KAD JE BILO BOLJE, PRE ILI DANAS?

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
..moje dete je u shkoli chetiri i po sata, trenira tri puta nedeljno jedan sat,
ostatak vremena je za ono shto zeli..
..ne trpaj sve u isti kosh sa svojima.. :roll:

Moja deca imaju jedno cetiri i po godine a drugo 9 meseci. I nemoj da mi ti govoris kako moja deca zive, leba ti, nisam o njima pisao uopste. Ja ti pricam o tome u kojem pravcu ide drustvo i vidim na primeru sina moje sestre kakav je zivot nametnut toj deci. Budi srecna da tvoje dete provodi samo 4-5 sati u skoli i da ima vremena za ovo ostalo. Doce, a negde je vec i dosao, ovaj stil zivota i do Srbije, to je neminovno. Mozes samo biti srecna sto tvoje dete jos ne zivi u tom sistemu, ali svejedno zivi u vremenu gde deca nemaju mastu, gde ih stalno neko mora "gurati" i animirati da trce, da se igraju, da mastaju i da budu kreativni.

Toliko smorenih roditelja kao danas nisam zapazivao pre. Razmisli o tome.

Moja deca imaju jedno cetiri i po godine a drugo 9 meseci. I nemoj da mi ti govoris kako moja deca zive, leba ti, nisam o njima pisao uopste. Ja ti pricam o tome u kojem pravcu ide drustvo i vidim na primeru sina moje sestre kakav je zivot nametnut toj deci. Budi srecna da tvoje dete provodi samo 4-5 sati u skoli i da ima vremena za ovo ostalo. Doce, a negde je vec i dosao, ovaj stil zivota i do Srbije, to je neminovno. Mozes samo biti srecna sto tvoje dete jos ne zivi u tom sistemu, ali svejedno zivi u vremenu gde deca nemaju mastu, gde ih stalno neko mora "gurati" i animirati da trce, da se igraju, da mastaju i da budu kreativni.

Toliko smorenih roditelja kao danas nisam zapazivao pre. Razmisli o tome.

..lepo bi bilo kada bi se svako bavio samo svojom decom, a ne decom u globalu.. :)
..i razmishljao kakav je on roditelj, a ne kakvi su roditelji u globalu.. :)
..u to ime, moj najmladji od 9 meseci je upravo zavrshio sa prepodnevnim spavanjem, pozdravljam vas.. :)

..lepo bi bilo kada bi se svako bavio samo svojom decom, a ne decom u globalu.. :)
..i razmishljao kakav je on roditelj, a ne kakvi su roditelji u globalu.. :)
..u to ime, moj najmladji od 9 meseci je upravo zavrshio sa prepodnevnim spavanjem, pozdravljam vas.. :)

Tema je o pre i sada uopsteno, globalno. Nije tema tvoje dete ili moje ili Mushmulino. ;)
O cemu ti trabunjas, leba ti? :eek:

Iz ovog sto si napisala se primeti dosta toga...nije georgejune toliko naivan koliko sam ja mislio. :mrgreen: ;)

p.s.: evo moj mali se usrao u pelene...cisto da svi znaju. :dash:

Ni ja ne volim pihtije, stavise mrzim ih, a sto se teme tice
Svako vreme nosi neke svoje prednosti i mane
Ono sto je modernizacija donela kao dobro povukla je sa sobom jos gomilu losih stvari
Ali ako pogledamo realno, zivot pre 50 godina, ako pricamo o Srbiji, nije bio nimalo lak
Ne kazem da je danas bolje, ali ono sto je danas bar dostupno vecini ljudi (masina za ves i sudove, frizider, televizor u boji, elektricni sporet...) a olaksava zivot nekad je predstavljalo samo san ili su imali samo imucniji
produzio se zivotni vek jer je industrijalizacija donela i radove u kancelarijama, cime su ljudi sve vise odlazili u gradove i sve manje radili poljske radove
sve se promenilo od pre 50 godina, nekada su deca pesice isla po 10 km u osnovnu skolu, a danas ih roditelji odvezu ili postoji lokalni autobus
po meni je zivot postao laksi za onoga ko ume da iskoristi i prepozna prednosti modernog doba, a ne zapadne u zamke koje ono nosi sa sobom

ne tako davno bilo je bombardovanje kada i bukvalno nekih 5-6 meseci u zemlji nisi imao sta da kupis a snalazio si se sta ces da jedes
znaci, situacija u Srbiji zavisi od politickih prilika, i to nije tema, a moderno drustvo i vreme je svakako napredak u odnosu na pre 50 i vise godina

