске династије. Затим у 9. у оквиру свесловенске реформације Ћирила и Методија од тада постоји и Стројимиров печатњак. И негде ту је временски и Василије Македонац ромејски цар.
Међутим од Светог Саве имамо своје домаће свештенике не Латине и Грке који су махом протерани из цркве коју је установио Свети Сава.

Један форимаш ме бап питао што користимо ћирилицу кад сви знају латиницу он се изјаснио као Јевреј.
🤔 Можда исто зато што су се Јевреји вратили на старохебрејски језик и писмо у 19. веку
Дакле ћирилица долази из Каанана ,Феникије. Одатле се одваја палеохебрејски 800. п.н.е.
Отприлике кад и Грци преузимају феничански алфабет и у то време пишу с лева на десно.
Наводно је потекло са Крита одакле су га донели Филастеји или Пеласти са Балкана јер Каанаци почињу писати доласком Палестинаца.
Преклапање 22 знака феникијског алфабета и 10 знакова дели идентичним са Винчом. Ову претпоставку наука оставља отворену још има времена и треба доказати.
Овакво писмо користе и Лиђани још ближе ћирилици. Етрурци и одатле из те школе знакова долази ћирилица.
Латинско писмо је много млађе од тога.

Screenshot_2024_0411_210319.png

Краљ Крез или Крезос његов потпис 6. век п.н.е први о коме пише Херодот.

Ja volim srpsku kulturu onakvu kakva jeste, ne treba mi da je glorifikujem i verujem u gluposti da bi je voleo i ponosio se..
Не треба да глорификујеш ништа али не треба да пљујеш унижаваш и да се фолираш.
Ако наставиш да лажеш и да се фолираш идкопираћу ти све твоје постове на ту тему од почетка комуникације наше на једном месту!
Грех хе лагати и лажно се престављати!

Nije kritika pljuvanje...To sto ja kazem da Sv. Sava nije nikakav prosvetitelj, da njegovo delovanje nije bilo hriscansko itd., to je mozda pljuvanje za neke ogranicene ljude... Ne mrzim Rastka, razumem coveka sa njegovim gresima, zeljama, delima i vremenom u kome je ziveo..To sto ja ne bih izmislio svetosavlje, tu podgrupu hriscanstva(koje ne trpi podgrupe), ne predstavlja pljuvanje...Cak smatram da bi sv. Sava za one koji su to ucinili naredio bicevanje...

Nije kritika pljuvanje...To sto ja kazem da Sv. Sava nije nikakav prosvetitelj, da njegovo delovanje nije bilo hriscansko itd., to je mozda pljuvanje za neke ogranicene ljude... Ne mrzim Rastka, razumem coveka sa njegovim gresima, zeljama, delima i vremenom u kome je ziveo..To sto ja ne bih izmislio svetosavlje, tu podgrupu hriscanstva(koje ne trpi podgrupe), ne predstavlja pljuvanje...Cak smatram da bi sv. Sava za one koji su to ucinili naredio bicevanje...
Знам проблем је једини што није отворио Београдски универзитет у 12. - 13. веку.

Знам проблем је једини што није отворио Београдски универзитет у 12. - 13. веку.
Niko ne kaze da "zacetnik" treba odmah pa univerzitet :hahaha: .. Postoji kontekst u kome sam pomenuo univerzitete..Nije nikada posetio nijedan.... Ono sto je predavao nije imalo veze sa naukom, kija je sumnja osnova, dakle, ni sa prosvetiteljstvom.... Bio je hriscanski nacionalista i ohriscanstvu govorio na patricisticki nacin... Ko ne misli tako, jeretik je i gotovo....Odmah anatema...Mozes slediti to ili biti jeretik...Neretko kaznjen, proterivanjem, ubijanjem...
A zacetnik je Dositej Obradovic.... A da, on ne valja :mrgreen:

