Goran_V
Zainteresovan član
- Poruka
- 111
Moja Jeca je rodjena 6.2.2003. tako da je krenula sada u skolu.Velika greska je to sto, u njenoj grupi u skolici njih petoro je samo trebalo da krene u skolu(svi su sredili da im deca ne krenu u skolu osim mene,mislila sam da cu uspeti recima ali psiholog je bio uporan,slao me je u zmaj ognjena vuka na specijalnu komisiju .
Ne znam da li ja kao direktor skole smem da dam savet?

Uvek je bolje da dete ide sa svojom generacijom, bolje je da bude onaj koji vuče nego onaj koga vuku. Nazalost, od sledece godine nece biti moguce odlaganje upisa. U skole ce se upisivati, po zakonu, SVA deca, bez obzira na emotivnu ili socijalnu zrelost, bez obzira na intelektualne sposobnosti. Vise nema odlaganja upisa. Upisuju se svi..bas svi.
Sve u svemu, dete Vam je krenulo u skolu i nece mu biti lako. Imace, po zakonu, uglavnom po 5 casova vec u prvom razredu. Sada to uporedite sa radnim danaom odraslih. Deca moraju da sede i odrzavaju koncentraciju 4,5 sati u skoli, u prvom razredu, sa 6 - 7 godina, a posle jos i da rade domace zadatke. Kada uporedite to sa zaposlenima, videcete da deca vise vremena provode u sedecem polozaju i vise rade.
U rasporedu ce imati 3 casa fizickog, ali skole imaju samo jednu salu za fizicko koju deli tridesetak odeljenja, tako da će prvaci videti salu za fizicko, ako imaju srece, jednom nedeljno. Ostatak vremena sede. Posle se cudimo otkud toliko krivih kicmi, ravnih tabana i gojaznosti. Posle se cudimo zasto deca ne vole skolu. Posle se cudimo zasto nas gledaju sa nerazumevanjem kada pricamo o nasem detinjstvu, o igrama, klikerima, fudbalu... penjanju na drvece... Znaju li nasi klinci da se popnu na drvo? Smesno pitanje? Mozda.
Zbog svega ovoga, budite uz dete, dajte mu podrsku. Ne grdite ga zbog eventualnog neuspeha. Ohrabrujte ga. Budite mu podrska u svakom trenutku. Pruzite mu ljubav. Pomozite mu. Ne budite majke koje se hvale kako im je dete naucilo cirilicu i latinicu sa pet godina. Budite majke koje se igraju sa decom. Naucice slova u skoli. Ne terajte dete da uci cita sa 5 godina, terajte ga da se igra. Deca se razvijaju kroz igru. Kroz igru upoznaju svet. Kupite mu bicikl, loptu, a ne lap top. Idite u park, na reku. Neka gleda travu, vodu, drugu decu, a ne cartoon network. U rukama drzite decu, a ne usisivac. Prasine i prljavog posudja ce uvek biti, a deca ce da vam porastu...a tada ce biti kasno