Kada romantika prelazi u patetiku?

• Začetnik teme Začetnik teme spark
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

spark

Aktivan član
Poruka
1.443
Nekada se na ovom delu foruma mnogo pisalo, bila druga vremena, verovatno i drugi ljudi...
Dođem tako ponekad, pomislim, baciću se na čitanje...
... ali svuda slike, klipovi, hm.(previše)
Romantika ću uvek biti tu, samo naš način da je opišemo nekako otupljuje lakoćom postavljanja neke slike, ili tome slično.
Neznam gde je ta fina linija gde romantika prestaje da bude produžena ruka onoga što osećamo, ali znam da tuđe slike i tuđi doživljaji nisu to!
Previše sam možda zapetljao, ali istinski ljubitelji romanse će sigurno znati o čemu pričam.

Patetika je recimo, nedostatak volje, inspiracije.
Put kojim ćemo nešto skarabudžiti, onako "može da prođe" sistemom.(ili grešim)
J.ebeš patetiku.
Pozivam, dobar ukus, pozivam iskrenu emociju, i energiju koju osećaju oni koji su voleli ili bili voljeni.

Dobrodošao u budućnost. Javni forum, internet svima dostupan putem računara i mobilnih telefona, tehnika je uznapredovala... Drugačije je bilo u vremenu kog se mi sećamo. Danas svako ko naiđe i oseti potrebu da bude romantičan, ovde se izražava onako kako najbolje zna i ume: svojim stihovima, citatom, stihovima omiljenih autora, a tehnički napredak je doprineo da se u svakom korisniku razvije po jedan mali, neafirmisani ilustrator.
Za svakog ima mesta, za svačije zadovoljstvo i za svu ljubav i romantiku ovog sveta. Samo je oslobodi iz sebe i piši.

Daleko od toga da sam rekao kako slike ili video materijali nisu romantični.
Samo ta "leteća" romantika, malo, šta ja znam.
Mislim, gde prestaje romatično, a počinje patetika, u tom smislu sam pozvao na razmenu mišljenja.
A možda i ja patetišem na ovoj temi.
Hm...

ukratko tumačenje..
Patetika je neiskreno, melodramatično i površno pokazivanje osećanja, emotivni šund.
Ponašanje začinjeno preteranim samosažaljevanjem i emocijama veštački uvećanog intenziteta.
Stanje izlizane iskrenosti.
Pokazivanje emocija na pogrešan način do te mere da na kraju sve deluje kao foliraža.
Ali mi ovde bar, ne mislimo na definisanje, mislimo na taj neki kraći i lakši put do navodno neke romantike.
Primera: Eto ja postavljam neke ruže i kuce i mace i ja sam romantična osoba jel.
Možeš misliti.

odkad su sredovecne zenetine okupirale kriztaricu krenulo je pumpanje sa kopi pejstom.

ene nekadasnji moj omiljeni pdf muzika. nekada se debatiralo, svadjalo, kacilo ponesto za preslusati a sada..?
ima barem 20 tema gde samo kopi pejstuju klipove zensturace po ceo dan. (plus komsija)

to je definitivno ubilo muziku... a i ovde vlada klan takih sredovecnih luzerki koje smaraju kopi pejstovima sa demotivacije i slicnih ubise-petetickih stranica...

Mislim da smo uboli u bolno mesto :)
jer toliko zaobilaženje teme nije viđeno odavno!
Većina "romantičnih" sadržaja je čista Erotika, a poneka slika koja aludira na romantiku je očajan pokušaj da se šta ti ja znam šta, i kome poruči ili da.
Budi bog s nama :)

Ovo je dobra tema i stalno pitanje šta je jedno a šta drugo.
Sama sebi često delujem patetično i kad to primetim, pobegnem.
Iznad je lepo napisano šta je patetika (lažna emocija), toga ne manjka nigde,
svako ima neki svoj razlog i meni ne smeta ako se ne tiče mene.
Virtuala je dušu dala za sve vrste lažnog, toga smo svi odavno svesni
i dobrovoljno postali deo matriksa.

Citiram; "spark - Primera: Eto ja postavljam neke ruže i kuce i mace i ja sam romantična osoba jel." - ne bi verovao koliko je to postalo merilo
"romantične, emotivne i nadsve dobre" osobe.Nakon svih ovih godina na netu, ja ni sebi ne verujem. :)

Kao što reče Čorba, priča o ljubavi obično ugnjavi, tako i mi, navodni romantici. :)

Onog trenutka kada nije odraz emocije .... a to se uvek oseti ....

