Kad grad postane prostitutka, teško će ponovo biti devica

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
337.419
132022_tan2022-11-13-8514680-22_s.jpg


Sesilija Holberg, direktorka Galerije Akademije u Firenci, ogorčena je zbog prevelikog broja turista koji posećuju njen grad, pa ga je nedavno zbog toga nazvala "prostitutkom"."Kada grad jednom postane prostitutka, teško će ponovo biti devica", rekala je Holberg.

"Firenca je prelepa i ja bih želela da se ona vrati svojim građanima, a ne da je smrvi turizam", dodala je nemačka istoričarka, žaleći se zbog nedostatka običnih prodavnica na ulicama, koje su inače načičkane suvenirnicama.
Ipak, "već je kasno", smatra Holberg, upozoravajući da se broj poseta gradu ne smanjuje.
Njena izjava, koju je dala za italijanski časopis "La Repubblica", izazvala je burne reakcije mnogih političara, uključujući i italijanskog ministra kulture.
Galerija kojom Holberg upravlja, a u kojoj se inače čuva Mikelanđelova statua Davida, objavila je saopštenje u kom se direktorka izvinjava "jer je koristila pogrešne reči o gradu koji voli".

"Mislila sam da kažem da Firenca mora da bude primer svesnijeg turizma za celu Italiju", navela je u saopštenju, koje je preneo britanski Guardian.
Međutim, ministar kulture Đenaro Sanđulijano kaže da su njene reči bile "ozbiljne i uvredljive" za Firencu i celu Italiju i najavio kaznu, nakon što "proceni sve adekvatne inicijative" pod postojećim zakonom.

Holberg je naljutila i zamenicu gradonačelnika Firence Alesiju Betini, koja je prokomentarisala: "Ako je grad prostitutka, da li su Firentinci deca prositutke, a turisti njeni klijenti?"
Bivši premijer Mateo Renzi, inače, senator Firence, poručio je da bi direktorka galerije trebalo da se "ili izvini ili povuče sa funkcije".
Ipak, Holberg nije jedina koja je izrazila zabrinutost zbog nekontrolisanog turizma u Italiji, naročito u gradovima koji su pretrpani turistima praktično tokom cele godine.

Jedan od njih je i Venecija, koja bi uskoro mogla da izgubi status svetske kulturne baštine, ukoliko ne obuzda preterane posete starom jezgru.
link
 
Direktorka Galerije Akademije u Firenci malo je preterano reagovala i navukla bes Italijana koji su osetljivi na svoju zemlju, gradove, kulturu
ali iako je bilo preterano koristeci reč "prostitutka" za Firencu koja je jedan od najlepših gradova na svetu i grad je u kome bih živela, rekla je istinu
Firenca je u turistickoj sezoni bukvalno receno napadnuta..pritisak turista je ogroman posebno u samom jezgru grada na trgu Piazza della Signoria
gde se nalazi palata Vecchio.na trgu se nalaze i kopije cuvenih spomenika kao sto su David,Persej, Judita sa odsecenom glavom, Neptunova fontana
na trg se nadovezje Piazza Duomo sa cuvenom prelepom katedralom Santa Maria del Fiore,tui je i Krstionica San Giovannija,Giottov zvonik,Galerija Uffici..malo dalje je i Ponte Vecchio kojim se u turistickoj sezoni bukvalno provlaci dok se prolazi sa jedne obale na drugu i uvek pomislim da ce se jednom srušiti pod pritiskom ljudi,Akademija likovnih umetnosi, Palata Pitti i tako dalje..ima mnogo znacajnih istorijski spomenika i mesta koja se mogu videti u Firenci

Verovatno ce se i za Fiorencu traćžiti kao sto je traženo za Veneciju i Barselonu da se ogranici dnevni ulazak turista u srce samog grada
 
Jeste tako u reali,...nije Firenca metropola, pa da može smestiti toliki broj ljudi i da pritom grad normalno funkcioniše. Zbog tolikih gužvi, ni turisti često ne mogu izbliza videti atrakcije.To su stvarno "reke turista", koji "kvare" atmosferu grada. Tako je uglavnom sa svim mestima, gde je najveći broj atrakcija skoncentrisan po gradskim trgovima i bližoj okolini.
Italija stvarno zato deluje kao neki "stari muzej", koji radi 24h.
 

Back
Top