Kada ste poslednji put napisali pismo?

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
20.356
Screenshot_1.png

Beli list papira i olovka...

To je sve što vam treba, ako znate adresu.

Pismo ćete, naravno, staviti u koverat od belog papira.

Varaju vas kada kažu da papir trpi sve.
Papir trpi, ali voli lepe reči...

Kome ste poslednji put napisali pismo?
Šta je pisalo u njemu?

Da li su papir i olovka ključevi za najveći zadatak
da se nevidljivo učini vidljivim?

Hajde...
Uzmite beli list papira i olovku.
I napišite nekom pismo.
Nekom posebnom.
Dok svira tišina...

I pošaljite ga.
Sigurno.

:vzagrljaj: :slika::slika::slika:

Ovo je tema o kojoj volim da pišem. :heart:

Volela sam da pišem prava pisma. Volela bih da i sada napišem nekome pismo. Problem je što ne znam ulice i kućne brojeve onih sa kojima redovno ili ponekad razmenjujem mejlove.

Dobro je što je tehnologija napredovala. Važan je napredak u medicini jer je zdravlje najvažnije.

Nama koji se ne bavimo naukom, ili nam računar i internet ne služe u poslovne svrhe, tehnologija je olakšala obične stvari.

Sada račune možemo da plaćamo putem e-bankinga. Onlajn možemo da naručujemo dokumenta koja su nam potrebna. Poštar ne donosi račune..Ali..

Otuđujemo se sve više i više.

Pisma su bila lepa. Lepa jer smo u njima, u tišini, pisali o svojim radostima, o svojim tugama. U pismima smo pisali o ljubavi, ali i o važnim porodičnim događajima ukoliko smo pisali rođacima koji žive u inostranstvu.

Poslednje pismo, zapravo razglednicu dobila sam od svog bliskog rođaka. Davno. Tada sam mu i odgovorila, koliko se sećam, pismom.

Danas komuniciramo preko Vibera jer nas dele hiljade kilometara.

Gde su se izgubila i nestala "prava" pisma? Da li smo se, pored otuđenja i ulenjili? Da bismo napisali pismo, moramo prvo da kupimo koverat u knjižari, nekad i papir.
Kada završimo pismo moramo da ga nosimo u poštu. Moramo da čekamo red ukoliko šaljemo pismo u inostranstvo.

Između ostalog, mobilni telefon, laptop i desktop, pokvarili su nam i rukopis. Odvikli smo od pisanja. :(

Volela bih da napišem pismo. Nekome. Volela bih da dobijem pismo, od nekoga.

Ne znam prave adrese, nikome nisam dala pravu adresu.

To pisanje pisama je, kako je vreme prolazilo, polako ostajalo za nama. Sad, nije baš da se desilo u 20. veku, nego tamo negde posle 2000. kada su svi isponabavljali PCjeve i laptope a uz nijh ili malo kasnije i mobilne. Tako smo prvo pismo zamenili prvo mejlovima pa SMSovima, ili obrnutim redom, kako ko, pa onda svi na Viber, pa WhatsApp kako su krenuli da nam uvaljuju gigabajte uz minute svakog meseca. Tako da već i jedva mogu da se setim kad sam poslednji poslao SMS poruku, a da ju je neko pogledao. Obično i kad mi se desi da pošaljem jednu, onome tamp i ne pada na pamet da je pogleda. I to je sada već zastarelli način komunikacije. A pisma? Njih je valjda pisao Fred Kremenko. Ili je to ipak bilo klesanje u kamenu?

Pogledajte prilog 1683629

Šta je pisalo u njemu?

Hajde...
I napišite nekom pismo.
Nekom posebnom.
Dok svira tišina...

I pošaljite ga.
Sigurno.

1998 godine

Pogledajte prilog 1683629

Šta je pisalo u njemu?

Hajde...
I napišite nekom pismo.
Nekom posebnom.
Dok svira tišina...

I pošaljite ga.
Sigurno.

dopisivao sam se sa jednom devojkom pre ere e-mailova... mozda sam posl. pismo napisao negde 2000 i neke... druge-trece-cetvrte... a poslednje pismo rukum pisano dobio sam od nje pre nekih 7-8 god. doduse rukom napisano, pa skenirano 😉

Ima tome nekih desetak godina. Napisao sam ga i poslao jednom momku iz Denvera koga sam upoznao na Deviantartu. Malo sam mu pisao o Srbiji i još sam nešto ubacio u koverat, ali ne sećam se šta. Neku sličicu, razglednicu, nisam siguran. Odgovorio mi je, ali nije dodavao ništa niti je bio posebno kreativan (tip je autističan); ipak, bilo mi je drago da dobijem jedno klasično pismo, pisano na papiru, u ovoj eri mejlova i internet dopisivanja, i čuvam ga još uvek.

Back