Kada smo i zašto postali ovakvi?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
229.953
Pogledajte molim vas ovo gradilište. Nalazi se u Novom Sadu, dijagonalno od Sajma. Ovo sam snimio pre neki dan. Sunce uglavnom sija s desne strane što znači da ga oni nesrećnici u manjoj zgradi iza više nikad videti neće. Kako je moguće da je nekom ovako nešto palo na pamet da gradi?! Još je umesnije pitanje kako je to uopšte moglo da bude dozvoljeno? Dičnog investitora očigledno nije zanimalo kako će biti drugima, nekog ko odlučuje je na neki sasvim zamisliv način privoleo da mu izda dozvolu i eto.
Potpuno odsustvo razmišljanja o drugima, samo da ja uzmem što više para za skupe kvadrate na dobroj lokaciji, a druge ko j...
Kako je moguće da su ljudi postali tako egoistični? Nije ovo jedini primer, daleko od toga, samo sam sad naleteo na njega. Da li ja to idealizujem prošla vremena kad kažem da nismo uvek bili takvi i da je saradnje i brige za druge bilo mnogo više? Kad je i zašto to nestalo?

egoP20204-084704(1).jpg

Pogledajte molim vas ovo gradilište. Nalazi se u Novom Sadu, dijagonalno od Sajma. Ovo sam snimio pre neki dan. Sunce uglavnom sija s desne strane što znači da ga oni nesrećnici u manjoj zgradi iza više nikad videti neće. Kako je moguće da je nekom ovako nešto palo na pamet da gradi?! Još je umesnije pitanje kako je to uopšte moglo da bude dozvoljeno? Dičnog investitora očigledno nije zanimalo kako će biti drugima, nekog ko odlučuje je na neki sasvim zamisliv način privoleo da mu izda dozvolu i eto.
Potpuno odsustvo razmišljanja o drugima, samo da ja uzmem što više para za skupe kvadrate na dobroj lokaciji, a druge ko j...
Kako je moguće da su ljudi postali tako egoistični? Nije ovo jedini primer, daleko od toga, samo sam sad naleteo na njega. Da li ja to idealizujem prošla vremena kad kažem da nismo uvek bili takvi i da je saradnje i brige za druge bilo mnogo više? Kad je i zašto to nestalo?
Написао си: ,,Sunce uglavnom sija s desne strane što znači da ga oni nesrećnici u manjoj zgradi iza više nikad videti neće''.
Па они са леђа (лева страна) постојеће зграде и досад нису видели сунце јер су окренути ка северу или страни на којој није допирало сунце.

Написао си: ,,Sunce uglavnom sija s desne strane što znači da ga oni nesrećnici u manjoj zgradi iza više nikad videti neće''.
Па они са леђа (лева страна) постојеће зграде и досад нису видели сунце јер су окренути ка северу или страни на којој није допирало сунце.
Svejedno..potpuno zatvaranje zgrade iza,prouzrokovaće..problem jer će ljudi
morati da gledaju te zgradurine..sve da bi neko dobro zaradio.

To je mala zgrada i većina stanova ima prozore na obe strane.
Poenta je u tome što se pre otprilike 3 decenije počelo stvarati društvo bahatih i bogatih tipova koji su stvarali bogatstvo u često sumnjivim i nezakonitim ratnim poslovima. Ponašaju se po principu ''Ja mogu sve i meni niko ništa ne može''.
Građevinarstvo je samo 1 primer, a ima toga koliko hoćeš. Reč ''investitor'' je postala sinonim za bahatu i beskrupuloznu osobu.

nekada smo se sprdali sa "para vrti gde burgija nece" a sad nam se desavaju ovakvi neverovatni gradjevinski poduhvati.
Mene cudi da mucenici iz zgrade iza koji vise ne mogu da vide Sajam se nisu pobunili.
Zgrada deluje kao da ce uskoro da je srus ei naprave parking za ovu koju su naguzili na tri metra od prozora ljudi.

Da je jezivo jeste...ja nisam mogao da se nacudim kada sam video pre par meseci TO...

p.s. sta mislis sta su uradili u Beogradu, svuda sirom Beograda, da se meni koji ga volim zgadio ?

Па тако је то када раја навала из провинције у веће градове. Тада ти градови морају да се шире и то најчешће у висину. Тако су настајали и Мегаполиси на Западу.
Сад' који дан пре, један од пртедената за Председника Србије рече: ,,Ако будем Председник, тражићу да Београд не иде у висину већ ширину.'. А то што му села и мањи градови остају без људи, брига га није. Најважнији му је Београд.
Зато, ако хоћете да вас ,,сунце Србије греје'', јуриш у мање градове и села.

