Kada će da se vrati komunizam-socijalizam?

kapitalizam je sistem za ljude koji se ne libe da rade. Socijalizam/komunizam je za neradnike.
Pa dobro, ne bih ja bas tako drasticno rekao, ali naravno da su svi ti sistemi provereni u mnogim zemljama i da se kapitalizam pokazao kao najbolji, ali naravno ne kapitalizam u Belorusiji, vec kapitalizam u Holandiji... Ljudi ne mogu niti treba da budu isti, oni su razliciti, ono sto treba je da budu ravnopravni, a ne jednaki...Prosto, doktor i berberin nisu isto, mogu samo krenuti sa ravnopravnih pozicija... Mogu imati slobodu da napreduju....
Ali je stvarno interesanto to sto se svi gnusaju od reci kapitalizam i sto ga prezire skoro osam milijardi ljudi...

Pa dobro, ne bih ja bas tako drasticno rekao, ali naravno da su svi ti sistemi provereni u mnogim zemljama i da se kapitalizam pokazao kao najbolji, ali naravno ne kapitalizam u Belorusiji, vec kapitalizam u Holandiji... Ljudi ne mogu niti treba da budu isti, oni su razliciti, ono sto treba je da budu ravnopravni, a ne jednaki...Prosto, doktor i berberin nisu isto, mogu samo krenuti sa ravnopravnih pozicija... Mogu imati slobodu da napreduju....
Ali je stvarno interesanto to sto se svi gnusaju od reci kapitalizam i sto ga prezire skoro osam milijardi ljudi...
Na kraju se svodi na ovo što sam rekao jer je takva ljudska priroda. Retko ko će da voli da radi u rudniku više nego da se zabavlja.

Dakle, svi teže da manje rade a više se odmaraju i zabavljaju.

Šta mislite, koliko će još da prođe vremena pre nego se vrati?
Odakle da se vrati? Zar najveći deo sveta, počevši sa evropskim monarhijama nije socijalistički?
Džabe droga, džabe državna pomoć, džabe sve za galasače da ćute dok se pljačka ostatak sveta....
amerika i engleska ima bolje socijalne programe od rusije....i Kine...:) Bar tako kažu ovi antikomunisti koji su na jaslima engleza i amera....Nemci pre 30 godina delili 500 maraka svima koji ne rade....

Ja cenim maksimum jedna generacija, što bi reklo za dvadesetak godina.
nije da nismo razmsiljali o idealnom sistemu, mada ti lozis ovu izgubljenu generaciju, gubitnike tranzicije i ine, jer na staro nema vracanja, istorija tece u napred

znaci po mom shvatanju taj idealni sistem, koji vec sada moze i vestacka inteligencija da odredi, da ga definise, ne moze da nastupi nego tek za vekove
Zato što još nije došlo vreme. Postoji stigma oko komunizma koja je još uvek živa jer još ima preživelih aktera. Zato kažem, već sledeća generacija će biti oslobođena te prošlosti i moći će da gleda na to drugim očima.
nece jer se vrtimo u krug, a na staro nema vracanja, ali da ti objasnim:
drustveni, socijalni ugovr,. tzv, da se napravi drugacija preraspodela, ne ukljucije otimanje od bogatih da bi se dalo siromasnima, svaka revolucija pojede svoju decu pre ili kasnije, vec uspostavljanja mehanizama limita, i nivoa, npr.:
ne mozes da budes politicar ako nisi zaradio milion,a kada ga zaradis, onda moras da budes politicar, a da pravis drugi milion vise nemas pravo, tj oporezujes se progresivno maksimalno, sta znam 10-20X npr. a ne tek 20-30-40%
sa takvim ZAKONOM, em eliminises korupciju, em obezbedjejes visak vrednosti koje bi alavi bizMismeni sebi trepali u dzepove, ili gomilali luksuz

sistem bi bio kao igrica djaci/ucenici bi ga odmah prihvatili, i vrlo lako bi mogao da se implementiora, ali svest matorih kesovana ne dozvoljava nista ni priblizno, zajasali narod, i ne silaze, ne daju se, tako da smo mi tek u fazi da eliminisemo korpucpiju ppostvljajuci najbogatije, trampa/maska, koji nece da kradu, ali nece nesto nid a se brinu za siromasne da pravimo taj novi socijalni ugovor

potrebno je da prodje generacija dok ne raskinemo stare ugovore, vojne, zdravstvene, tzv, globalisticke, tako da sada mi ameri izlazimo iz mnogih svetskih organizacija prvo, raskidamo sa starim, imajuci na pameti samo amerika first, a ostale ko hebe, cak rusimo vlade, starmera, trudao itd... srusicemo i av-a, anu

Poslednja izmena:
Jedino što su rešenje koju je primenila Kina hibridna a ne ortodoksno komunistička.
Komunizam i Kina nemaju nikakve veze....sta je komunisticko u kini?
Socijalna zastita, ma nemojte kasti..
odgovornost prema narodnoj imovini , auuuuu bas se razvalise od odgovornosti...
E ima jedna stvar, socijalni kredit....tj rejting...to je socijalisticka kategorija i velicina...ako si podoban po kriterijumima KPK onda imas veci rejting i onda si gospodin Komsmosmolac...

Ali nisam siguran da i ljubitelji drustvenog zivota bas obozavaju kineski socijalizam , tj komunizam..

Komunizam i Kina nemaju nikakve veze....sta je komunisticko u kini?
Socijalna zastita, ma nemojte kasti..
odgovornost prema narodnoj imovini , auuuuu bas se razvalise od odgovornosti...
E ima jedna stvar, socijalni kredit....tj rejting...to je socijalisticka kategorija i velicina...ako si podoban po kriterijumima KPK onda imas veci rejting i onda si gospodin Komsmosmolac...

Ali nisam siguran da i ljubitelji drustvenog zivota bas obozavaju kineski socijalizam , tj komunizam..
Nije baš da nema veze pošto komunistička partija ima monopol nad ekonomskim pitanjima modulacijom tržišta i planiranjem razvoja, pored toga u Kini postoje neke vrste vlasništva koja su nasledjena iz prethodnog perioda . Međutim to nije ortodoksan komunizam a po pitanjima prava radnika i raslojavanja više liči na brutalni kapitalizam . Mada i to se menja.

Pa, baćo, čini mi se da Koča Popović i Alija Sirotanović nisu baš uživali istu udobnost u životu.
Koča Popović je živeo u čini mi se. jednosobnom stanu ili možda grešim? i imao je sobičak u Dubrovniku ,vozio je spačeka. Samo kažem da nije dobar primer. Inače ako je Latinka Perović majka drugosrbijnaca Koča je njihov otac. No on je otac i Latinski Perovć. Naime tu je došlo do incesta i iz tog spoja se rodilo mnoštvo degenerisne dece.

Back