• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Kad su cvetale tikve - analiza dela

Mayablue82

Početnik
Poruka
1
U romanu "Kad su cvetale tikve", Luba Sretenović Šampion priča o svom ratnom detinjstvu, letu 1944.kada zbog bombardovanja nisu išli u školu što je bio pravi raj za njega. Priča o svom prvom seksualnom iskustvu kada mu je ***** - kelnerica "skinula junfer" a u pitanju je bilo grupno silovanje. Priča o tome kako je sa društvom jurio "ribe"po Dušanovcu, o tome kako su 1948.u političkim previranjima stradali "ćale" i "burazer", kako se zamerio mangupskom kralju Stoletu Apašu na jednoj igranci zbog dugonoge brucoškinje iz Kragujevca zbog čega će kasnije glavom platiti Ljubina sestra Dušica, o majci koja je doživela nervni slom i umrla jer se jedan ludak uhvatio devojaka i boksa, a druga dva ludaka politike (a jedino dobro dete joj stradalo). Ljuba će se osvetiti Stoletu, tada bolesniku od tuberkoloze, a potom će prekinuti sve veze sa sredinom u kojoj je odrastao i emigriraće najpre u Austriju, a potom u Švedsku. Iz završne rečenice romana shvatamo da Ljubav Šampion svoj život u Švedskoj doživljava kao konačno izgnanstvo iz zemlje za kojom će zauvek čeznuti. Njegov život je život u senci, turobna zamena za prošli život na Dušanovcu. Odnos prošlost-sadašnjost, Jugoslavija - Švedska jasno je predočen i u uvodnom delu romana. Ljuba voli svoju ženu Inge i usvojenog sina Arnea, ali kad ga uhvati nostalgija u stanju je da vozi tri dana i tri noći do granice sa Slovenijom, otvori prozor, udiše naš vazduh i sluša naš jezik i potom se vrati "kući".

Iz perspektive sadašnjosti, života u senci ili privida života, Ljuba se retrospektivno okreće prošlosti, Dušanovcu 50ih godina. Njegova isposvest je ispovest naročitog tipa. To je priča čoveka koji svodi račune i pita se šta je u njegovoj prošlosti bilo presudno za njegovu čemernu sadašnjost, šta je bio razlog njegovog izgnanstva iz pravog života u svet senki? Citat koji je Mihailović stavio na početak svog dela, a koji svojom arhaičnošću i visokim stilom odskače od modernog romana, pruža odgovor na ovo pitanje. Reč je o citatu Danilovog učenika (XII-XIV vek) koji govori o onima koji "lišeni slave svoje" i vođeni"silama kuda neće" stigoše na konačno odredište života. ovaj epigraf je zapravo željeni ugao iz kog pisac želi da posmatramo junakovu sudbinu. Kad se Ljuba pita: "Jesam li ja ovo?" i šta je to što ga je u životu dovelo do švedske čamotinje, to je upravo pitanje o silama koje nas protiv naše volje vode kuda nećemo do konačnog poraza i poniženja.
 

mbx

Obećava
Poruka
79
.. Da se nadovezem na analizu iznetu u jednom od prethodnih postova:


Meni je od ove knjige ostao kao najupecatljiviji utisak i motiv onaj, koji je u vezi sa samim naslovom "Kad su cvetale tikve" i mislim da je to centralna tema knjige, mozda i centralna griza savesti samog glavnog junaka . A gledala sam i monodramu u pozoristu Dusko Radovic - i isti mi je utisak bio.

Apas je ( grupno ) silovao sestru glavnog junaka u Sumicama - posle cega se ona obesila tu na licu mesta, u parku.
On je na kraju oboleo od tuberkuloze, a ( u samoj knjizi pise ) "tuberani umiru u maju" - kad cvetaju i tikve.

U poslednjem dijalogu sa njim Apas je umirao padajuci njemu pred noge i bljujuci krv - u maju, kad su cvetale tikve ... To, medjutim, nije znacilo neku pobedu glavnog junaka ( iako je bilo momenata njegovog osecaja nadmoci ), vec uglavnom - da je ta prica gotova i da zivot na kraju svakom daje ono sto je zasluzio ...
 

Morena_007

Aktivan član
Poruka
1.584
Ta knjiga je toliko glupa, da me glava zaboli, cim je neko spomene, kao dobar roman. Mislim da je ona odlicna knjiga za isfrustrirane momke u srpskom drustvu, koji izigravaju frajere i plejboje, a jure da se udaju za nevinu domacicu.

Ti očigledno nisi otkrila srž Mihajlovićevog dela.
On ne priča o frajerima da bi ih propagirao i promovisao, već na ovaj način želi da iskritikuje vlast čiji režim ih je naterao na onakav način života.
Inače, nisu svi oni bili rđavi momci. Neki su takav život želeli i sa zadovoljstvom ga živeli, ali neki pak ne.
,,Kad su cvetale tikve'' je jedna od mojih omiljenih knjiga. ;)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.