Kad se neko kune u Svetog Duha...

X Black

Aktivan član
Poruka
1.399
Pozdrav svima,

Imam veliki problem,...pre nego sto odem kod duhovnika hteo bih da cujem vase misljenje.

Naime,zakleo sam se letos u Svetog Duha da cu da posetim manastir Ostrog i to ove godine,...kad vracam secanje u nazad,ne znam zasto sam se i zaklinjao,mozda me sam vrag naterao.

Posto mi se nikako ne da da odem ,kao da me nesto odvraca,stalno sam bolestan,imao sam i pokusaj suicida pre nekoliko meseci i brdo negative na plecima,...sad me interesuje
ako ne ispunim obecanje koliki je to greh,obzirom da je zaklinjanje na Svetog Duha koliko
znam najveca vrsta zakletve.

Unapred zahvalan.

Ma nemoj da se cimas idi kad mozes i kad ti stvarno odgovara. Ici iz straha i obaveze ionako nije poenta jel da ?! Svrha je da osetis nesto lepo i produhovljujuce a to ne mozes kroz strah to su zablude. Trazi pravi cilj zbog koga oces da ides , a ne neke zakletve i reci i strah od kazne itd . Nisi nista lose doneo sebi tako da ne brini , opusteno ...

Можда би било најбоље да са својим духовником попричаш о томе, он је сигурно најпозванији по питању вере и твоје недоумице.
Тачно је да се каже "ко неће, нађе оправдање а ко хоће нађе начин" али сигурно постоји још пуно фактора (они које си набројао) који морају да се уваже.
У принципу, никоме ниси ништа нажао учинио, осим себи. И зато треба себи да опростиш и да кренеш даље.
Сигурно ће ти такав став донети и друге бољитке. Смиреност је лек.

Pozdrav svima,

Imam veliki problem,...pre nego sto odem kod duhovnika hteo bih da cujem vase misljenje.

Naime,zakleo sam se letos u Svetog Duha da cu da posetim manastir Ostrog i to ove godine,...kad vracam secanje u nazad,ne znam zasto sam se i zaklinjao,mozda me sam vrag naterao.

Posto mi se nikako ne da da odem ,kao da me nesto odvraca,stalno sam bolestan,imao sam i pokusaj suicida pre nekoliko meseci i brdo negative na plecima,...sad me interesuje
ako ne ispunim obecanje koliki je to greh,obzirom da je zaklinjanje na Svetog Duha koliko

Unapred zahvalan.

Vrlo jednostavno - obiđi Ostrog i nemoj se više zaklinjati.

Pozdrav svima,

Unapred zahvalan.

А одакле знаш да "је заклињање на Светог Духа највећа врста заклетве"???!

34 A ja vam kažem: ne kunite se nikako: ni nebom, jer je presto Božji; 35 Ni zemljom, jer je podnožje nogama Njegovim; ni Jerusalimom, jer je grad velikog Cara. 36 Ni glavom svojom ne kuni se, jer ne možeš dlake jedne bele ili crne učiniti. 37 Dakle neka bude vaša reč: da - da; ne - ne; a šta je više od ovog, oda zla je.
Мт. 5:34-37

Pozdrav svima,

Unapred zahvalan.

ништа ниси заборавио ил прилагодио?

Pozdrav svima,

Unapred zahvalan.

Kao prvo, koliko mi je poznato a poznato mi je jako dobro, nikada se niko ne zaklinje u tačan vremenski period ili na bilo koji drugi način da će posetiti manastir Ostrog. To je stvar koju znaju svi u Nikšiću, a siguran sam i šire, to ti je bila prva greška.
Ajde još što si se zakleo zašto si morao baš u svetoga Duha da se zaklinješ, takva vrsta zakletve jeste najjača moguća, a uvreda istoga ne oprašta se ni na ovome ni na onome svetu, tako da ti to ne padne na pamet.
Otiđi što pre na Ostrog i nemoj ubuduće da se zaklinješ, posebno kada je Ostrog u pitanju, kada odeš na Ostrog, nemoj odmah ići na gornji manastir, stani na donjem, ako imaš nešto za šta želiš da se pokaješ, pokaj se na donjem, imaš tamo monahe koji će te znati tačno uputiti šta i kako da radiš. Ovo ti govorim zbog toga da ti se slučajno ne bi desilo da te vrate nazad na gornjem manastiru, što se zna desiti. U konaku prenoći, to je uvek dobro, ali ako i ne prenoćiš, ako Sveti Vasilije ima nešto da ti kaže, reći će ti, bez obzira gde noćiš.
Kada obaviš što imaš, kada budeš odlazio sa Ostroga, nemoj da se kuneš ponovo na bilo koji načina da ćeš i kada ćeš ponovo posetiti Ostrog, to se nikada ne radi.
Ukoliko nešto želiš da ostaviš na Ostrogu, nemoj u srcu da žališ za tim što ostavljaš, ako je novac ili bilo šta drugo u pitanju, čista srca ostavi ili ne ostavi ništa, neće ti se zameriti. Lepo je tamo, želim ti sretan put do Ostroga i nazad i da rešiš sve što imaš uz Božiju pomoć i pomoć Svetog Vasilija na najbolji mogući način.