Па тако је то када раја навала из провинције у веће градове. Тада ти градови морају да се шире и то најчешће у висину. Тако су настајали и Мегаполиси на Западу.
Сад' који дан пре, један од пртедената за Председника Србије рече: ,,Ако будем Председник, тражићу да Београд не иде у висину већ ширину.'. А то што му села и мањи градови остају без људи, брига га није. Најважнији му је Београд.
Зато, ако хоћете да вас ,,сунце Србије греје'', јуриш у мање градове и села.
Pa evo Yioim i ja smo prešli u manji grad. :)

FOTO: Kako žive Novosađani kojima je soliter "ispred nosa" promenio živote​

Malo ko od Novosađana danas očekuje da bi ispred njihovih prozora i zgrada mogla da počne izgradnja višespratnice. Pa, ipak, pojedini sugrađani su doživeli takvu sudbinu.

Kada se saznalo za ideju da se na uglu Bulevara kralja Petra I i Rumenačke ulice gradi višespratnica, mnogima je bilo jasno da će ovaj objekat promeniti živote građana koji žive u zgradi iza. Bilo je to jasno mnogima, osim urbanistima, koji su glatko odbili prigovore na plan za izgradnju dvanaestospratnice.
Nisu se žalili samo stanari iz stambene zajednice Bulevar kralja Petra I 64, prigovor je uložilo i Društvo arhitekata Novog Sada. U svojoj primedbi DaNS je ukazao upravo na odnos prema komšijama, navodeći da je objekat "lociran bez ikakvog obzira na susede", dodajući da su "dimenzije gabarite i kolski pristup na štetu zajedničke blokovske površine i stanovnika susednih objekata na severu".

"Zato je odnos objekata prema okolini bezobziran i bahat", zaključak je DaNS-a.
Zgrada zbog kojeg su se građani bunili sada je dobila svoj oblik. Iz pravca Hajduk Veljkove ulice, primetićete da je novi objekat zaklonio onaj u kojem se stanuje decenijama unazad. Na mestu na kom su nekada bile kuće, iznikao je soliter, za šta su gradski urbanisti imali puno razumevanje. Novosađani koji žive u ovoj zgradi kažu da su izgradnjom novog solitera ostali bez dnevne svetlosti, a svoj život pored gradilišta opisuju kao - bedan.
Kako kažu stanovnici zgrade koja se sada nalazi u senci solitera za 021.rs, njihov život je od momenta početka radova na izgradnji poremećen. Novosađanin koji živi na drugom spratu zgrade i kome soba gleda u soliter kaže da od početka gradnje nema mirnog sna.
"Dve godine nisam imao kvalitetnog sna. Najgore je bilo kada su bušili temelje koji su postavljeni duboko u zemlju zbog dva sprata garaža. Tada je bio osećaj mnogo jači od zemljotresa koji smo nedavno osetili u Novom Sadu. Fizički se čovek navikne na sve, ali najviše utiče na psihu ta buka od gradilišta i majstora", objašnjava za 021.rs.

Dodaje i da mu ne smeta što nema dnevne svetlosti u sobi zato što radi noću, te danju spava.

"Sunca imamo nešto malo ujutru od sedam do devet časova i onda tek pred zalazak, ostatak dana smo u mraku i moramo napolje da izlazimo kako bismo uhvatili malo svetlosti. Sada kada gledam kroz prozor vidim samo tu zgradu, a prozor je i napravljen da se može gledati kroz njega", kaže.
Kada kompanije budu krenule da useljuju svoje zaposlene u prostore zgrade, ovaj Novosađanin kaže da misli da će većinu dana držati spuštene roletne.

"Tačno na nivou mog prozora se nalazi terasa kancelarije iz druge zgrade i ja kada se probudim ujutru vidim majstore koji su mi u visini očiju na nekih tri metra vazdušne visine od mene. Sve se vidi, tako da ću zatvarati roletne", objašnjava.

Još jedna stanarka koja živi na četvrtom spratu i čiji stan gleda na obe strane zgrade kaže za 021.rs da otkad se zgrada izgradila žive u kompletnom mraku.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...bLH_oxuayRxN5ES2q4azL1MRYnzS6tNroKRiTX0UYc6BM

Ali ce ljudi I dalje pre davati I 3000evra po kvadratu na dobroj lokaciji u gradu makar bio zid 1m od njihovog prozora nego da se udalje malo od grada...

To je iskljucivo poslovna zgrada koja je nikla i zasenila "starosedeoce" i veruj ako je nisi videla uzivo ... UZAS i za ne poverovati
da je neko "odobrio" da se sagradi TO cudo tu i ispred zgrade koja je tu decenijama ...

da budem malo kulturan ... cist javasluk birokrata

Dobro, ali hotel je smeštaj na kratko vreme, a tamo ljudi stanuju. Verovatno je zato ta zgrada i pretvorena u hotel pošto se shvatilo da je nepodesna za stanovanje.
znam ali sam htela da kazem da ce i takvim zgradama naci namenu a stanovnici istih i kupce za te stanove...
druga je stvar sto ih niko nije pitao da li zele to...
verovatno da se ljudi pitaju ne bi se izgradilo 50% izgradjenih zgrada i objekata...

Back