Kada ste zadnji put posadili jedno ...drvo?

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
KO U ZIVOTU NIJE DRVO POSADIIO,

TAJ NIJE NISTA URADIO,

I SHVATCE KAD-TAD

DA NE ZNA STA JE HLAD....!"

Svake godine posadmim bar destak stabala, bilo gde gde vidim da ima polvoljno mesto: kraj puta, na praznim terenima, u sumi....

Kupim u rasadniku neku sadnicu i posadim je...

I uvek se posle toga DOBRO OSECAM. Veoma dobro....Kao da sam oduzio neki moj dug prema prirodi, prema Majci Zemlji....

Pokusajte, VREDI TRUDA.....!

A pogotovo ce vam biti milo kada "vase drvo" vidite kroz desetak godina kako se razvilo i poraslo....

Prošle godine oko Uskrsa jednu ..paulowniu....:zaljubljena:

297463836_a13e535055.jpg

desetak godina ranije...brest.....:zaljubljena:

Owlkub0wG5VzzZ6NpNCvab.jpg

i jednu magnoliju...:heart:

magnolija200.jpg

Pre neki dan! :=) Šljivu! A šta bi Srbin posadio :rumenko:
Inače do sada sam posadio 12-13, u zadnjih par godina, i jeste lep osećaj, jesu voćke uglavnom ali drvo je drvo xD
I k'o deca su mi :)

Ako je madžarka, onda si pravi Srbin ;)
Kako da ne! Drvo voćaka je dugovečno.

Ja sam plakala kad je, jedne zime, mokar sneg polomio krošnju naše stare madžarke. Šta je sve ta šljiva preživela i šta je sve pamtila.e. da je mogla da priča..A, koliko se slatka od nje napravilo......brdo knedli sa šljivama........
Puno lepote i radosnih porodičnih dogadjaja bilo je vezano za nju..

Ja sam plakala kad je, jedne zime, mokar sneg polomio krošnju naše stare madžarke. Šta je sve ta šljiva preživela i šta je sve pamtila.e. da je mogla da priča..A, koliko se slatka od nje napravilo......brdo knedli sa šljivama........

Hm, da, poznat mi je taj osecaj...
Imamo jednu kajsiju koja je mnogo stara i svake godine hocemo da je oborimo, jer ni ne radja nista, ali nam nekako zao..
Evo, ni sad nema cvetova, ali tata kaze da ostane jos ove godine, pa kao na jesen cemo... :sad2:

Ja sam, ovde gde zivim, posadio jednom jedan MANGO koji je SLUCAJNO nikao iz semenke nekoga ko ga je bacio pored puta...

Uzeo sam malu, nemocnu biljcicu i posadio je kraj puta, na jedno mesto gde nema drugih biljaka...

Koroz par godina se razvila u mocno stablo...

Prava je MILINA kada prodjem kolima onuda i vidim mlade kako sede i uzivaju ispod stabla koje je puno roda...

Sutra cu ici da ga snimim i prikazem ovde.

Nije duso madjarka vec pozegaca....

Nikada od tebe vocara.....:mrgreen:

Nemam gde da sadim drveće.

Prošlog meseca posadila sam nekoliko kadifica i petunija koje su mi se nakotile na terasi a žao mi je da biljčice bacam iz žardinjere, ne bi li napravila više prostora za prkos koji one zbog svoje visine zamračuju a prkos voli svetlost
Takođe sam u onu jadnu bašticu pred ulazom i zabola pelcere (žbuna) ruzmarina i lavande pa će da vidimo dal će da se prime.

Ako zelis da posadis drvo, moras imati zemlju. Ako imas zemlju, imas obavezu da je radis, inace ce cela otici za porez.
Za ljude koji zive u kokosinjcu (soliteru) sadnja drveta je nemoguca misija.
Mogu oni zasaditi na "nicijoj" zemlji pored reke, ili u obliznjem parku, ali je pitanje dana kada ce neki tajkun bas tu sagraditi javnu garazu i soping mol.
Brend ti pomogao - vaistinu soping.

Back