Neodlazak u Ostrog nije greh sam po sebi, ali bi bilo dobro, kada si se već zakleo, da odeš, bilo bi jako poželjno.

Prepusti sve Svetom Duhu. Vjeruj da će On naći načina da te dovede u Ostrog i to će se stvarno dogoditi. I baš na vrijeme. (Ti ćeš se čuditi). I to što si se kleo je možda proisteklo od Svetog Duha. Naravno, za tvoje dobro. Ali, u buduće, izbjegavaj zakletve. Samo vjeruj.

Kad je vec neko pomenuo da li sam nesto proppustio u izlaganju svog problema,...jesam,...patim od neuroze i stalno sam na antidepresivima. :(

Човек који упада у депресију је у константном незадовољству. Углавном је то разлог што се не види смисао живота.Не мораш ти да идеш у Острог да би решио своје проблеме, довољно је да одеш из града, да проводипш време у природи и да си у контакту са оближњим манастиром са монасима и свештенстзвом с којима ћеш учити о Богу, о томе шта је животни смисао, зашто си ту, да радиш мало са њима у пироди и мислиш о добрим духовним стварима.Рад и боравак у природи и духовна изградња(теологијом) мења човека и ту више нема места депресији.
Сигурно ће ти бити боље.Незадовољство,константна туга, депресија нестају кад човек разуме шта он ради на овом свету и која му је улога.
Човек који ово зна не може тако лако да упадне у депресију,а камоли да покушава себи да одузме живот.Одузимањем себи живота, ти би дао одговор Богу на питање да ли ти желиш вечни живот који долази после ових привремених турбуленција у свету у којем тренутно не влада Божја воља(а то неће бити још дуго).Све што човека мучи није ништа што не може да се надвлада, а и Бог нам је обећао да на наша плећа неће ставити ни један терет који ми не можемо да понесемо.

Заклетва је лоша ствар и ни један човек, од Божје тране, није позван да се заклиње, већ напротив.То се не ради, никада.Уосталом, заклетва Богом(било којим лицем Божјим) нема смисла ,јер је човек мали и ситан и не представља ништа и никога осим себе, па нема тежину и немој тиме да се оптерећујеш,али то не значи да то може слободно да се ради јер се хули.Заклетва је обећање и дата реч, па гажењем обећаног само можеш себе да доведеш у неприлику.Много већи греси се чине по свету од заклињања у Божје име,а опраштају се по покајању-духовној промени,па нема проблема што си се заклео Богом.Ако је теби искрено жао, Бог сигурно опрашта.Бог се за тебе и све нас људе који су икада живели најстрашније жртвовао дозволивши да га злочинци крвнички убију(док је боравио као човек на Земљи),па немој да имаш сумње колика је Његова доброта и љубав према човеку,па је опрост неке заклетве најмање што Бог може да уради за тебе.У то не треба да сумњаш.

Ако си у граду , нађи време да посећујеш и проводиш дане у неком манстиру , причај мало са монасима, питај да радиш са њима и да се у исто време учиш теологији.Нестаће свака депресија.И бежи од дроге коју пијеш.Какви антидепресиви.Немој да се кљукаш отровима,него се лечи довођењем свог живота у нормалне токове,а крајњи циљ треба да резултира стварањем породице.То је највећи успех у животу који можеш да остгвариш,да имаш за кога да живиш,да имаш некога ко ће те загрлити, пољубити из чисте љубави,без обзира колико имаш или немаш пара.У таквим околностима нема депресије,а камоли помишљања о самоубиству.

Kad je vec neko pomenuo da li sam nesto proppustio u izlaganju svog problema,...jesam,...patim od neuroze i stalno sam na antidepresivima. :(

Pozdrav svima,

Unapred zahvalan.

Kao prvo ne postoji nikakvi zakljinjanje na svetog duha. A u vezi sa zaklinjanjem a što mnogi vernici ne znaju, po bibliji po Isusu to je izričito zabranjeno. Ima o tome u Jakovljeva 5:12...

''A pre svega, braćo moja, ne kunite se ni nebom ni zemljom, ni drugom kakvom kletvom; nego neka bude šta jeste da, i šta nije ne, da ne padnete pod sud.''

a sam Isus je jasno rekao ono u smislu...neka bude vaša reč da-da, ne-ne..

Po onom Jakovljevom ti si učinio greh ali kako si ga učinio neznanjem i u najboljoj nameri, ako si vernik to ti bog za zlo zasigurno uzeti neće. A što se tiče tvog odlaska u Ostrog po mom mišljenju ti je sasvim nepotreban.

Tebi je najbolje da se malo suočiš sam sa sobom, te da nekim hebenim terapijama ne lečiš neke posledice. Zaroni u sebe i pronadji uzroke tvog trenutnog stanja. A nije nikakva sramota potražiti pomoć kod nekog psihoterapeuta.