Niko ne kaze da "zacetnik" treba odmah pa univerzitet :hahaha: .. Postoji kontekst u kome sam pomenuo univerzitete..Nije nikada posetio nijedan.... Ono sto je predavao nije imalo veze sa naukom, kija je sumnja osnova, dakle, ni sa prosvetiteljstvom.... Bio je hriscanski nacionalista i ohriscanstvu govorio na patricisticki nacin... Ko ne misli tako, jeretik je i gotovo....Odmah anatema...Mozes slediti to ili biti jeretik...Neretko kaznjen, proterivanjem, ubijanjem...
A zacetnik je Dositej Obradovic.... A da, on ne valja :mrgreen:
Свети Сава па извор! Па Доситеј Обрсдовић???😭😭😭
Дај ми један извор која наука се предавала на тим универзитетима?
Што је најважније хајде исцитирај негде своје наводе које тврдиш за Светог Саву?

Sveti Sava je preslikani prorok Ilija iz biblije vulkanski tip čovjeka koji se ne prilagođava civilizaciji.

Sveti Sava je preslikani prorok Ilija iz biblije vulkanski tip čovjeka koji se ne prilagođava civilizaciji.
:hahaha:...Buraz, kakvi se ne prilagodjava civilizaciji, nije civilizacija samo i uvek na jednoj strani Evrope i sveta...Njegov zivot nije bio monaski u smislu u kom ga mi danas shvatamo...Putovao je i gostio se veoma bogato...U to vreme obavljao ono sto bi mi danas nazvali "diplomatske misije" i za to dobijao korist...Diplomatske misije ne samo za nas, vec i na kraju zivota konkretno za Bugare...

:hahaha:...Buraz, kakvi se ne prilagodjava civilizaciji, nije civilizacija samo i uvek na jednoj strani Evrope i sveta...Njegov zivot nije bio monaski u smislu u kom ga mi danas shvatamo...Putovao je i gostio se veoma bogato...U to vreme obavljao ono sto bi mi danas nazvali "diplomatske misije" i za to dobijao korist...Diplomatske misije ne samo za nas, vec i na kraju zivota konkretno za Bugare...
Najgori su monasi grada.

Овај шарлатан, ел-де-пеовац (то су они Чеде прашка) а богами и не мали љигавац изнио ке у видео прилогу читав низ нетачности, измишљотина и лагарија. То како он преноси и што пише Теофан "нигдје везе", Теофан нити једном рјечју не помиње Србе, а ни Склавене (Склаве) не помиње како овај љигавац "тумачи".
Добро, лик је шарлатан који о историји појма нема, а овдје иако је птф религија, прије свега расправљамо о историјским процесима. Нити један српски историчар нити археолог никад ни једном реченицом није изнио ништа слично оном што овај љигавац дроби.
Код истопријских процеса прво што морамо јесте уважавати историјске списе и археолошке налазе. Први спис у којем се помиње хришћанизација Срба јесте рукопис аутора познатог као Теофанов настављач из око 940.године који нам пише (овдје стр 291-2)
Theophanes continuatus 291-2.jpg

Да за времена цара Василија Македонца (867-886.године) већина Срба није била покрштена, додаје да су неки раније поктштени одбацили хришћанство (отпали од вјере како пише) те да су за времена овог цара хришћанизовани. Што нам казује да је процес хришћанизације Срба почео прије овог цара. Сасвим извјесно за 19 година није могла бити довршена хришћанизација но према аутору за времена овог цара хришћанизација Срба је узела замах. Што се поклапа и са временским оквиром мисије Ћирила и Методија.
Према за сада доступним списима хришћанизација Срба је довршена у другој половимни раног средњег вијека, оквирно IX-X вијек.

Не знам ни једног епископа или архиепископа који не иде у дипломатске мисије и не стиче бенефите за своју цркву и народ.
Наравно да као српски архиепископ није више био монах нити живео монсшким животом.

Дакле читај - јурио ***** дрогирао се и јео и повраћао за трпезом!

Да је био политичка личност? ДА!
Да је одржао краљевину у време Радослава који захваљујући њим у остао на власти! ДА!
Да је издејствовао ранг патријаршије 2 бугарском цару и крунисао га Јивану Асену ДА!

