KAD JE BILO BOLJE, PRE ILI DANAS?

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
upravo tako
kod mene na telepu u novom sadu, uvece se sve orilo sa terasa kuca ..
kako majke dozivaju svoju decu , eto smrklo se pa da se ide u kucu... a sad decu ne moz' isterati iz kuce i od kompjutera
mi koji smo tako odrasli i sad se druzimo sa istim drugarima iz ulice, pomazemo se lako, jer jedan je pravnik, drugi je ing, treci je vodoinstalater, cetvrti zidar, peti radi u socijalnom, jedna sije, druga je babica u porodilistu, trca je lekar...na rodjendane se nikad i dan danas ne zove, nego lepo na sam dan rodjenja, nije bitno da li pada na radni dan ili vikend, spontano se uvece okupimo i skromno ga obelezimo, ALI REDOVNO !
a ovi danasnji klinci ne znaju ni prvog komsiju vrsnjaka, ali znaju da je smor, da je gik, dosadan a u stvari nisu "jeli pacija govna zajedno a mislili su da su dudinje" :D :D :D
a tad smo pikali loptu po ceo dan i kuci nikad nisu znali kako smo samo stigli tako brzo da se isprljamo :D
tacno je to bilo, cela ulica , ceo komsiluk je bila tvoja kuca'
kljuceve si ostavljao kod komsije kad ides na put i za samo dan dva
deca su bila pazena
ni sam ne znam gde sve nisam ruckao i jako smo dobro znali koja mama pravi koje kolace i KADA :D
imali smo i svog policajca setaca, koji je isao peske svai dan po kraju i nikad ali nikad nijedna kuca nije bila obijena i sl
bicikl da nestane, to je bilo nezamislivo
a sad ih kradu iz zakljucanih dvorista.........................

Poslednja izmena:
Eh, Proko, upravo to je ono za cime zalim. Ne zbog mene, vec zbog mog deteta. I ne samo mog.

Nekad smo se igrali sami i sami smisljali ludorije, imali smo maste.

A ova jadna deca su od najranijeg detinjstva dirigovana od strane nekog. :rtfm:

Kod kuce igraju igrice, znaci resavaju probleme koje je neko drugi osmislio.
U skoli ih usmerava uciteljica.
U igraonicama imaju animatora. :roll:

Znaci, stalno im neko govori kad i sta treba da rade.
Gde je tu sloboda, gde je kreativnost, mashta?

I posle se cudimo sto su nam deca agresivna.

Lepo osecaju potrebu za necim, a ni sami ne znaju za cim. :(

Jednom sam ucio ovog mog klipana kako da napravi petardu od kutije shibica, a on me gleda belo, u fazonu - a sto da pravim petarde, kad mogu da kupim? :dash:

Poslednja izmena:
..pivce, pa kad bi kretao na posao, oko pola pet? :think:

..jedino za chim zalim iz vremena mog detinjstva su nezakljuchana vrata kuce, chak i kad nikog nema na kratko
i to kako smo kao klinci kad ozednimo od jurcanja svracali kod najblizeg komshije da pijemo vodu, opushteno, kao kod svojih..
..i to shto smo imali 25 majki i 25 ocheva u ulici, svako bi te opomenuo da su ti pertle nezavezane,
ili grdio shto shtrokavim rukama jedesh treshnje s njegovog drveta..
..i brate - shtrecne te kad te izribaju..nije da nije..

..danas niko nikog ne zna, shto je odraslima mozda i bolje, ali za decu je bzvz..
..ni deca se ne znaju..osim onih koja su istog godishta i idu u istu shkolu..

....a oduvek ima i neprilagodjenih kojima "ni orasi nisu shto su nekad bili".. :mazi:

:mazi:

Ne znaju oni kako smo mi prangijali od zid kad je bio Bozic. :cool: :mrgreen: :worth:
Mogu samo da nam zavide za detinjstvom koje smo imali. Tuzno ali realno.

..ovo zvuchi kao onaj deda iz uvodnog posta.. :)
..lepo kaze chovek - dete ga gleda belo i misli se "crni cale, al si mator..:roll: "
..i njega ce njegovo dete da gleda sazaljivo kad mu bude prichao o igraonicama i igricama i fejsbuku i ostalom
shto je njemu ispunjavalo dan kad je bio klinac..

..ovo zvuchi kao onaj deda iz uvodnog posta.. :)
..lepo kaze chovek - dete ga gleda belo i misli se "crni cale, al si mator..:roll: "
..i njega ce njegovo dete da gleda sazaljivo kad mu bude prichao o igraonicama i igricama i fejsbuku i ostalom
shto je njemu ispunjavalo dan kad je bio klinac..

Ne bih se slozio. Visenjem na komjuteru i igricama deca ne trose energiju. Procitaj ono sto je Mushmula napisao. To je poenta. Neizivljena, agresivna, izopacenog mozga mogu samo postati.

u mome komsiluku, koji se nije promenio od mog rodjenja, mislim, niko se nije odselio, prodao i sl, samo se smenjuju generacije :(
i dan danas "upadamo" jednim drugima u kuce, tanjiri i tanjirici su nam izmesani po celom komsiluku, mada pazimo da ih vracamo uvek pune, ali nekad ostanu i u komsijskoj kuhinji :D
pomazemo se kad se unose drva, radi na dvoristu ili u kuci
ali zato i na rostilju, cak imamo i pizza pec na drva :D

Ne bih se slozio. Visenjem na komjuteru i igricama deca ne trose energiju. Procitaj ono sto je Mushmula napisao. To je poenta. Neizivljena, agresivna, izopacenog mozga mogu samo postati.