- - - - - - - - - -

Ovo je dobra tema i stalno pitanje šta je jedno a šta drugo.
Sama sebi često delujem patetično i kad to primetim, pobegnem.
Iznad je lepo napisano šta je patetika (lažna emocija), toga ne manjka nigde,
svako ima neki svoj razlog i meni ne smeta ako se ne tiče mene.
Virtuala je dušu dala za sve vrste lažnog, toga smo svi odavno svesni
i dobrovoljno postali deo matriksa.

Citiram; "spark - Primera: Eto ja postavljam neke ruže i kuce i mace i ja sam romantična osoba jel." - ne bi verovao koliko je to postalo merilo
"romantične, emotivne i nadsve dobre" osobe.Nakon svih ovih godina na netu, ja ni sebi ne verujem. :)

Kao što reče Čorba, priča o ljubavi obično ugnjavi, tako i mi, navodni romantici. :)

Ja nikada ne pišem ovde, da bih pokazao kako pisati znam :aha:

Napisah jednom na Ambasadi (i na drugom forumu) vidim uvek aktuelno, pa da obnovim gradivo -

PATETIKA IMA OBLIK USTA KOJE GOVORE ILI CUTE

Prvo treba postaviti pitanje, šta je uopste patetika, i drugo (ne manje važno) KO je merodavan da procenjuje šta je pateticno a šta ne?

Svako može suditi prema svome nahodjenju, svojoj licnosti, smislu ili besmislu da sudi drugima zbog njihovog nacina izrazavanja za koji misle da je „patetican”.
Neki misle da je sav zivot suva patetika, pa ja mogu i da se složim i ne složim, zavisi.

Reč (pojam)patetika znaci pojacavanje, naglasavanje osecanja. To je jednostavno pravo znacenje reci patetika[/B]. Zašto se onda pretvorila u nešto nepoželjno i nelepo, ako se pretvorila? Neki eksperti kažu- zbog jadanja i „uzdizanja nečeg što ne osecamo stvarno”!
I onda opet pitanje, KO može biti merodavan da zna šta svako od nas stvarno oseca - do nas samih?
I šta ako STVARNO osecamo, ko ima prava da nas u laz uteruje?!

„Patetika” se gotovo uvek javi kada pocenmo upoznavati svoje slabosti. A, o cemu je, zapravo, reč?!
O nečemu sto NIJE ZACELILO u nama, i nije važno ni šta, ni zašto nije, ali je važno da nije, važno je da je u nama.

Ne mora neophodno biti ljubavna bol, nego prosto neka zudnja u nama. Odustati od nje, ponekad bi ostavilo emotivnu prazninu, a pricati o toj emotivnoj praznini, mnogi će krstiti i kao PATETIKA. Ponkead je teško izbegne i onaj ko je izbegava, pod uslovom da tačno zna STA izbegava.

Zudnja ponekad se pretvara u ranu, a rane su skoro uvek „pateticne”
Zato je najveci problem s patetikom od rana ili zudnje, sto je gotovo uvek klizava staza, i nikad se na njoj ne okliznes sam, nego te potkaci neko. Za posmatrace i pad je patetika, za palog samo cas pre nego sto će ustati.

Ima mnogo drugih oblika iskazivanja koji su za osudu, „patetika” je možda, u odnosu na njih, na najnizoj lestvici „nepozeljnih” stvari. Patetika je rana od rane. Tuga od tuge, a ako tuznome oduzmes tugu, gurnuces ga u očaj, a očaj je jako osecanje. Sva jaka osecanja su pateticna. I, onda ne znaš vise ni šta ni kako govoris, ili bas tada znaš?!

Ma, dodaj svome govoru, pisanju, malo nečega sto izvire iz bezdana intimnog samorazmišljanja i osecaja, pa i rana.

I ne boj se. Jer, neko rece da rana ima oblik usta- usta koja govore ili cute u svojoj otvorenosti.

(Biljana)

Poslednja izmena:
Srodne duše se ne traže, prvo, one se prepoznaju i kad ih ne tražiš.
Drugo, htela sam samo reći da ne možemo proceniti kakav je neko na osnovu onoga šzo piše/postavlja, nebitno.
Ne mislim ni da sam pametna niti da LEPO pišem, jasno sam napisala da sam i SAMA SEBI ponekad patetična,
te da ni sebi ne samoj ne verujem.
Žao mi je ako sam nekoga uvredila.
To mi nikako nije bila namera.
Da cenim više neku ličnu misao od citata, cenim, taman bila i glupa, iako i sama koristim citate.
Još jednom se ivinjavam ako sam nekoga uvredila.

Više je laži nego istine, pa neka se uvredi ko hoće.I to znaš i sam, verujem.