..a ovo govori o tebi.. :)
..po onoj staroj narodnoj - kako znash u porodilishtu koje je dete tvoje?
..sve se bebe usrale, a tvoja se ukakila.. :aha:

Da neces psihoanalizu da napravis? Mislim to bas puno kaze o meni sto se moje dete ukenj*lo. :eek:

Ne mogu da verujem da ne kapiras o cemu se ovde prica. Poceli smo o tome sta je pre bilo bolje i onda smo se osvrnuli na to u kakvom drustvu deca danas rastu. A ti, nicim izazvana (bar ja ne primetim) si pocela da se pravdas sa onim pisanjem u fazonu "sta vas briga, gledajte svoje dete i gledajte kakvi ste vi roditelji". ;)

Ko te dirao, pa da tako reagujes?

Ni ja ne volim pihtije, stavise mrzim ih, a sto se teme tice
Svako vreme nosi neke svoje prednosti i mane
Ono sto je modernizacija donela kao dobro povukla je sa sobom jos gomilu losih stvari
Ali ako pogledamo realno, zivot pre 50 godina, ako pricamo o Srbiji, nije bio nimalo lak
Ne kazem da je danas bolje, ali ono sto je danas bar dostupno vecini ljudi (masina za ves i sudove, frizider, televizor u boji, elektricni sporet...) a olaksava zivot nekad je predstavljalo samo san ili su imali samo imucniji
produzio se zivotni vek jer je industrijalizacija donela i radove u kancelarijama, cime su ljudi sve vise odlazili u gradove i sve manje radili poljske radove
sve se promenilo od pre 50 godina, nekada su deca pesice isla po 10 km u osnovnu skolu, a danas ih roditelji odvezu ili postoji lokalni autobus
po meni je zivot postao laksi za onoga ko ume da iskoristi i prepozna prednosti modernog doba, a ne zapadne u zamke koje ono nosi sa sobom

ne tako davno bilo je bombardovanje kada i bukvalno nekih 5-6 meseci u zemlji nisi imao sta da kupis a snalazio si se sta ces da jedes
znaci, situacija u Srbiji zavisi od politickih prilika, i to nije tema, a moderno drustvo i vreme je svakako napredak u odnosu na pre 50 i vise godina

Kad vec pominjes teze-lakse..sto ja ne podrazumevam pod bolje-gore..tad to nije bilo tesko..nije bilo pod moranje..nego je bio jedini sastavni deo zivota i zdravog uma..a danas je tesko lenstinama da ustanu iz kreveta..o radu i redu ne vredi pricati..od tih silnih shatro ponuda i mogucnosti svi su se pogubili i niko nista nije sposoban raditi:ok:

@Earring: lepo si to sve napisala. I realno, pre svega. ;)

p.s.: evo nas vec cetvoro sto ne volEmo pihtije. Jos malo pa mozemo na ulicu da zahtevamo "STOP mentalnom zlostavljanju i diskriminaciji od strane onih koji jedu pihtije" :lol:

@georgejune: i to stoji. Sve je postalo lakse, ali je ipak mnogima sve tesko.

Da neces psihoanalizu da napravis? Mislim to bas puno kaze o meni sto se moje dete ukenj*lo. :eek:

Ne mogu da verujem da ne kapiras o cemu se ovde prica. Poceli smo o tome sta je pre bilo bolje i onda smo se osvrnuli na to u kakvom drustvu deca danas rastu. A ti, nicim izazvana (bar ja ne primetim) si pocela da se pravdas sa onim pisanjem u fazonu "sta vas briga, gledajte svoje dete i gledajte kakvi ste vi roditelji". ;)

..prijatelju..:)..ukrashcu josh dva minuta od vremena koje bi trebalo da posvetim svom detetu,
nece mu mnogo shtetiti poshto se trenutno igra sam, dovoljno je mashtovit da se zabavi..

..tema je o tome da li je bolje pre ili sad..
..kazem da vreme nudi samo okvir u kome se raste i zivi..
..neke stvari su vanvremenske i ne nestaju osim ako ih zaboravimo i ne prenesemo deci..
..dakle ne nestaju zbog "novog vremena" nego zbog nas..
..ne mora dete da pishe perom da bi se nauchilo krasnopisu..
..ne mora da persira roditeljima da bi se nauchilo poshtovanju..
..ne mora da pravi kolache od blata da bi bilo kreativno..
..ne mora da nema kompjuter da bi bilo fizichki aktivno..

..a sve to je do svakog roditelja posebno..

..ako kukamo na sistem, zaboravljamo da smo deo sistema..
..dete ti ne vaspitava sistem, vec ti sam..

