Kada si dobar ljudi misle da si glup

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Psiholozi ističu da postoje određeni problemi s kojima se suočavaju dobri ljudi. Jedan od najvećih problema je taj što ljudi često percipiraju dobrotu kao znak slabosti ili naivnosti, pa čak i gluposti.

Pogledajte prilog 1654303

Ljudi često povezuju dobrotu s nedostatkom asertivnosti, što može dovesti do zaključka da je dobra osoba naivna ili lako manipulativna.
Psiholozi objašnjavaju da je ovo rezultat stereotipa i predrasuda koje su duboko ukorijenjene u društvu.

Nedostatak agresivnosti ili potrebe za dokazivanjem može se pogrešno shvatiti kao nedostatak inteligencije ili sposobnosti za odbranu vlastitih stavova.
Ljudi koji nemaju razvijenu empatiju mogu smatrati empatične osobe slabima i naivnima, nesvesni da empatija zahteva visoku emocionalnu inteligenciju.
Dobri ljudi često imaju visoke moralne standarde i integritet. Oni se drže svojih vrijednosti i principa, čak i kada je to teško. Ovo može biti izazovno za ljude
koji se ne drže istih standarda i mogu gledati na takvo ponašanje kao na znak gluposti, jer se čini da dobri ljudi često odustaju od osobnih koristi u korist viših principa.

Kako vi gledate na dobrotu ?
Da li je biti dobar mana, ili je vrlina?

Znam da je pitanje subjektivno ali ipak
Da li sebe smatrate dobrom osobom ?
Dobrota nikada ne može da bude mana. Dobri ljudi još postoje ali ne mogu da se vide, jer je mnogo više onih bezobraznih.

Ne volim i ne bih da pišem o sebi. Na pitanje da li sam ja dobra osoba mogu da odgovore oni koji me poznaju.

Svako sebe smatra dobrom osobom, a niko zapravo nije dobar u potpunosti. Ta dihotomija ljudske psihe koja je sposobna i za najveću humanost i za najveće zverstvo je izrodila religijsku podelu na anđele i đavole, raj i pakao, itd.

Bold: Podsvesno sam pomislila na jednu moju baba tetku. Žena je bila dobra, predobra. Blaga prema svima. Nije se nikada svađala, nikome ružnu reč uputila. Bila je i srećna žena, imala stabilnu porodicu.

Ona nije mogla da bude zla, da bude zver. Ne mogu da je zamislim kao zlu osobu.

Kada posmatram ovu konstataciju " Ta dihotomija ljudske psihe koja je sposobna i za najveću humanost i za najveće zverstvo " iz nekog drugačijeg ugla, ne znam da li je tačna. Mislim da ne može da bude tačna.

Ja sam emotivan i empatican takodje i nisam nesto inteligentan sporo shvatam i dosta toga mi ne ide, ali to nema veze sa ovim prvim. Imam kolegu i prijatelja koji je jedna od 5 najpametnijih osoba koje znam a pored toga je empatican i ima istancani osecaj za pravdu i reagovanje pomoc. I sada na njegovom primeru sto bi vise bio popustljiv to bi ga drustvo vise skrajnulo i na kraju oni agresivniji ocenili sa glup, a sto si glasniji u odbrani svojih stvaova pa i kakvi god bili to vece misljenje imaju o tebi, jer jednostavno takvo je drustvo.

Primer:

Dobar doživljavam najčešće kao karakteristiku koju drugi ljudi pripisuju pojedincima. Nekako mi je nelogično da neko samog sebe zove dobrim...
Sada od motiva do motiva varira šta znači ovo dobar:
Dobar si čovek (postupio si kako ja nikada ne bih imao muda da postupim)
Dobar si čovek (a sada pokaži da si dobar i daj mi 200e na zajam)
Nije mi poznata situacija da se za nekoga kaže dobar je čovek ako postupi suprotno od normi koje su socijalno očekivane) a recimo da mogu da se svrstaju pod etične?
Znam ja. Samo da se setim primera, ne mogu da sročim jasno, baš sam skoro o tome čitao, filozofska debata između Noama Čomskog i Mišela Fukoa, dat je primer upravo o tome. (Kad nađem, dopisaću).

Kada si dobar ljudi misle da si glup.
Misle da su pametniji tako sto nisu dobri,
pa neki pokusaju da te nasankaju,
i onda se za.ebu, kad im objasnis da su imali samo jednu sansu
i da drugu dobiti nece, jer su se vec svrstali u to, ko su i sta su.

Moja politika sa nepoznatim ljudima - idem do pola puta benevolno pruzene ruke,
preostalih pola puta je njihovo, i tu sve zavisi od njih. Kako se tu postave, tako ide dalje (nekad i ne ide dalje od tog pocetnog momenta).
Dozvoljavam sebi da me samo jednom zeznu, i tu nema ljutis,
ako si pglu pa ne razmisljas i ides djonom, dobijes zauzvrat dandaru motkom.

