Kada si ukapirao da biblija nema nikakve veze sa tobom?

Davno - još u srednjoj školi.

Nikad mi judeistička mitologija iz Starog Zaveta nije bila bliska, a Novi Zavet koji se na nju nadovezuje i donekle je menja unoseći u nju elemente nekih drugih verovanja se nije uklapao u moje viđenje sveta.

Biblija je svakako vredno književno delo sa mnogim mudrostima nad kojima se možemo zamisliti, ali je to ipak skup spisa nekog drugog doba i neke kulture koja meni nije bliska.
Ако погледаш дистигнућа Старог Завета типа једног слободног дана у недељи, то су неке европске државе примениле тек у 19. веку.
Методи обрађивања земље су такође веома занимљиви, као и спречавање гомилања капитала у рукама једне особе.
Стари Завет је и молитвен што се често заборавља.
Што се тиче тога колико се све то нас тиче, пре или касније сви се срећемо са рођењем, венчањем или смрти блиских људи. Наука се не бави појмом смрти. Нити је интересује душа. Свако се барем некада запита о животу после смрти.

Одавно. Некада сам практиковао све то, али сам примећивао и као клинац да друга деца нису имала појма о вери али зато су славили славе, носили крстове и бројанице и тобоже постили.
Што сам више времена проводио у цркви и да верницима, све сам више зазирао од исте.
Онда је било брдо питања везано за Библију а одговора није било. Родитељи не знају, попа лупи неки леви цитат који нема везе ни са твојим питањем а ни било чим и то је то. Почнеш сам да читаш и истражујеш више, и да користиш логику и чињенице, и видиш да се делови Библије потиру, и да немају смисла. Одеш да тражиш историјске референце и нађеш да о Исусу врло мало доказа има, се да сами списи су под знаком питања, и сконташ да је манипулација у питању.
И шлаг на торту, књига говори о деци Израеловој то јест Јеврејима, не о свима осталима, и знаш колико је сати.

Коме је до лудог провода и још веће забаве, Куран је још луђи.;)

pa kad nisu znali za bibliju :D
Како нису знале кад јесу.
Јеси погледао план и програм најстаријих универзитета у Европи ? Оксфорд и слични универзтети су почели као теолошке школе, и дан данас имају теолошке катедре.
Не само да су знали Библију већ су је и детаљно проучавали али су хтели да израбљују људе.

Poslednja izmena od moderatora:
Како нису знале кад јесу.
Јеси погледао план и програм најстаријих универзитета у Европи ? Оксфорд и слични универзтети су почели као теолошке школе, и дан данас имају теолошке катедре.
Не само да су знали Библију већ су је и детаљно проучавали али су хтели да израбљују људе.
sam si napisao da neke države u Evropi do 19 veka nisu uvodili dan slobonog, šta zaključiti
bolela ih briga
nisu znali za bibliju

i to nije jedan dan slobodan da bi se čovek odmorio nego da se skoncentrišeš na jahvu 100% jer taj dan jahva je posvetio sebi i kao i svaki drugi bog želeo da mu se klanjaš celog dana.
šta si ti mislio slamku u usta i sve četiri uvis, ne, morao si da provedeš u sinagogi od jutra do mraka.

Poslednja izmena od moderatora:
Želeo sam da ojacam svoju veru i poceo da je čitam i shvatio da je toliko smesna da teško shvatam kako iko može da veruje u te bajke
Nelogičnosti, kontradiktornosti i surovosti koliko hoceš
Mozda si ti smesan pa je ne razumes da ne kazem da je to vise zalosno.
Da stvarno zelis da upoznas Boga potrudio bi se umesto sto si nasao razlog da mu ne verujes.

sam si napisao da neke države u Evropi do 19 veka nisu uvodili dan slobonog, šta zaključiti
bolela ih briga
nisu znali za bibliju
Битна им је била експлоатација радне снаге.
i to nije jedan dan slobodan da bi se čovek odmorio nego da se skoncentrišeš na jahvu 100% jer taj dan jahva je posvetio sebi i kao i svaki drugi bog želeo da mu se klanjaš celog dana.
Битно је да се људи не експлоатишу. Јевреји су имали организовану бригу о сиромашнима, а један дан недељно је омогућавао свима па и робовима да одмарају.
šta si ti mislio slamku u usta i sve četiri uvis, ne, morao si da provedeš u sinagogi od jutra do mraka.
Говорим о слободном дану у недељи као нечем што је свет усвојио много касније после Мојсијевог законика.
Израиљски народ је путовао пустињом, имао је разне периоде.
Неки су обожавали лажне богове уместо Јахвеа.
Живот је био доста динамичан.

