Kada su bili Oktavijanovi popisi?

Halakh

Obećava
Poruka
69
Kada je Oktavijan Avgust sproveo popise življa?


Pojedini istorijski antikni dokumenti nam govore da je Oktavijan Avgust sproveo tri popisa stanovnika Rimske Imperije.

Gaj Svetonije Trakvil (Gaius Suetonius Tranquillus) - koji je za vreme Trajanovog vladanja bio visoki dvorski činovnik, a pod Hadrijanom sekretar njegove kancelarije (magister epistularum) - u spisu 'Životi rimskih careva', nastalom otprilike 121. godine, obrazlaže za tribuna i kajsara Avgusta: »Tribunsku vlast primio je Avgust doživotno; u toj je službi dva puta izabrao sebi kolegu /tribuna/ na pet godina. Isto je tako doživotno primio nadzor nad javnim moralom i zakonima; na temelju tog prava, premda nije imao cenzorsku čast, proveo je ipak t r i p u t a popis puka; prvi i treći put s kolegom /tribunom/, a drugi put sam.« (Augustus, 27).


I sam Oktavijan Avgust u svojim 'Delima' urezanim na dva bronzana stuba, o tome govori (ovde dato u prevodu sa ruskog): »... U šestom konzulstvu s kolegom M. Agripom /sproveo sam popis poseda naroda. Ostvario sam popis posle četrdeset i dve godine. U vreme tog popisa bilo je ubeleženo četiri miliona šezdeset i tri hiljade glava rimskih građana. [Onda] po drugi put, koristeći konzulsku vlast, preduzeo sam samostalno popis kada su konzuli bili G. Kensorin i G. Asinije /746. godina od osnivanja Rima, 8. g. s.e./. Za vreme toga popisa ubeleženo je bilo četiri miliona dvesta trideset i tri hiljade glava rimsk[ih] građana. Po treći put, koristeći konzulsku vlast, obavio sam popis sa kolegom Tib[erijem] i Kajsarom, [m]ojim sinom, kada su konzuli bili Sekst Pompej i Sekst Apulej /767. godina od osnivanja Rima, 14. g. n.e./. U vreme toga popisa bilo je ubeleženo četiri miliona devesto trideset i sedam hiljade glava rimskih [gra]đana.« (8:2-4) - Prvi popis je bio usmeren na regitraciju imovinskog stanja žitelja Imperije, dok su druga dva za cilj imala prevashodno da obuhvate rimske građane, žitelje sa rimskim građanskim pravom.

Koliko se možemo pouzdati u autentičnost i verodostojnost ovih svedočenja? Kada je bio prvi popis življa, odnosno kada je bilo šesto konzulstvo Avgusta? Da li 28. g. stare ere?
 

Back
Top