Kada biste želeli da se odselite iz Srbije, gde bi to bilo?

I zašto baš tamo?
Od rata zivim u Holandiji ,dobre stvari u Holandiji su mi kultura, ponasanje ,odnos na poslu, i sa kao stariji ne ispadas iz drustva tj da i sa 60 godina mozes otici na tehno festu itd, mislim da bi bilo bolje da sam otisao u SAD zbog manjih poreza i amerikanci cijene poslovnost daleko vise nego u Evropi ali sad kad sam 50+ fanasticna energija ljudi u Spaniji i klima, np lokalne flamenko grupe koje imaju nevjerovatnu energiju su mi bolje od poznatih grupa( dobijem nevjerovatno puno energije na tim koncertima). Dok si mlad bjezi na zapad tj dok zaradjujes novac a u penziju na jug.

Poslednja izmena:
Nekako mi došlo iznenada.Šalim se.Vezano je za jednu moju da kažem opsesiju o kojoj ne bih pisao.Smejali bi se.Postao bih predmet sprdnje na forunu a što ne želim.
Opsesija ili ne ali si poprilicno ubo sa izborom grada i drzave (mislim na federalnu drzavu USA), nenormalno lepa priroda ko voli planine, jezera, reke, sume, okean, divlje zivotinje... bio sam ukupno 3 puta u tom gradu i drzavi, dva puta na proputovanju te sam je prosao sa severa na jug i obrnuto. A sam Portland nije prevelik grad, ima prijatan centar, ostali su mi u secanju njihovi tramvaji i stare zgrade od opeke sa ususkanim restoranima i fensi prodavnicama u prizemlju... klima je odlicna, ni pretopla leta, ni hladne zime.

Samo sto ih u zadnjih, 20-tak godina ubise divlji sumski pozari, usled ocitih klimatskih promena padne manje kise te se u cetinarskim sumama isusi tlo i na njemu opale iglice i grancice cetinara. To plane kao ludo, dovoljan je udar groma, prelomljeno suncevo svetlo na nekom razbijenoj staklenoj boci u prirodi, baceni opusak cigarete ili neki otkaceni piroman. Pa tako sad svake godine uzgore hiljade kvadratnih kilometara sume, strada i priroda i ljudska naselja, zivotinjski i biljni svet a vazduh postane opasan za disanje od raznih smola iz tih cetinara. Uostalom to je ozbiljan problem cele severne polulopte kugle na kojoj zivimo.

Meni su zime mnogo sumornije u velikim gradovima.
Neko ko je mozda na moru zimi bio jednom u zivotu, prilikom sverc ture iz Trsta ili Soluna, nema pojma kako stvarno izgleda zimi na moru. Pa ne pada svaki dan kisa, nije svaki dan zime oblacno, ne duva svaki dan jugo ili bura... kao sto u Zrenjaninu recimo zimi ne pada i ne duva svaki dan, tako ne pada svaki dan u Splitu, na Sardiniji, Kritu ili San Franciscu, zamislite i tamo ima suncanih zimskih dana, cak vise nego u Kragujevcu ili Kranju.

Svojevremeno je veliki jugoslovenski knjizevnik Ivo Andric imao ustaljenu zivotnu semu, kada krenu jesenji i zimski kijameti, Andric napusti svoj stan kod Pionirskog parka u Beogradu i drustveni zivot tadasnje prestonice, sedne na avion pa do Dubrovnika i odatle do svoje kuce u Herceg Novom te tu provede sledecih 5 meseci. A covek je znao znanje i bio svetska faca pa je i tadasnji diktator resio da ga imitira - zime je uglavnom provodio na Brionima.

Back