..ako hocesh da pratish svoje dete u odrastanju - nadji stare vrenosti u novom vremenu i prenesi mu..
..a to se ne radi tako shto mu preprichavash svoje detinjstvo i tvrdish da je jadno shto ne raste tako..
..i da treba da ti zavidi..

..ko ovo ne kapira, ostaje mu samo da kuka kako je sve otishlo dovraga, a i tek ce..ko june.. :roll:
..vreme da vratish ne mozesh, stakleno zvono za svoje dete da napravish mozesh, ali ne valja..

..nije me briga ni za tvoju ni za bilo chiju decu - gledam svoju, a vreme ce pokazati
ko raste u kakvu osobu.. :)

Sto volEm ove sto se u'vate za jednu stvar pa drve, ne bi li na taj nacin bacili senku na celokupno pisanje. :roll:

A ni sami ne znaju zasto to rade, ebala ih dijalektika. :dosadno:

K'o da su svi sa Sopenhauerom ispijali vinjake u kafani. :aha:

:mrgreen:

@Earring: lepo si to sve napisala. I realno, pre svega. ;)

p.s.: evo nas vec cetvoro sto ne volEmo pihtije. Jos malo pa mozemo na ulicu da zahtevamo "STOP mentalnom zlostavljanju i diskriminaciji od strane onih koji jedu pihtije" :lol:

@georgejune: i to stoji. Sve je postalo lakse, ali je ipak mnogima sve tesko.

Cini ti se da je lakse mnogo je teze ocigledno kad su ljudi izgubili radne navike i obraz..svi se prave pametni a dupe ne znaju obrisati..kad nije bilo kafica i klubova nije se nocu izlazilo a danju spavalo..nego se normalno ustane rano i radi oko stoke i kuce..sa svoje 2 ruke se obezbedi sve sto ti je potrebno..a danas nije vredno pomena na koji nacin se dolazi do novca koji nas opet ne pravi covekom koji bi se snasao na vise frontova..neke osnove prezivljavanja novije generacije nikad nece spoznati..to je tuga makar bili milijarderi

..prijatelju..:)..ukrashcu josh dva minuta od vremena koje bi trebalo da posvetim svom detetu,
nece mu mnogo shtetiti poshto se trenutno igra sam, dovoljno je mashtovit da se zabavi..

..tema je o tome da li je bolje pre ili sad..
..kazem da vreme nudi samo okvir u kome se raste i zivi..
..neke stvari su vanvremenske i ne nestaju osim ako ih zaboravimo i ne prenesemo deci..
..dakle ne nestaju zbog "novog vremena" nego zbog nas..
..ne mora dete da pishe perom da bi se nauchilo krasnopisu..
..ne mora da persira roditeljima da bi se nauchilo poshtovanju..
..ne mora da pravi kolache od blata da bi bilo kreativno..
..ne mora da nema kompjuter da bi bilo fizichki aktivno..

..a sve to je do svakog roditelja posebno..

..ako kukamo na sistem, zaboravljamo da smo deo sistema..
..dete ti ne vaspitava sistem, vec ti sam..

..ako hocesh da pratish svoje dete u odrastanju - nadji stare vrenosti u novom vremenu i prenesi mu..
..a to se ne radi tako shto mu preprichavash svoje detinjstvo i tvrdish da je jadno shto ne raste tako..
..i da treba da ti zavidi..

..ko ovo ne kapira, ostaje mu samo da kuka kako je sve otishlo dovraga, a i tek ce..ko june.. :roll:
..vreme da vratish ne mozesh, stakleno zvono za svoje dete da napravish mozesh, ali ne valja..

..nije me briga ni za tvoju ni za bilo chiju decu - gledam svoju, a vreme ce pokazati
ko raste u kakvu osobu.. :)

- nigde nisam napisao da smatram da su moja deca jadna sto zive u ovom danasnjem vremenu (da tako razmisljam, ne bi ih ni pravio) ;) Ali svakako smatram da nemaju tu srecu da svoje detinjstvo provedu na slican nacin na koji sam ja proveo svoje. A to se potvrdi svaki put kada maloj pricam neke stvari iz mog detinjstva. Sa kojim odusevljenjem ona to slusa i tugu u meni zameni njen osmeh i to koliko je fascinirana. Ne pricam joj te stvari da bih joj pokazao koliko je njeno detinjstvo jadno, nego da joj prosirim horizont, da zna da postoje i druge stvari od kompjutera, baby born lutke i lego kocaka. ;)
- samo zato sto zivis u nekom sistemu, to ne znaci da moras da radis ono sto sistem namece, slepo i bez razmisljanja da li je ispravni ili nije.
- kakvo crno stakleno zvono, naprotiv. Dok moje dete pici bajsom (pa ponekad i otrese, i to je za decu :mrgreen: ), komsija za svojom cerkicom koja je btw 3 godine starija od moje trci i vice "pazi, nemoj brzo, ce da padnes" :lol:
- upravo to da nalazim stare vrednosti u novom vremenu i sistemu, to i radim. Uz to, preuzimam jos neke konkretne korake (menjam sredinu u kojoj ce deca da rastu, menjam urbanu betonsku dzunglu za mesto blize prirodi) itd.

