Kada ste poslednji put kupili ukusno voće?

U Mercatoru, Konzumu, na pijaci.
Nađem uvijek super voće. Kupujem na komad jer živim sama i biram dugo, pažljivo, nježno :D
Posebno mi je bitno dobro izabrati dinju ili lubenicu. Kupujem gdje ima opcija da režeš jer boja voća puno toga kaže. Čim vidim da je lubenica svjetlija od moje budućnosti-ne prilazim joj.

Kupili, ne ubrali ili dobili domaće.

Polako se približavamo momentu da ako zatvorimo oči i zagrizemo voćku nećemo znati koja je voćka u pitanju. Kao dezodoransi na bazi parfema - tu je negde šmek ali to nije to.

Prvo sam primetila kod krušaka pre neku godinu, sada su to šljive, breskve pa i banane.
Danas ima mnogo više sorti voća, i mislim da je tu veći problem do nas nego do voća. Pomorandža je bila i ostala ista, a mi smo samo dosta stariji. :)

Evo juče sam kupio male one lubeničice iz Lidla, preslatke su. Toga nije ni bilo kad sam bio mali.

Jedino što jedem već mesecima skoro svaki dan su borovnice. Više i ne znam koliko im traje sezona, ima ih celog leta.

Danas ima mnogo više sorti voća, i mislim da je tu veći problem do nas nego do voća. Pomorandža je bila i ostala ista, a mi smo samo dosta stariji. :)

Evo juče sam kupio male one lubeničice iz Lidla, preslatke su. Toga nije ni bilo kad sam bio mali.

Jedino što jedem već mesecima skoro svaki dan su borovnice. Više i ne znam koliko im traje sezona, ima ih celog leta.
To , borovnice, sam rešio da ubacim u dnevni meni.
Umesto doručka

Nemoj iz marketa. S pijace ili privatno.
Retko kad su u marketu ukusne voćke.
To nije tačno.
Ove godine nijednu lubenicu nisam kupila na pijaci, svaka iz marketa, isto važi i za voće.Donesem kući svojom rukom odabrano iz dobrih uslova skladištenja, nečvareno na ovim vrelinama.
Višnje, maline, kajsije i šljive, poručila sam da mi naberu
na više za zimnicu.
Celo leto, kao i prethodnih godina, paradajz i papriku poručujem kod iste žene.
Kada naiđem samo pokupim.Neki dan sam kupila paradajz u Lidlu, lepši mi je, kvalitetniji i ukusniji od ovog domaćeg koji redovno kupujem.

Sve ostalo, i sve između, kupujem u Lidlu ili Maxi prodavnicama.
Prolazim pokraj pijace.
Isto važi za zelenu salatu, šampinjone, bukovače....

Nemam primedbu na kvalitet i ukus voća i povrća.
Kada smo bili mali, sve nam je bilo slatko i ukusno i nismo imali izbor voća kao sada.

Malopre, pola kruške za @Dalmatinkaa
Nije bilo jabuka, izvini
Evola,ukusna je.
1000011768.jpg

Нема разлике. Јабуке са тезге се прскају хемијом око 25 пута годишње, а јагоде су посебна прича.
U Srbiji voće uglavnom ne kupujem, preotrovno je. Niko ovde ne kontroliše a ludaci prskaju dan pred berbu, znam to dobro.
Ako nešto kupim to su banane sa crnim tačkicama.
Evo upravo jedem hamburg muskat i neko belo groždje iz dvorišta, totalno ekološko neprskano.
IMG_20240819_180207.jpg

Kupili, ne ubrali ili dobili domaće.

Polako se približavamo momentu da ako zatvorimo oči i zagrizemo voćku nećemo znati koja je voćka u pitanju. Kao dezodoransi na bazi parfema - tu je negde šmek ali to nije to.

Prvo sam primetila kod krušaka pre neku godinu, sada su to šljive, breskve pa i banane.
Ja sam to primjetila posebno na paradajizu, krastavcima i tako još nekom povrću.

I to je meni baš zabrinjavajuće i loše, jer kao mlađa sam jela povrćne salate same prije ostatka ručka.
Osim ako nisam pokvarila svoje čulo ukusa :D

Vidiš, meni je pomorandža totalno bljutava. Retko kada naletim na neku lepu i sočnu. Ni boja joj više nije ista.
Što se tiče godina... hm... ne znam odakle ti to, mi ne starimo :D

Borovnice su super, svo crveno bobičasto voće :heart:

Кад год је сезона, купујем на добром месту на пијаци (Бајлонова). Буде ту разног воћа. Тренутно, не једемо сладолед него крушке. Преслатке.
Већ смо јели кајсије, једемо и шљиве, чекамо грожђе :njam:
А имамо и посебно место где купујемо само јагоде (буде и јефтиније у околини, али само на овој тезги буде ред по 5-10 људи).

Pored toga, kako starimo, broj ukusnih pupoljaka se smanjuje, a oni koji ostaju su manje osetljivi. Ove promene otupljuju osećaj ukusa za slatko i slano više nego za kiselo i gorko. Kao rezultat toga, neka hrana počinje da ima gorak ukus.

Pošto čula mirisa i ukusa opadaju sa godinama, mnoge namirnice imaju dosadan ukus. Usta imaju tendenciju da se češće osuše, što dodatno narušava sposobnost ukusa. Pored toga, mnogi stariji pacijenti imaju bolest ili uzimaju lekove koji izazivaju sušenje usta. Zbog ovih promena, stariji pacijenti često manje jedu. Ovo može dovesti do neuhranjenosti. Ako je bolest već prisutna, opšte stanje se može dodatno pogoršati.

Back