Kad vas neko sazaljeva?

Kad neko pokazuje sazaljenje prema vama, vi: (moze >1)

• ga mrzite(nasao vas da sazaljeva)

glasova: 2 7,4%
  • ne podnosite ga

glasova: 6 22,2%
  • osecate nelagodnost zbog toga

glasova: 10 37,0%
  • stidite se (sazaljeva vas verovatno zbog neke nemoci)

glasova: 4 14,8%
  • sazaljevate i vi njega

glasova: 5 18,5%
  • svejedno vam je

glasova: 6 22,2%

• Ukupno glasova
    27
  • Anketa je zatvorena .
Ljutis se zato sto ti ozlojadjena sujeta. Da nemas sujetu mnogo bi srecnije zivela.

Moza i bi, jer bez sujete i ega ne bi znala da je zgazena, tj. ne bi joj bilo bitno.
Da ih ljudi nemaju, bilo bi ih lakse kontrolisati.

Naprotiv , mnogo je teze kontrolisati osobu koja "nema" sujetu i ego....
Ovde ste tumacili ego i sujetu kao hijararhijske reprezente u coveku.
Ukidanjem hijararhije kao potrebe te osobe, dobijate osobu koja je oslobodjena mnogih stvari, mnogih normi "vrednovanja",mnogih "tumacenja"....

Osoba ne bi znala da je zgazena, to stoji....jer kriterijume za gazenje odredjuje sama.
Tada mnoge stvari prestaju da budu gazenje, dok se jacanjem hijararhijskog i rasclanjivanjem trendova povecava broj stvari koje su gazenje pojedinca,jer mnoge stvari postaju fiktivno vredne, licno vredne, a licnost se odvaja od persone privata i priklanja personi publica...

Mene ne moze zgaziti kad mi neko opsuje majku.Ne znaci da je dajem kao opstinsku k.... svakome na posudjivanje....
Niti bilo sta receno za mene...iako to spusta moje mogucnosti za delovanje...

Ali tako cu i da tretiram aktivnost....ne kao atak na moju sujetu, vec na moj drustveni ispoljavajuci prostor...
To ste par puta videli ovde na forumu....Naravno tumacili kao odgovor moje sujete...

Medjutim iako ovo postoji i ja ga gledam svaki dan prakticno efektno , ne verujem da ljudi razumeju ili cak i veruju da ovo postoji...
Tolika razdvojenost i ta novina shvatanja polja ispoljavanja je dovoljno van religije da bi neko ko je religijski depersonalizovan (jedna od metoda da se smanji hijararhijsko) mogao da bude i druga polovina ovoga sto opisujem...

Vise nalikuje na filozofa,oni mogu da budu na polju licnog ispoljenja,kao i naucnici, a da ne prihvataju sve kao sujetu i personalni vrednosni imidz...

Vetrovi sa zapada ce to promeniti..
----------------------------------------------------
Gresku koju je zlozi prikazao, potice iz drugih odnosa, moralna depersonalizacija, socijalna depersonalizacija, samo je izvukao depersonalizaciju kao osobinu i izvukao laksu upravljivost kad ona potice iz socio delovanja i socio kreativa (moral, norme, okolina)....

Pošto smo malo skrenuli sa teme....ako grešim neka me isprave...ili hajde da pitam...da li su ponos i gordost isto?...i kako se postaviti prema arogantnom, frustirajućem i mobingu sklonom šefu?...šta se tu upotrebljava ako izuzmemo ponos ili dostojanstvo....ne braniti se, ne uključivati mozak, držati se devize, sila boga ne moli, kada te recimo, a ima toga, opsuje...da kažeš hvala i drugi put.
Nije mi namera da banalizujem, pa bih molila da mi se to ne uzima u obzir...pitam stvarno....

Čovek definitivno sažaljenje shvata kao nešto negativno jer smatra da mu je time ugrožen ego, kao da je postavljen na hijerarhijski niži položaj. A čovek ima neverovatnu potrebu da svoj ego održava visoko ;) Žao mi je kad teoriju vidim i u praksi, kao na primer, ovde na forumu...

