Kada nam živoit da limun, napravimo limunadu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
341.536
d485d5f5f3916b9759a8.jpg


Iako je limunada odličan osvežavajuci letnji napitak, limun konzumiramo i zimi, jer je bogat vitaminima, posebno vitaminom C, zbog čega je odličan u borbi i prevenciji prehlade.Osim vitamina C, limun je bogat i vitaminima A, B1 i B6, kalijimom, pektinom, folnom kiselinom, kalcijumom, fosforom, manganom…
Leči reumatizam, arteriosklerozu, hemoroide, neuroze.Čisti jetru, podstiče varenje i sagorevanje masnoća, pa je gotovo nezaobilazna stavka na spisku namirnica u dijetalnoj ishrani.

Zanimljivosti o limunadi

Nastala je u starom Egiptu, 500. godine pre nove ere, kada su Egipćani pomešali limunov sok, vodu i šećer i stvorili limunadu koja je imala naziv „Qatarmizat“. Pradomovina limuna je Azija i veruje se da je limunada tamo pravljena pre nego u Starom Egiptu, ali ne postoje pisani dokazi za to.

Prvo javno predstavljanje limunade u novom veku bilo je u Parizu, 20. avgusta 1630.godine na kojem je limunada predstavljena kao piće koje se dobija od limunovog soka, vode i meda. Prodavana je ljudima na ulicama, direktno iz mini kanistera koji su prodavci nosili na svojim leđima. Zbog tog datuma limunada ima svoj nacionalni dan, koji se obeležava 20. avgusta.

Naziv „limunada“ se sastoji od reci „limun“ i nastavka „ada“ koji znači da napitak nije 100% voćni.
Gazirana limunada se često sreće u Engleskoj, Irskoj, Australiji, Novom Zelandu , gde se umesto obične vode koristi gazirana. Tako dobijeni napitak često naziva „cloudy lemonade“, zbog „oblačića“ vazduha u njoj.

Naučno je dokazano da limunada gasi žeđ bolje od ostalih sokova. Limunska kiselina pojačava lučenje pljuvačke i hidrataciju usta, zbog čega osećamo izuzetno zadovoljstvo nakon što je popijemo. U kombinaciji sa vodom, limunada je savršeno piće kada smo umorni i bez energije.
Najpoznatija izreka u kojoj se pominje limunada je „Ako ti život da limun – napravi limunadu.“ Čovek koji je zaslužan za njenu popularnost je Marshall Pinckney Wilder, američki glumac, pisac i komičar, koji je uprkos patuljastom rastu i bolestima koje su pratile ovaj poremećaj, doživeo veliki životni i poslovni uspeh. Originalan tekst ove izreke napisan je 1909. godine u časopisu Retailers Newspaper i on je glasio: „In business turn obstacles into conveniences. When handed a lemon—make lemonade of it.“ – „Pretvorite poslovne prepreke u pogodnosti. Kada dobijete limun – napravite limunadu od njega.“

Limunada ima svoju video igricu i jedna je od retkih napitaka koji mogu da se pohvale ovom činjenicom. Ona se zove „Štand sa limunadom“ i napravljena je 1979. godine za model računara Apple II.Limunada je deo pop kulture, jer se često koristi kao inspiracija za muzičke numere, slikarske motive, modne detalje i predmete svakodnevne upotrebe.Restorani limunade, koji postoje u nekoliko gradova USA, zasnivaju svoje celokupno poslovanje na sokovima koji se prave sa limunadom kao osnovom. U njima se prodaju limunade raznih ukusa, poput „krastavac-mint“ ili „kokos-jabuka“.Države lideri u proizvodnji i izvozu limuna su Indija, Meksiko, Kina, Argentina i Brazil.

Kako napraviti savršenu i zdravu limunadu?

Da biste iskoristili sve prednosti limunade, potrudite se i napravite sami sebi limunadu kod kuće. Napici dostupni u prodavnicama često su sa dodatim bojama i pojačivačima arome, tako da oni nanose više štete nego dobrog vašem organizmu.
Domaća limunada, s druge strane, deluje pozitivno na vaše zdravlje i pruža vam neophodnu energiju.

Potrebni sastojci:

3 limuna, 120g meda, 300ml vode, 1l soda vode, listovi mente i kolutovi limuna.

Način pripreme:

U šerpicu sipati 120g meda i naliti sa 300ml vode, staviti na ringlu i mešati dok se med ne istopi.
Iscediti 3 limuna i pomešati sa medom, a zatim preliti u bokal i dodati litar soda vode.
Ubaciti listove mente i kolutove limuna.

(sodapower/internet mediji)
 

Back
Top