Ne. Mada mi je bilo malo glupavo sada na temi da odgovorim da sam dobra, jer nisam hvalisavac. Cinim dobra dela koliko mogu. Nikome nisam naudila, a da to znam.
A ti, jesi li dobra osoba? I kako to znas?

Specijalno za tebe jedno interesatno pitanje:
Umes li da primas dobra dela onako koliko ti cinis dobra dela drugima?

Imam utisak da nije popularno biti dobar čovek, jer živimo u društvu gde uspevaju sposobni a ne dobri. Zato je sve češće izjednačavanje glup i dobar je isto. Polazi se od negativne premise, ako si dobar, uvek će se naći neko loš da ti učini nešto nažao jer nisi hteo, tj nisi želeo ili ne osećaš potrebu adekvatno da mu uzvratiš na nešto loše.

Imam utisak da nije popularno biti dobar čovek, jer živimo u društvu gde uspevaju sposobni a ne dobri. Zato je sve češće izjednačavanje glup i dobar je isto. Polazi se od negativne premise, ako si dobar, uvek će se naći neko loš da ti učini nešto nažao jer nisi hteo, tj nisi želeo ili ne osećaš potrebu adekvatno da mu uzvratiš na nešto loše.
sta nedostaje u jednacini biti dobar a sposoban?

Dobro pitanje. Pretpostavimo da se to sposoban odnosi na život uopšte a ne talenat za biznis.

Iskustvo i mudrost bez sujete. Vera u ljude. Bez nje je dobrota jalova i neiskrena.

Mrzim covecanstvo! Kakva vera u ljude - to je bajka - odma svi u konc-logor (osim ovih dobrih naravno)

(mada kad pogledam sa druge strane mi smo svi odavno u konc-logoru - tako da...)

Psiholozi ističu da postoje određeni problemi s kojima se suočavaju dobri ljudi. Jedan od najvećih problema je taj što ljudi često percipiraju dobrotu kao znak slabosti ili naivnosti, pa čak i gluposti.

Pogledajte prilog 1654303

Ljudi često povezuju dobrotu s nedostatkom asertivnosti, što može dovesti do zaključka da je dobra osoba naivna ili lako manipulativna.
Psiholozi objašnjavaju da je ovo rezultat stereotipa i predrasuda koje su duboko ukorijenjene u društvu.

Nedostatak agresivnosti ili potrebe za dokazivanjem može se pogrešno shvatiti kao nedostatak inteligencije ili sposobnosti za odbranu vlastitih stavova.
Ljudi koji nemaju razvijenu empatiju mogu smatrati empatične osobe slabima i naivnima, nesvesni da empatija zahteva visoku emocionalnu inteligenciju.
Dobri ljudi često imaju visoke moralne standarde i integritet. Oni se drže svojih vrijednosti i principa, čak i kada je to teško. Ovo može biti izazovno za ljude
koji se ne drže istih standarda i mogu gledati na takvo ponašanje kao na znak gluposti, jer se čini da dobri ljudi često odustaju od osobnih koristi u korist viših principa.

Kako vi gledate na dobrotu ?
Da li je biti dobar mana, ili je vrlina?

Znam da je pitanje subjektivno ali ipak
Da li sebe smatrate dobrom osobom ?
Mislim da je u pitanju emotivna reakcija a ne rezultat misaonog procesa.

Ako bi mogao da pojasnis kako si uspeo da dodjes do ovako kompleksnog zakljucka?
Kaže narod
To si naucio tokom jednog od tvoih astralnih putovanja?

Kaže narod isto: "dok konju objasniš i sam pronjištiš"

Salonska diskusija nalaže da razmotrimo da li je vasiona nastala tako što je došao baja pun para pa keśirao ili je inicijalnu ĉesticu stvaranja svega postojećeg a nama nedostupnog (sem u željama zvanične nauke) kreirao neko drugi... besplatno, svoje zajebancije radi...

Evo da se spustim na tvoj zemaljski nivo, nadam se da ovo nije uvreda, astralna putovanja su ti isto kao taj tvoj bicikl, toliko možeš da keširaš sem ako nisi ċorno nekom. Pa sad, kao śto nećeš čuti mnoge kako su se sjebali sa bajsom ništa ti bolji nisu ni ovi moji što čačkaju energetske kanale.

Spoznaju koliko je inače ovaj narod u kurtzu nećeš naći samo u običnoj svakodnevici već i u nekim analizama tipa da je pre šest ili sedam godina, a znam čoveka preko kog je išlo, u Beogradu za tri dana razgrabljeno 10.000 primeraka ćorave knjige o tzv. "crrrnoooj maaagijiii - ti da se obogatiš a ostali da crknu". Uzeo sam "knjigu" u ruke da vidim śta piše i počeo da se smejem sotonjarski kojim logikama i sugestijama su se služili i vratio za manje od minut. Za budale sasvim dovoljno.

Jel da da ti opet niśta nije jasno?
Pih, jbš mu mater...

Did it with Gaia

Poslednja izmena:

Back