Kada će srpski narod da shvati da crkva hoće da ga potpuno orobi pravog identiteta?

opet crkveni izvor
kako je to relevantan dokaz?
etnolozi se bave običajima i kroz te običaje se konstruiše slika a ne da neko sedne u udobnu stolicu i izmišlja šta se babi snilo.
i dan danas postoji drvo zapis koji je obično hrast a za badnjak se pali hrast badnjak kao što reče jedan sveštenik pališ sve svoje grehove te godine

"Badnjak se u večernjim satima pali, kaže sveštenik Ivan Cvetković, da bi izgorelo sve što je bilo grešno u proteklom periodu i kako bismo ušli čisti u praznik rođenja Isusa Hrista."
То је примарни извор из раног средњег вијека и као такав има већу вриједност од теорија етнолога из 19. и 20. вијека које се не заснивају на конкретним подацима већ на ТУМАЧЕЊИМА народних обичаја.

То је примарни извор из раног средњег вијека и као такав има већу вриједност од теорија етнолога из 19. и 20. вијека које се не заснивају на конкретним подацима већ на ТУМАЧЕЊИМА народних обичаја.
računaš dva političara koji su imali zadatak da pokrštavaju slovenske narode u zvanične tadašnje etnologe :D
zaglupeće te ta crkvena istorija koja romantizuje i mitski predstavlja istoriju u skladu sa verom koju predstavlja a ne činjeničnu istoriju.

kad spominješ zvanične dokumente, nisam te video da spominješ zvanično da su grci Srbe zvali tribali, nisam te video da pominješ materijalni dokaz da na grobu u đurđevim stupovima jednog kralja Nemanjića stoji tribalski znak...

za 4 ognjila na srpskom grbu ste totalno zbunjeni, crkva vas ubedila da 4 ognjila su ustvari 4 S a šta mu to znači jbš nije bitno važno da smo to ćapili od grka mada je kod njih to 4B :D itd itd itd

računaš dva političara koji su imali zadatak da pokrštavaju slovenske narode u zvanične tadašnje etnologe :D
zaglupeće te ta crkvena istorija koja romantizuje i mitski predstavlja istoriju u skladu sa verom koju predstavlja a ne činjeničnu istoriju.
Pa to su istorijski izvori iz predmetnog perioda. Nije moja krivica što nemamo paganske slovenske izvore.

Pa to su istorijski izvori iz predmetnog perioda. Nije moja krivica što nemamo paganske slovenske izvore.
pa zato služe etnolozi ljudi koji se time bave a ne bradonje koji sedi u udobnu stolicu i izmišlja i trpa je u zvaničnu verziju pošto imaš više zvaničnih verzija istorije.
jesi čuo za kličevačkog idola?
arheologija i etnologija ti je najpouzdaniji izvor

opet crkveni izvor
kako je to relevantan dokaz?
etnolozi se bave običajima i kroz te običaje se konstruiše slika a ne da neko sedne u udobnu stolicu i izmišlja šta se babi snilo.
i dan danas postoji drvo zapis koji je obično hrast a za badnjak se pali hrast badnjak kao što reče jedan sveštenik pališ sve svoje grehove te godine

"Badnjak se u večernjim satima pali, kaže sveštenik Ivan Cvetković, da bi izgorelo sve što je bilo grešno u proteklom periodu i kako bismo ušli čisti u praznik rođenja Isusa Hrista."
To je ono u sta su pekrstili taj neznabozacki praznik.
Vesein Cajkanovic studije Srpske reiligije.
I tada je bio Eu pa su se uskladjivali.
IMG-9625318a80c82452fd624b61aa1b2da5-V.jpg

pa zato služe etnolozi ljudi koji se time bave a ne bradonje koji sedi u udobnu stolicu i izmišlja i trpa je u zvaničnu verziju pošto imaš više zvaničnih verzija istorije.
jesi čuo za kličevačkog idola?
arheologija i etnologija ti je najpouzdaniji izvor
Ne može biti pouzdaniji izvor nečije nagađanje od istorijskih zapisa iz predmetnog perioda.

🤣🤣🤣🤣🤣
Dobro druže, kako ti kszes. Vidim da ne vredi raspravljati... :kafa:
A kako objasniti nekome koji tvrdi da azbuka ne postoji pa ti se jos i smeje?

Meznabostvo je strucni izraz nije samo hriscanski kako ti mislis da hriscani pogrdno tako zovu one sto nisu pre bili hriscani.
Pa mi smo nezbabosci mi hriscani.
Dosli smo iz neznabostva.

Ne može biti pouzdaniji izvor nečije nagađanje od istorijskih zapisa iz predmetnog perioda.
kako neko sa juga da zna šta se dešava na severu a nije mrdnuo dupetom, uzeo plajvaz i piše basne.
druže da bi znao pravo stanje ti moraš ko vuk Karadžić da ideš po Srbiji i zapisuješ dešavanja i koji su običaji u narodu.
jel ti znaš kakvi su božićni običaji u Vojvodini, nemaš pojma, ti samo znaš običaje iz svog kraja i koje sam negiraš jer nije tako u "knjizi" :D

kako neko sa juga da zna šta se dešava na severu a nije mrdnuo dupetom, uzeo plajvaz i piše basne.
druže da bi znao pravo stanje ti moraš ko vuk Karadžić da ideš po Srbiji i zapisuješ dešavanja i koji su običaji u narodu.
jel ti znaš kakvi su božićni običaji u Vojvodini, nemaš pojma, ti samo znaš običaje iz svog kraja i koje sam negiraš jer nije tako u "knjizi" :D
Suština je u tome da nema pouzdanih dokaza da su ti običaji ostatak paganizma.