Да ли би опстала држава без њега у време пада Цариграда 1204. и крсташа за време Вукана који је уз помоћ Мађара протерао са престола свог брата? НЕ!
Била би мађарска вазална држава попут Хрватске под круном Светог Иштвана.
Да ли би опстала држава у време Радослава и пораза епирске деспотовине? НЕ!
Да ли би опстала да није крунисао Владислава који је био ожењен бугарском принцезом Белосавом Асен? НЕ!
Да није крунисао Јована Асена 2 за цара и уздигао цркву у ранг патријаршије? НЕ! Била би освојена од Бугара.

Дакле Србија Стефана Немање би била уништена и раскомадана до првог стабилног ктаља Уроша Првог трећег сина Стефана Првовенчаног и Ане Дандоло

Дакле за формирање државе и цркве у облику које ће је наследити Милутин Немањић одговоран је и заслужан Свети Сава. За култ светог Симена , Свети Сава.
За идеологију српског и босанског краљевства Свети Сава!

Дакле питање је простио можеш ли учинити 1 ствар као он?
Можеш ли бар пточитати један његов типик?
Одговор је НЕ!

Можеш ли кењати у 21. веку анахроно шта је ко био и шта је требао бити? ДА!

Само то и ништа више и триповати како си Goddamn smart!
Е само то и ништа више.
Имаш тело мошти првог српског свеца Јована Владимира ,мошти краљева ретко у којој земљи ишта очувано од тога. Имаш на Косову више светих објеката него у Јерусалиму.

Е сад ти пљуни и запевај моја Југославијо!

Poslednja izmena:
Не знам ни једног епископа или архиепископа који не иде у дипломатске мисије и не стиче бенефите за своју цркву и народ.
Наравно да као српски архиепископ није више био монах нити живео монсшким животом.

Дакле читај - јурио ***** дрогирао се и јео и повраћао за трпезом!

Да је био политичка личност? ДА!
Да је одржао краљевину у време Радослава који захваљујући њим у остао на власти! ДА!
Да је издејствовао ранг патријаршије 2 бугарском цару и крунисао га Јивану Асену ДА!

Да ли би опстала држава без њега у време пада Цариграда 1204. и крсташа за време Вукана који је уз помоћ Мађара протерао са престола свог брата? НЕ!
Била би мађарска вазална држава попут Хрватске под круном Светог Иштвана.
Да ли би опстала држава у време Радослава и пораза епирске деспотовине? НЕ!
Да ли би опстала да није крунисао Владислава који је био ожењен бугарском принцезом Белосавом Асен? НЕ!
Да није крунисао Јована Асена 2 за цара и уздигао цркву у ранг патријаршије? НЕ! Била би освојена од Бугара.

Дакле Србија Стефана Немање би била уништена и раскомадана до првог стабилног ктаља Уроша Првог трећег сина Стефана Првовенчаног и Ане Дандоло

Дакле за формирање државе и цркве у облику које ће је наследити Милутин Немањић одговоран је и заслужан Свети Сава. За култ светог Симена , Свети Сава.
За идеологију српског и босанског краљевства Свети Сава!

Дакле питање је простио можеш ли учинити 1 ствар као он?
Можеш ли бар пточитати један његов типик?
Одговор је НЕ!

Можеш ли кењати у 21. веку анахроно шта је ко био и шта је требао бити? ДА!

Само то и ништа више и триповати како си Goddamn smart!
Е само то и ништа више.
Имаш тело мошти првог српског свеца Јована Владимира ,мошти краљева ретко у којој земљи ишта очувано од тога. Имаш на Косову више светих објеката него у Јерусалиму.

Е сад ти пљуни и запевај моја Југославијо!
Moja tvrdnja je da hriscanstvo nikada nije prihvaceno na ovim prostorima, a ti kao da stajes u nekakvu odbranu Savinog lika i dela.... Svakako nije bio bolji covek i hriscanin od onoga, zasta ga smatraju...Nastavi sa preterivanjem, glorifikaciom i sakrivanjem antihriscanskih aktivnosti, koristice tvojoj gordosti....