U starom Rimu su robovi imali slobodnu nedelju kao i slobodno za sve praznike. Stari Rim je bio paganski.
У Старом Завету је био бољи однос према робовима него у Риму.
Поента није у слободној недељи већ да сваке недеље има један слободан дан и да одмарају сви укључујући и робове.
Сваке седме године и земља је одмарала тј. није се обрађивала.

У Старом Завету је био бољи однос према робовима него у Риму.
Поента није у слободној недељи већ да сваке недеље има један слободан дан и да одмарају сви укључујући и робове.
Сваке седме године и земља је одмарала тј. није се обрађивала.
A ja ti kažem da je to izrodila zdrava pamet a ne naređenje nekog Boga. I ilustrujem to sa podatkom da je paganski Rim to isto radio.
A inače, biblijske priče su sve prepisane iz predhodnih (paganskih) kultura.

Битно је да се људи не експлоатишу. Јевреји су имали организовану бригу о сиромашнима, а један дан недељно је омогућавао свима па и робовима да одмарају.
briga ih bilo za siromašne
otkud ti ta ideja da je nekog uopšte briga za siromašne. naređenje da se taj jedan dan klanjaju jahvi.
a kad je Isus došao pomrsio im konce u vezi tog jednog slobodnog dana i zbog toga su hteli da ga roknu.
to ti je kad dogmatski gledaš na bibliju. mojsije jasno kaže da je taj dan jahvin i da se taj dan isključivo obavlja klanjanju njihovom božanstvu.

A ja ti kažem da je to izrodila zdrava pamet a ne naređenje nekog Boga.
Ниси ти ни размишљао о томе па тако резонујеш.
I ilustrujem to sa podatkom da je paganski Rim to isto radio.
Колико слободних дана су имали робови у Риму у току једне године ? Седам дана ?
ИзA inače, biblijske priče su sve prepisane iz predhodnih (paganskih) kultura.
Шта је преписано ? Буди конкретан.

briga ih bilo za siromašne
Наравно да јесте, људима је било забрањено да кад пожању рецимо пшеницу или клас да нису смели као газде да покупе све са њиве.
Сиромашни људи су долазили и купили све оно што је остало после жетве.
otkud ti ta ideja da je nekog uopšte briga za siromašne. naređenje da se taj jedan dan klanjaju jahvi.
Па идеја да развијену Европу слободан дан није интересовао, а то је било пар хиљада година после Мојсија.
Одаткле.
Енглеска је чак имала про форме неки слободан дан али се то чак није ни у пракси користило, већ је једно време било ссамо про форме.
a kad je Isus došao pomrsio im konce u vezi tog jednog slobodnog dana i zbog toga su hteli da ga roknu.
То си ти рекао а не ја.
mojsije jasno kaže da je taj dan jahvin i da se taj dan isključivo obavlja klanjanju njihovom božanstvu.
Мислиш да су робови присиљавани да се на силу моле недељом ?

to ti je kad dogmatski gledaš na bibliju.
Ех Сале, немој тако. Па ти прво не знаш шта значи реч догма.
Ја ти говорим о генерално Старом Завету, а тумачења има разних. Па сад остаје да се види какво тумачење је добро а које није.

Poslednja izmena:
лико слободних дана су имали робови у Риму у току једне године ? Седам дана ?
Svaka nedelja je bila slobodna , plus praznici
Шта је преписано ? Буди конкретан.
Sve. Od Adama i Eve pa na ovamo. Samo su ubacili svoje jevreje kao protakoniste.

Back