Cini ti se da je lakse mnogo je teze ocigledno kad su ljudi izgubili radne navike i obraz..svi se prave pametni a dupe ne znaju obrisati..kad nije bilo kafica i klubova nije se nocu izlazilo a danju spavalo..nego se normalno ustane rano i radi oko stoke i kuce..sa svoje 2 ruke se obezbedi sve sto ti je potrebno..a danas nije vredno pomena na koji nacin se dolazi do novca koji nas opet ne pravi covekom koji bi se snasao na vise frontova..neke osnove prezivljavanja novije generacije nikad nece spoznati..to je tuga makar bili milijarderi

Sa "lakse" mislim na to da na primer manji je fizicki napor gurnuti ves u masinu koja ga opere, nego na kolenima ribati jedan po jedan komad prljavog vesa. U tom smislu je lakse.
Za ostalo: to je meni jasno. Kada bi se neki ostavili u sumi, crkli bi nakon dva dana (ako i dotle ne riknu). Nesnalazljivost, nesposobnost, nedostatak maste, na kraju i nedostatak mozga. O.K. su kompjuteri, mogu da posluze mnogo cemu, ali da budes dresirani robot nesposoban da sam nesto stvoris i da sam razmisljas - to nikako ne zelim.

Pa vidis ja se ponosim time sto znam oprati gace na ruke:lol:a danasnji retosi se ponose cime?onim sto svi znaju..nema trunke mudrosti u njima;)

Njihov kontra-argument na ovo sto si napisao bi bio "zasto bih se mucio/(mucila) da perem rucno (i unistavam nokte :lol: ) kad to masina moze da uradi umesto mene?"
Cisto da cujes od mene, pre nego sto se oni pojave i ne napisu bas to. ;)

To je taj trip...kako neko dete da ume da se popne negde kada se nikad nije penjalo na sljivu, lipu, visnju...? Nece nauciti uz igricu gde se Super Mario pentra, normalno.
Kako neko da zna da nalozi vatru, kada je nikad nije lozio?

Moja sestra, nakon dolaska iz Beca u Srbiju, tada je imala nekih 5-6 godina, na pitanje nase babe odakle dobijamo mleko ili ko daje mleko, nesto u tom fazonu, rekla: "Pa iz prodavnice" Gradsko dete, koje kravu nije videlo, sta ce jadna. :hahaha:

ma sve su to sitnice, tehnologija zna se...............

meni najvise smeta ta otudjenost :D

Sto je najgore ne kapiraju da su hendikepirani, nego misle da su u plusu, jer su savremeni, moderni... :roll:

Otudjenost, brzina zivota, stres, fasisticko drustvo pod natkriljem gistro-demokratije, pravljenje robota i hermeticno zatvorenih i kontrolisanih idiota od ljudi... Mnogo zla, a malo dobra kad se saberes i oduzmes. :(

Mislim da je tema suvise banalna da bi bilo koga smarala pricom o tome sta i kako treba ili ne treba da radi
Svako neka pliva kako zna

Ja samo znam da me nerviraju ljudi kojima su drzava, vreme u kome zive, komsije, rodbina, itd. krivi za sve u zivotu, za sve svoje neuspehe okrivljuju druge, a nikada se ne zapitaju sta to oni mogu da urade sa svojim zivotom bas u toj drzavi, bas u tom vremenu da svoj zivot ucine boljim i lepsim

Ja samo znam da me nerviraju ljudi kojima su drzava, vreme u kome zive, komsije, rodbina, itd. krivi za sve u zivotu, za sve svoje neuspehe okrivljuju druge, a nikada se ne zapitaju sta to oni mogu da urade sa svojim zivotom bas u toj drzavi, bas u tom vremenu da svoj zivot ucine boljim i lepsim

Je si ovde nasla neke takve komentare? Ako jesi, daj kazi lepo ko je gde napisao "puk´o sam, za sve mi je kriva drzava i vreme u kojem zivim".
Ljudi su naveli konkretno sta im se bolje svidja i iz kojih razloga. Niko nije nikom odredjivao sta i kako treba da radi.

Back