Sažaljenje i jeste negativno.
To bi svako ko se bar jednom u životu samosažaljevao trebao odlično znati.
Ili samosažaljenje ima neku pozitivnu svrhu, efekat?
Uopšte mi nije blisko tvoje viđenje sažaljenja kao pozitivne emocije koja se javlja iz ljubavi.

Sujeta ne predstavlja licnost. Sujeta samo predstavlja svoje uvelicano subjektivno sagledavanje i davanje vrednosti.

Ponos je losa stvar, i njegovo postojanje je kao parazit. Nista dobro ne pruza.

Kako to ti mozes kontorlisati coveka bez ponosa? Ako nemas ponos ne znaci da dozvoljavas da ti neko naredjuje. Mora da se tacno razgranici odakle krece ponos i sta on zapravo predstavlja. Koje misli i osecanja dovode do ponosa i sta su njegove slabosti.

Ti mesas ponos i gordost. Ponos je posledica realnog stanja/ razloga, a gordost je posledica sopstvene fikcije. Ono sto je lose je gordost, a ne ponos.
Kako se ljudi inace kontrolisu, nego strahom. Ako ne postoji potreba za vrednovanjem, niti realan razlog za ponos, a postoji pritisak strahom.
Naravno, ovo ne iskljucuje mogucnost kontrolisanja dostojanstvenih ili ponosnih ljudi, sto nije isto, ako se igra na strah od gubitka istih.

Tada mnoge stvari prestaju da budu gazenje, dok se jacanjem hijararhijskog i rasclanjivanjem trendova povecava broj stvari koje su gazenje pojedinca,jer mnoge stvari postaju fiktivno vredne, licno vredne, a licnost se odvaja od persone privata i priklanja personi publica...

Isti odgovor za patka, nacin kontrole. S tim sto se sa citiranim delom slazem. Covek treba da utvrdi da li nesto radi zbog sebe ili zbog publike i u kom stepenu to sto radi, radi zbog sebe.

Prvo moraš naučiti da praviš razliku između sažaljevanja i samosažaljevanja...

Da li te je neko nekada u životu direktno pozvao i zamolio da se, bukvalnim rečima sažališ na njega ili nju....u fazonu ti si jak i ti si moj bedem i stena...tebi ne sme da se desi da poklekneš...a predmetu sažaljenja je u prirodi da je slab i večito zaštićen...
Ako ne mislim ispravno, reci mi šta je tu ne ispravno....

Da li te je neko nekada u životu direktno pozvao i zamolio da se, bukvalnim rečima sažališ na njega ili nju....u fazonu ti si jak i ti si moj bedem i stena...tebi ne sme da se desi da poklekneš...a predmetu sažaljenja je u prirodi da je slab i večito zaštićen...
Ako ne mislim ispravno, reci mi šta je tu ne ispravno....

U pravu si ti...ali to je posledica uvreženog shvatanja da je sažaljevanje izraz stanovišta da smo hijerarhijski na višem položaju od osobe koju sažaljevamo, što je pogrešno...Na kraju, pogledaj i sam: sažaljevanje nastalo od sa i žaliti, što znači žaliti zajedno sa drugom osobom. A da li možemo da žalimo zbog gubitka neke osobe prema kojoj osećamo nenaklonost?

Poslednja izmena:
U pravu si ti...ali to je posledica uvreženog shvatanja da je sažaljevanje izraz stanovišta da smo hijerarhijski na višem položaju od osobe koju sažaljevamo, što je pogrešno...Na kraju, pogledaj i sam: sažaljevanje nastalo od sa i žaliti, što znači žaliti zajedno sa drugom osobom. A da li možemo da žalimo zbog gubitka neke osobe prema kojoj osećamo nenaklonost?