- - - - - - - - - -

Napisah jednom na Ambasadi (i na drugom forumu) vidim uvek aktuelno, pa da obnovim gradivo -

Prvo treba postaviti pitanje, šta je uopste patetika, i drugo (ne manje važno) KO je merodavan da procenjuje šta je pateticno a šta ne?

Svako može suditi prema svome nahodjenju, svojoj licnosti, smislu ili besmislu da sudi drugima zbog njihovog nacina izrazavanja za koji misle da je „patetican”.
Neki misle da je sav zivot suva patetika, pa ja mogu i da se složim i ne složim, zavisi.

Reč patetika znaci pojacavanje, naglasavanje osecanja. To je jednostavno pravo znacenje reci patetika. Zašto se onda pretvorila u nešto nepoželjno i nelepo, ako se pretvorila? Neki eksperti kažu- zbog jadanja i „uzdizanja nečeg što ne osecamo stvarno”!
I onda opet pitanje, KO može biti merodavan da zna šta svako od nas stvarno oseca - do nas samih?

„Patetika” se gotovo uvek javi kada pocenmo upoznavati svoje slabosti. A, o cemu je, zapravo, reč?!
O nečemu sto NIJE ZACELILO u nama, i nije važno ni šta, ni zašto nije, ali je važno da nije, važno je da je u nama.

Ne mora neophodno biti ljubavna bol, nego prosto neka zudnja u nama. Odustati od nje, ponekad bi ostavilo emotivnu prazninu, a pricati o toj emotivnoj praznini, mnogi će krstiti i kao PATETIKA. Ponkead je teško izbegne i onaj ko je izbegava, pod uslovom da tačno zna STA izbegava.

Zato je najveci problem s patetikom od rana ili zudnje, sto je gotovo uvek klizava staza, i nikad se na njoj ne okliznes sam, nego te potkaci neko. Za posmatrace i pad je patetika, za palog samo cas pre nego sto će ustati.

Ima mnogo drugih oblika iskazivanja koji su za osudu, „patetika” je možda, u odnosu na njih, na najnizoj lestvici „nepozeljnih” stvari. Patetika je rana od rane. Tuga od tuge, a ako tuznome oduzmes tugu, gurnuces ga u očaj, a očaj je jako osecanje. Sva jaka osecanja su pateticna. I, onda ne znaš vise ni šta ni kako govoris, ili bas tada znaš?! Ma, dodaj svome govoru, pisanju, malo nečega sto izvire iz bezdana intimnog samorazmišljanja i osecaja, pa i rana.

I ne boj se. Jer, neko rece da rana ima oblik usta- usta koja govore ili cute u svojoj otvorenosti.

(Biljana)

Otkud ideja da sam nekome sudila i procenjivala nečiju emociju?
Ako se lepo pročita, vidi se da sam najpre SEBE navela, svoj stav o samoj sebi, prvenstveno.
Žao mi je ako ste shvatili kao "napad na nečije emocije".

Reč patetika znaci pojacavanje, naglasavanje osecanja. To je jednostavno pravo znacenje reci patetika. Zašto se onda pretvorila u nešto nepoželjno i nelepo, ako se pretvorila? Neki eksperti kažu- zbog jadanja i „uzdizanja nečeg što ne osecamo stvarno”!

Ima mnogo drugih oblika iskazivanja koji su za osudu, „patetika” je možda, u odnosu na njih, na najnizoj lestvici „nepozeljnih” stvari. Patetika je rana od rane. Tuga od tuge, a ako tuznome oduzmes tugu, gurnuces ga u očaj, a očaj je jako osecanje. Sva jaka osecanja su pateticna. I, onda ne znaš vise ni šta ni kako govoris, ili bas tada znaš?! Ma, dodaj svome govoru, pisanju, malo nečega sto izvire iz bezdana intimnog samorazmišljanja i osecaja, pa i rana.

(Biljana)

:klap: .. Svaka ti je Biljo ko' Njegoševa :hvala:

(Biljana)

Sve što je lažno, pretenduje na emocije, a ne postoji u nama, i tu je samo da bi nas neko drugi sažalio ili drugačije doživeo je PATETIKA!

Srodne duše se ne traže, prvo, one se prepoznaju i kad ih ne tražiš.
Drugo, htela sam samo reći da ne možemo proceniti kakav je neko na osnovu onoga šzo piše/postavlja, nebitno.
Ne mislim ni da sam pametna niti da LEPO pišem, jasno sam napisala da sam i SAMA SEBI ponekad patetična,
te da ni sebi ne samoj ne verujem.
Žao mi je ako sam nekoga uvredila.
To mi nikako nije bila namera.
Da cenim više neku ličnu misao od citata, cenim, taman bila i glupa, iako i sama koristim citate.
Još jednom se ivinjavam ako sam nekoga uvredila.