I nemoj se opterečivati tom nekom zakletvom koja to u suštini nije niti može biti. Po mom mišljennju tvoj pokušaj samoubistva je samo posledica podsvesne potrebe da te neko primeti. Budi siguran da ako si hteo da se ubiješ to ne bi ostalo na nivou pokušaja. U tebi je nagomilano neko nezadovoljstvo koje je akumulirajući se eskaliralo u vidu pokušaja samoubistva ali ne kao učinjenja konačnog čina već kao alarm nekom iz tvog okruženja.

:bye:

Poslednja izmena od moderatora:
Суздржите се од коментарисања о манастиру јер је уводна порука јасна. Дискусија је око неиспуњавања обећања самом себи а не око тога ко колико зарађује.

Kao prvo ne postoji nikakvi zakljinjanje na svetog duha. A u vezi sa zaklinjanjem a što mnogi vernici ne znaju, po bibliji po Isusu to je izričito zabranjeno. Ima o tome u Jakovljeva 5:12...

''A pre svega, braćo moja, ne kunite se ni nebom ni zemljom, ni drugom kakvom kletvom; nego neka bude šta jeste da, i šta nije ne, da ne padnete pod sud.''

a sam Isus je jasno rekao ono u smislu...neka bude vaša reč da-da, ne-ne..

Po onom Jakovljevom ti si učinio greh ali kako si ga učinio neznanjem i u najboljoj nameri, ako si vernik to ti bog za zlo zasigurno uzeti neće. A što se tiče tvog odlaska u Ostrog po mom mišljenju ti je sasvim nepotreban.

Tebi je najbolje da se malo suočiš sam sa sobom, te da nekim hebenim terapijama ne lečiš neke posledice. Zaroni u sebe i pronadji uzroke tvog trenutnog stanja. A nije nikakva sramota potražiti pomoć kod nekog psihoterapeuta.

I nemoj se opterečivati tom nekom zakletvom koja to u suštini nije niti može biti. Po mom mišljennju tvoj pokušaj samoubistva je samo posledica podsvesne potrebe da te neko primeti. Budi siguran da ako si hteo da se ubiješ to ne bi ostalo na nivou pokušaja. U tebi je nagomilano neko nezadovoljstvo koje je akumulirajući se eskaliralo u vidu pokušaja samoubistva ali ne kao učinjenja konačnog čina već kao alarm nekom iz tvog okruženja.

:bye:

Eto ti pametnog saveta . Prvo potrazi profesionalnu pomoć , nije sramota imati problem nitije sramota problem resavati kod sturčnjaka .Kad boli zub ides kod zubara , kad ti srce "preskače" ides kod kardiologa, ako su u depresiji idi kod psihoterapeuta . Sto se tvoje zakletve tiče nemaš razloga da brineš . Budi siguran da te Bog razume kao i stanje u kome se nalaziš i sigurno ti neće zameriti .Kad budeš bio u stanju da ispuniš zakletvu ti ćeš to i uraditi a do tada samo zamoli Boga za pomoć i oprost i biće sve u redu .

o moj gode sto su sektasi dosadni :sad2:
posto se druzim i imam cast da poznajem naucnu elitu ovaj primitivizam je uzasavajuci...:bye: siroti covek je u gadnoj depresiji i bio je spreman da se i ubije,,, a ovi ga guraju u sektu....jednostavno pokusaj raditi na sebi i potraziti strucnu pomoc i sve ce se srediti ali radi na sebi bez samoobmanjivanja i odbacivanja odgovornosti....i ne trazi podrsku po forumima vec u sebi.

posto se druzim i imam cast da poznajem naucnu elitu ovaj primitivizam je uzasavajuci...:bye: siroti covek je u gadnoj depresiji i bio je spreman da se i ubije,,, a ovi ga guraju u sektu....jednostavno pokusaj raditi na sebi i potraziti strucnu pomoc i sve ce se srediti ali radi na sebi bez samoobmanjivanja i odbacivanja odgovornosti....i ne trazi podrsku po forumima vec u sebi.
Нема већих неспособњаковића и секташа од те твоје "научне елите" који нису у стању себи нос да обришу без државе и других који ће их издражавати у животу. Зато немој да се брукаш.
Највећа могућа професионална помоћ је отићи код оних који знају где лежи узрок проблема и како да отклоне узрок,а то нису они који ће духовне проблеме решавати отимањем новца и уваљивањем дроге(хемије).Такву "елиту" треба трпати по затворима.

Poslednja izmena:
Pa zahvaljujuci ''strucnoj'' ''pomoci'' i toj, kako ti kazes ''naucnoj eliti''....mi imamo sledece rezultate u Srbiji:

get_attachment
get_attachment
get_attachment

Evo i Evrope:
get_attachment

Da se ne ide dalje....da ne govorim da se svakih 40 sekundi negde ugasi zivot...mozda sto ''strucna pomoc'' ne reaguje na vreme!

Back