..u tvojim ochima i po tvojim merilima..
..ako njih pitash - nikad se s tobom ne bi menjali za detinjstvo, shto ce reci - ne zavide ti na njemu..
..kao shto si ti rekao..

..a btw - umesto pentranja po drvecu i jurcanja po ulicama deca mogu da treniraju..
..umesto u igraonicu mozesh dete odvesti u park sa loptom, frizbijem i reketom..
..nisu svi osudjeni na komp..
..ali za razliku od nasheg vremena - mogu da budu, ukoliko ih ne aktivirash..
..nije dovoljno kao kad smo mi bili klinci samo da mu otvorish vrata i on sav srecan istrchi napolje..

Novembar, nije poenta u tome, vec sto nam deca nemaju maste da smisle sama nesto sto ce im zaokupiti paznju. Vec ocekuju od drugih da ih animira. :(

A obaska to sto nije ni bezbedno da klinca pustim da se sam igra u parku punom spriceva, pa taman i da ima afiniteta da sam smisli neku igru. :dash:

Novembar, nije poenta u tome, vec sto nam deca nemaju maste da smisle sama nesto sto ce im zaokupiti paznju. Vec ocekuju od drugih da ih animira. :(

A obaska to sto nije ni bezbedno da klinca pustim da se sam igra u parku punom spriceva, pa taman i da ima afiniteta da sam smisli neku igru. :dash:

..chinjenica je da nasha deca moraju biti pod vecim nadzorom nego shto smo mi bili..
..sam si spomenuo park..morash s njim, bar dok ne bude imao 10-12 godina.. :roll:
..morash da ga vodish i dovodish s treninga, nije dovoljno drvo iza kuce i poljanche.. ::roll:
..a mashte imaju, samo im treba omoguciti da je ispolje.. :)
..nekad stisnuti zube i pustiti ga da pred tvojim ochima uradi neshto shto bi ti da si u njegovim
godinama uradio krishom da te niko ne provali.. :sad2:
..sve to iziskuje vreme i posvecenost..i nenametljivost..i umece slushanja i podsticanja..
..i malo umeca da budesh manji od njega i da on tebe vodi kroz igru.. :aha:
..odlutasmo od teme.. :)

..u tvojim ochima i po tvojim merilima..
..ako njih pitash - nikad se s tobom ne bi menjali za detinjstvo, shto ce reci - ne zavide ti na njemu..
..kao shto si ti rekao..

..a btw - umesto pentranja po drvecu i jurcanja po ulicama deca mogu da treniraju..
..umesto u igraonicu mozesh dete odvesti u park sa loptom, frizbijem i reketom..
..nisu svi osudjeni na komp..
..ali za razliku od nasheg vremena - mogu da budu, ukoliko ih ne aktivirash..
..nije dovoljno kao kad smo mi bili klinci samo da mu otvorish vrata i on sav srecan istrchi napolje..

Ma daaaaj, molim te. Nije to po mojim merilima, to je jednostavno tako. Deci treba pokret, treba da su mastovita. Ove tvoje alternative su samo zamene za ono "pravo".
Postoje sve te stvari (treninzi, parkovi), ali realno ko ih i koliko cesto koristi sa svojom decom? Vecina klinaca bleji pred ekranom/monitorom, mora ih covek bukvalno terati da idu napolje.

Kojem danasnjem klincu bi palo na pamet da uzme kredu, nacrta put sa sve preprekama, mosticima itd. i da se citav dan igra sa drugarima gurajuci tuda jedan svoj autic (za koji bi ubio)? Malo opisujem sebe iz detinjstva. :mrgreen:

Nemastoviti, kilavi, nesnalazljivi roboti, kojima sistem od malih nogu odredjuje tok dana, dresiraju se da budu dobre masine kada porastu. J*bote, ja nisam hteo u zabaviste, jer mi je ulica bila gotivnija (anarhija i taj trip), a ovi danasnji klinci imaju generalstabski isplanirani dan. Osmogodisnjaci zive otprilike ovako:

06:45: ustajanje, umivanje, pranje zuba
06:53 (:mrgreen:): oblacenje
06:59: dorucak
07:20: odlazak u skolu
08:00: recitacija :mrgreen:
08:07: pismeni zadatak o americkom gradjanskom ratu, naravno na engleskom, jer se uci od trece godine u bilingualnoj grupi u vrticu :roll:
.
.
.
.
.
Sto je najcrnje isplaniran im je citav dan, tamo do 16-17 casova su u skoli, dobiju posle podne jedan cas da se igraju sta zele (oh, kako humano). Od malih nogu se dresiraju na zivot "pos´o-kuca, kuca-pos´o". :dash:

Poslednja izmena:

Back