Više je laži nego istine, pa neka se uvredi ko hoće.I to znaš i sam, verujem.

- - - - - - - - - -

Otkud ideja da sam nekome sudila i procenjivala nečiju emociju?
Ako se lepo pročita, vidi se da sam najpre SEBE navela, svoj stav o samoj sebi, prvenstveno.
Žao mi je ako ste shvatili kao "napad na nečije emocije".

OTKUD tebi ideja da sam mislila na tebe?
Nisam ni čitala veruj mi na reč, ali me često neko optuži (ne ti) da u nekim mojim pesmama ima patetike.
Pokušaću da nadjem jednu koja je jednoj osobi jako "štrčala" pa prosudi sama a i ostali:)

- - - - - - - - - -

Evo te pesme -

NESANIČNA ELEGIJA

Gde da pobegnem od kosmara, kad vec ne mogu u snove?
Ko me nocas napolje mami dok lisce susti i kisa pada,
ko me zove?
Ko mi to nocas bolan jeca a moja dusa ga cuje i pati?
Zasto ne ucuti taj glas vise, zasto se kao duh javlja meni
kad utehu ne mogu dati?

Boze, gde je ta stanica na kojoj peroni u sumrak kunu
sve vozove koji su njima prosli a nikad onaj zeljeni nije,
gde se krije?
Zasto me nocas mami? Da trag ostavim na sinama creveni?
Sto mi se nocas peroni nadaju, ako mi nisu sudbinu namenili
k’o Ani Karenjini?

Ne kusajte me nocas vetrovi , malo mi treba, ne zovite peroni
ugusite tu mrvu ceznje u meni zbog glasa koji kisno jeca,
srce uzbunu zvoni!
Kad ne donosite sapat i smeh, bar taj jecaj bolni sakrijte!
Uskovitlajte lisce mrtvo, zatrpajte sve perone, ja se nocas
sa dusom borim…

(Biljana)

- - - - - - - - - -

Sve što je lažno, pretenduje na emocije, a ne postoji u nama, i tu je samo da bi nas neko drugi sažalio ili drugačije doživeo je PATETIKA!

Kako hoćeš, ja sam dala stručno tumačenje pojma patetika( pojacavanje, naglasavanje osecanja)., i ne treba mi ničije sažaljenje, pomoć ponekad -ali je tražim od onih kojima verujem, koje volim i koji me vole!

OTKUD tebi ideja da sam mislila na tebe?
Nisam ni čitala veruj mi na reč, ali me često neko optuži (ne ti) da u nekim mojim pesmama ima patetike.
Pokušaću da nadjem jednu koja je jednoj osobi jako "štrčala" pa prosudi sama a i ostali:)

- - - - - - - - - -

Evo te pesme -

NESANIČNA ELEGIJA

Gde da pobegnem od kosmara, kad vec ne mogu u snove?
Ko me nocas napolje mami dok lisce susti i kisa pada,
ko me zove?
Ko mi to nocas bolan jeca a moja dusa ga cuje i pati?
Zasto ne ucuti taj glas vise, zasto se kao duh javlja meni
kad utehu ne mogu dati?

Boze, gde je ta stanica na kojoj peroni u sumrak kunu
sve vozove koji su njima prosli a nikad onaj zeljeni nije,
gde se krije?
Zasto me nocas mami? Da trag ostavim na sinama creveni?
Sto mi se nocas peroni nadaju, ako mi nisu sudbinu namenili
k’o Ani Karenjini?

Ne kusajte me nocas vetrovi , malo mi treba, ne zovite peroni
ugusite tu mrvu ceznje u meni zbog glasa koji kisno jeca,
srce uzbunu zvoni!
Kad ne donosite sapat i smeh, bar taj jecaj bolni sakrijte!
Uskovitlajte lisce mrtvo, zatrpajte sve perone, ja se nocas
sa dusom borim…

(Biljana)

- - - - - - - - - -

Kako hoćeš, ja sam dala stručno tumačenje pojma patetika( pojacavanje, naglasavanje osecanja)., i ne treba mi ničije sažaljenje, pomoć ponekad -ali je tražim od onih kojima verujem, koje volim i koji me vole!

Pa citirala si moj post, zato...;)
Ti znaš moje tekstove s bloga, em mračni em za većinu patetični...znači, ne procenjujem emocije, otkud mi pravo...

Back