Da li je Nemanja srusio Ston? Da
Da li je Nemanja srusio Prizren? Da
Da ni je Nemanja srusio Skoplje? Da
Ukljucujuci sve arhive, palio sta je stigao....Bogumile proterivao i ubijao gde je stigao....

Da li bismo danas imali drzavu bez njega, mozda i ne.?...Imati drzavu i biti hriscanin nisu nuzno vezive stvari....

Ukljucujuci sve arhive, palio sta je stigao....Bogumile proterivao i ubijao gde je stigao....

Da li bismo danas imali drzavu bez njega, mozda i ne.?...Imati drzavu i biti hriscanin nisu nuzno vezive stvari....
Nije izgleda dzabe .Ovi danas nacisti su oni isti i od pre nemanje
https://sputnikportal.rs/20240925/r...cizam-dize-glavu-i-na-balkanu-1177654297.html

Moja tvrdnja je da hriscanstvo nikada nije prihvaceno na ovim prostorima, a ti kao da stajes u nekakvu odbranu Savinog lika i dela.... Svakako nije bio bolji covek i hriscanin od onoga, zasta ga smatraju...Nastavi sa preterivanjem, glorifikaciom i sakrivanjem antihriscanskih aktivnosti, koristice tvojoj gordosti....
Не посматрам Светог Саву као хришћанина већ као историјску личност која је била једна од најважнијих у српској историји и идејни творац и модерног српског идентитета.

Ко је био колики хришћанин нисам позван да судим нисам свештеник нисам апостол.
Не видим да је ико позван да о томе суди у 21. веку.
Јер бити хришћанин у 13. веку и данас је сасвим нешто друго.

Данас може свако да буде и хришћанин и апостол и да суди ко је хришћанин ко није на интернету.

Међутим из перспективе папе крсташи су били највећи хришћани. Из ромејског угла нису али су се и они радо орођивали с њима.

Ја заправо ношта не глорификујем стојим иза историјских података.

Не бавим се анахронизмима већ историјом када нешто посматраш из историјске перспективе мораш да имаш перцепцију о свести , поимању и разуневању времена о којем причаш.

Првенствено мораш и да се осврнеш на само хришћанство тог времена.

Апсолутно ни једна ставка не иде у прилог твом интернет поимању ко је хришћанин ко није.
За гностике и аријанце никејанци нису били хришћани за никејанце нису били нико осим њих.
Ако гледамо спор између Петра који је налагао обрезивање и Тору а апостол Павле сасвим нешто друго који је био познат као аподтол незнабожаца.
Ако по апостолу Павлу гледамо сви су хришћани који прихвате Христа и држе се његових речи и дела и нису у обавези закона Торе. Овај став је прихваћен у раној хришћанској цркви и код првих црквених отаца.

Заправо ретардирано ми је причати и анализирати историјске личности ктоз хришћанство.

Исус "Сад ко је од вас без греха нека први баци камен на њу!"

Ова је реч била довољна за Јевреје да одустану од каменовања жене у прељуби.

За неке "хришћане" није довољно ништа да суде историјским личностима и стварима које ни не познају. Јер сматрају себе бољим и изнад свега. Да је читав свет заправо чекао на њих да кажу ко је хришћанин ко није.

А сумњам да су више од 10. пута у животу отишли у цркву!
Седе и прде на нету о хришћанству ко јесте ко није!
То су прави и највећи хришћани.
А на другој теми причају о турској империји и истамбулском универзитету и шта су све Срби добили од Турака просперитет и образовање.
А Срби су им за узврат срушили 100 џамија!
Албанци у погрому око 140. е сад врло су ми занимљиви ови хришћани. :mrgreen:👍

Не знам шта је гордост из муслиманске перспективе ?
Ко прди и пије вино на Рамадан ко краљевић Марко?

Срушио?😂😭😭😂
Ову су већ глупости епских димензија!
480x480-592e7c06-64bd-11eb-9989-0242ac130010.jpeg

Иш сотоно!😂😂😂

Back