To je ono u sta su pekrstili taj neznabozacki praznik.
Vesein Cajkanovic studije Srpske reiligije.
I tada je bio Eu pa su se uskladjivali.
Pogledajte prilog 1670578
Božić je pre hrišćanstva
dal je neznabožački ne bi rekao, taj izraz samo biblija spominje dok kuran govori o nevernicima.ti si za mudžose nevernik. i ta trka će postojati dok su te vere aktuelne.

Suština je u tome da nema pouzdanih dokaza da su ti običaji ostatak paganizma.
pa ništa nije pouzdano jer se izmešalo hrišćanstvo sa starim religijama.
pavle u nz kaže suštinu, parafraziram, da se ništa ne menja samo da bude u ime Isusa i da je čitav sistem zasnovan kao i dosad samo nema žrtve u vidu životinja već hleba i vina. šta je on onda menjao kod drugih naroda. zašto degradiraš pavla a uzdižeš grčke lopovčine koji ti nameću kojekakve gluposti.
ti nisi svetosavac pravoslavac srbin ti si jevrej duhom grkokatolik formom.

A kako objasniti nekome koji tvrdi da azbuka ne postoji pa ti se jos i smeje?

Meznabostvo je strucni izraz nije samo hriscanski kako ti mislis da hriscani pogrdno tako zovu one sto nisu pre bili hriscani.
Pa mi smo nezbabosci mi hriscani.
Dosli smo iz neznabostva.
Ma daj bre ne lupetaj. To je čisto hrišćanski izraz. Zamisli jednog hindusa da sebe stručno zove "neznabožac" 🤣 Kako sam ja neznabožac kada znam bar 20 hiljada bogova? 🤣

Čini mi se da to nije linija lakšeg otpora već samo priznavanje stvari kakve jesu. Nekad je pravoslavni kler bio veoma neobrazovan i pojedini popovi su iz neznanja i neinteresovanja dozvoljavali paganštinu i vračanje, to je i razlog zašto je crna magija danas tesno povezana sa crkvom. Ima dosta šokiranih zilota koji ne mogu da poveruju da je crkva poslednjih godina počela da pali Badnjak ispred crkvenih objekata, tako nešto ne bi smelo da se pomisli pre 100 ili 200 godina u vrhu crkve.
Badnjak se ranije palio u sporetima i na ognjevima,uz prisustvo dece.Tako je i crkva pocela to da bi okupila sto vise mladih.Ne vidim tu neku prepreku,hriscanstvu.

Ima kotlova,a ima po selima gde jos smederevci kokaju badnjak.I izlecu varnice.
znam, nego po gradovima nema.
ali akcenat sam dao kako moja zgrada ima dimnjak koji se nikad nije koristio a uredno nam stiže račun za dimnjičarinu :D
a to me podsetilo na onaj vic kada je tip došao u hotel samo da prespava a ovaj mu naplati sve što ima u hotelu i minibar peškire, sapun, šampon, kupke, tuš, tv, internet...

znam, nego po gradovima nema.
ali akcenat sam dao kako moja zgrada ima dimnjak koji se nikad nije koristio a uredno nam stiže račun za dimnjičarinu :D
a to me podsetilo na onaj vic kada je tip došao u hotel samo da prespava a ovaj mu naplati sve što ima u hotelu i minibar peškire, sapun, šampon, kupke, tuš, tv, internet...
Ziveo sam u Zemunu i nase zgrade su imale vise odzaka.Isto je uz javno komunalno dolazilo da se naplati ciscenje tih odzaka,a toplana na nepunih 70 metara od zgrade.U to vreme nije bilo problema sa grejanjem,da bi neko morao da lozi u stanu,ali se ipak placalo.Sada sve vise zgrada se grade,a nema odzaka,a grejanje sve losije,pa opet ljudi nemaju gde da zaloze,nego moraju da koriste struju,da bi se zagrejali.

Narod ne može da prestane da slavi Božić, dan kada se Sunce ponovo radja, uskrs - dan kada kreće novi život (simbolizovan jajima i zečevima) i Vidovdan - slavljenje sveviduće slovenskog boga Svevida... jer mu je to genetski ugrađeno

Koliko će još vremena morati da prođe da narod progleda i shvati da sve te tradicije nemaju veze sa hrišćanstvom?
Ja ne slavem čak ni te paganske praznike. Bolje pitanje je koliko će vremena proći dok se narod ne uzme upamet i odbaci sve religije, bogove i crkve.

Ziveo sam u Zemunu i nase zgrade su imale vise odzaka.Isto je uz javno komunalno dolazilo da se naplati ciscenje tih odzaka,a toplana na nepunih 70 metara od zgrade.U to vreme nije bilo problema sa grejanjem,da bi neko morao da lozi u stanu,ali se ipak placalo.Sada sve vise zgrada se grade,a nema odzaka,a grejanje sve losije,pa opet ljudi nemaju gde da zaloze,nego moraju da koriste struju,da bi se zagrejali.
ko će na 4 sprat da nosi drva :D

Back