Moram da naglasim da me taj izraz koja se prečesto koristiti "hijerarhija", buni..daleko bilo da ne znam šta znači, samo mislim da se previše upotrebljava, a ne mora...elem....isključi hijerarhiju i uključi lenjost i koristoljublje strane koja je sažaljevana...uključi naivnost i glupost strane koja sažaljeva...može li tako...
E, i uzgred ja sam žensko, dok ne namaknem nešto para pa se promenim "hijerarhiski"

Poslednja izmena:
Suština je u razlici između toga kako se mi osećamo kada nas sažaljevaju i kako se osećamo kada sažaljevamo sami sebe...

Opet ne razumem.
Onako kako se osećamo kada se sažaljevamo, isto osećamo kada nekoga sažaljevamo.
Kada sažaljevamo sebe, osećamo se bespomoćno, ružno, jadno.
Kada sažaljevamo drugog osećamo ga bespomoćnim, jadnim.. meni je jednako neprijatno osećanje kada sažaljevam drugoga.

Ako se neko koga volim nalazi u teškoj situaciji mogu osećati tugu, bes, bespomoćnost, ali žaljenje? Samo prema onome koga sam otpisala. A ne otpisujem ljude koje volim.

Ali da, tuđe sažaljenje može da miluje i umiruje:D
Ako su ljudi spremi da ga prostodušno prihvate.

Moram da naglasim da me taj izraz koja se prečesto koristiti "hijerarhija", buni..daleko bilo da ne znam šta znači, samo mislim da se previše upotrebljava, a ne mora...elem....isključi hijerarhiju i uključi lenjost i koristoljublje strane koja je sažaljevana...uključi naivnost i glupost strane koja sažaljeva...može li tako...
E, i uzgred ja sam žensko, dok ne namaknem nešto para pa se promenim "hijerarhiski"

Ne razumem šta si htela ovim da kažem...

Za pol se izvinjavam, nije bilo namerno. A što se tiče termina ,,hijerarhija'' on se često koristi u stručnoj literaturi uz priču o osećanju sažaljenja pa tako i ja, lakše je za opisivanje...A ako imaš neke nedoumice u vezi ovog termina, uvek je tu online Vujaklija ;)

Opet ne razumem.
Onako kako se osećamo kada se sažaljevamo, isto osećamo kada nekoga sažaljevamo.
Kada sažaljevamo sebe, osećamo se bespomoćno, ružno, jadno.
Kada sažaljevamo drugog osećamo ga bespomoćnim, jadnim.. meni je jednako neprijatno osećanje kada sažaljevam drugoga.

Ako se neko koga volim nalazi u teškoj situaciji mogu osećati tugu, bes, bespomoćnost, ali žaljenje? Samo prema onome koga sam otpisala. A ne otpisujem ljude koje volim.

Ali da, tuđe sažaljenje može da miluje i umiruje:D
Ako su ljudi spremi da ga prostodušno prihvate.

Pitanje je kako se mi osećamo kada nas drugi sažaljevaju!!! To je suština teme. Ne kako se mi osećamo kada sažaljevamo druge ili sažaljevamo sebe!

Ne razumem šta si htela ovim da kažem...

Za pol se izvinjavam, nije bilo namerno. A što se tiče termina ,,hijerarhija'' on se često koristi u stručnoj literaturi uz priču o osećanju sažaljenja pa tako i ja, lakše je za opisivanje...A ako imaš neke nedoumice u vezi ovog termina, uvek je tu online Vujaklija ;)

Ja ti rekoh da znam šta znači...ali ajde kada neko želi da potceni, kao ne pročita.. dobro...nisi mi odgovorio na pitanje..i to nem veze...Da li ovde samo stručnjaci imaju prava da učestvuju?...unapred kada se otvara tema treba naglasiti..isključivo za stručnu javnost...i zaista nema mesta ljutnji..ovako laici se zamlaćuju bez veze...veruj mi ništa zlonamerno, samo zapažanje....:bye:

Epa, ja nisam nikakav strucnjak, nego verovatno jedan od najvecih laika na ovom forumu, ali imam potrebu da kazem sta mislim o ovoj temi:
Sazeljenje od strane drugih nikome nije potpuno prijatno, jer ti to govori da si svojom greskom ili sticajem okolnosti dospeo u situaciju losiju od onoga ciji si predmet sazaljevanja. S druge strane, postoje situacije u zivotu kad ne mozes od drugih ocekivati drugaciju reakciju nego da ti kazu da im je zao i eventualno da dodaju da budes jak i da ce sve biti u redu. Sad neko ce reci da to kad ti neko kaze da mu je zao nije vid sazaljenja. A sta je onda? Njemu je zao zbog situacije u kojoj si se nasao. Ti jesi - on (ona) nije. Takav oblik ljudskog ponasanja traje odredjeno vreme, najcesce kad te vide prvi put posle, recimo, nekavog nemilog dogadjaja. Kako se ti oporavljas (fizicki i duhovno) ljudi sve manje pricaju o tome i to pada u zaborav. U ovom periodu covek se obicno oseca lose da mu necije izrazavanje ili ne izrazavanje sazaljenja ne dopire do srca.
S druge strane, postoje oblici laznog sazaljenja, koji se vise pominju da bi se istakla necija mana, nedostatak ili nesto slicno. Npr. jednom mi je neko rekao da mu je zao zato sto ja imam slovenski akcenat (govorimo engleski). Prvo sam bila zbunjena i mislila sam da me ne razume dobro, a onda je on rekao, pa ne nego svi znaju da si stranac. Aha, pa cuj ako je situacija takva ja sam stranac, al meni je tebe zao zato sto sam ja dosla ovde naucila jezik, zavrsila skolu i postala u nekoj hijerarhiji na daleko visem mestu nego ti. E upravo je to bio razlog zasto mi je to rekao, al ne da mu je bilo zao nego je bio ljubomoran.
Znaci sve u zivotu treba razgraniciti, rasclaniti i pogledati sa vise strana. Tudje sazaljenje ne treba da ima nikakav uticaj na vas zivot.

Poslednja izmena:
Posto sam ja autor, ja i solim....
Bas su pozvani svi da odgovore, bez obzira na upucenost, strucnost , laik ili ne laik....iz mojih, ne javnih, ali vrlo vaznih razloga.
-----------------------------------------------------------------------
Zanimljiv je ovaj poslednji post, koji postavlja pitanje blic sazaljenja...
To "zao mi je" i sazaljenje.
Zao mi je......nesocijalna emocija...neempatija, cista primisao nezeljene situacije...
Zao mi je.......socijalna emocija, empatija.........prozivljavanje iz ugla ostecenog
zao mi je.......socijalna emocija, sazaljenje........saosecanje iz svog ugla , a tudje situacije.
zao mi je.......hijararhijska emocija, sazaljenje....moguci svi prethodni oblici i varijante, ali u novom pogledu, smislu , hijararhijskom...a ne emotivnom....

Sazaljenje, po mom misljenju, predstavlja malo objektivnije sagledavanje situacije od saosjecanja, i distanciranije je sto se emocija tice.
Saosjecanje je konstatovanje da smo nekada i mi bili upleteni u slicno, ili jednostavno dijeljenje muke sa dragom osobom, iako situaciju mozda nismo iskusili.

Da li je isto sazaliti se na nekoga i zaliti nekoga?
Sazaljenje i Zaljenje?
Prvo govori o akciji. Sazaliti se na nekoga znaci i pomoci. Dok je zaljenje samo zapazanje nezeljene situacije.

Ljudi ne vole sazaljenje. To ih cini jos jadnijim, jer se sagovornik ne spusta na njihov nivo, a uocava ga. To im stvara osjecaj da je sagovornik bolji, sto realno u toj situaciji i jeste. Zato traze saosjecanje. Sto opet govori i o tome koliko covjek ne zeli istinu, vec oblande i celofan u koji ce ona biti predstavljena.

Back