Kada hriscanin umre da li je u redu kremirati spaliti telo?

Sto se tice Srpske pravoslavne crkve iako kremiranje ne smatra hriscanskim obicajem odobrava ga prema zelji vernika s tim sto u tom slucaju svestenik vrsi opelo pre kremiranja.
onda će u izmišljenom vaskrsenju da ustane kao tegla pepela... :p
ja sam pristalica kremiranja da bi se duša brže oslobodila veza sa ovim materjalnim svetom...

Poslednja izmena:
Nije u redu, ne znam kakva zelja ali pravoslavni hriscanin po kanonu ne bi trebao niti smeo da bude spaljen.
Sve ostalo su novotarije.
Не постоји такав канон ако мислиш на саборске одлуке помесних и васељенских сабора, иначе слажем се да није у реду.
U bibliji nigde ne pise da je zabranjeno e sad zasto i pravoslavci i muslimani i jevreji zabranjuju ne znam
Зашто спаљивати, јел то нека нова мода ?
Нема простора ?
Па на Светој Гори и у манастирима у Србији је много људи сахрањивано на једном истом месту. То њима није проблем. Нама јесте, на гробљима се то не дешава.
За време Немањића је у нашим великим манастирима било по 150-200 монаха, то су били духовни, преписивачки центри, као мали градови са монасима.
Треба све те људе негде сахранити и сахрањивали су се недалеко од манастира без проблема.
Данас промовишу кремацију, као да је неко "застарео" ако не жели да се спали. Свашта.

Poslednja izmena:
Не постоји такав канон ако мислиш на саборске одлуке помесних и васељенских сабора, иначе слажем се да није у реду.

Зашто спаљивати, јел то нека нова мода ?
Нема простора ?
Па на Светој Гори и у манастирима у Србији је много људи сахрањивано на једном истом месту. То њима није проблем. Нама јесте, на гробљима се то не дешава.
За време Немањића је у нашим великим манастирима било по 150-200 монаха, то су били духовни, преписивачки центри, као мали градови са монасима.
Треба све те људе негде сахранити и сахрањивали су се недалеко од манастира без проблема.
Данас промовишу кремацију, као да је неко "застарео" ако не жели да се спали. Свашта.
Zašto tačno nije redu spaljivati telo?🤔
Ne znam zašto pominješ da je to neka nova moda? Spaljivanje postoji odvajkada.

Back