Quantcast

Кад ће Србија ући у ЕУ

Truman

Elita
Poruka
18.596
vidi...kada nekom zatrebaš, taj će te uvek naći...uvek će te videti i javiti se, bez obzira što si na drugoj strani ulice...jedan od primera iz života, moguće i da imaš takvog iskustva
Па добро, тиме си прецртао свој аргумент о цеху који плаћа народ ( ако је то уопште и цех отићи одавде ).
 

Kamael

Buduća legenda
Poruka
40.838
Србију реално ЕУ не занима још од 2007. кад се осамосталило Косово.

Осећања су обострана.

Da. Ali ima neko kome je stalo do EU i ko je voli.

87206672_101165281489597_3452652564904935424_n.jpg
 
Poruka
6.555
Mi smo samo mali...i zaostali jer i dalje ne shvatamo kako stvari stoje...dozvolili smo jednoj budali da nas voza...
Ništa tu EU nije kriva.
A kak sad to? Pa zar niste vi poslijednja slobodna država u Europi, koja se opire zlu? Uz vas je samo još par takvih država, kao Sjeverna Koreja, Sirija, Kuba (možda)... Ja mislim da nemam riječi za vas kojima bih to izrekao, za vašu situaciju...
 

krinka5

Elita
Poruka
17.537
ЕУ недостаје неколико милиона радника. Требала би да Србију прими као чланицу и попуни добар део празнине. Срби вредни људи.

Evropska Unija se nalazi u 1989. godini tako da ulaziti u neku zajednicu koja se bliži svom rastakanju (rušenje Šengena, trvenje unutar EU) bio bi izuzetno glup potez.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.202
Србија НИКАДА НЕ ТРЕБА ДА УЂЕ У ЕУ, јер:

Foto: Depositphoto/    phb.cz

Foto: Depositphoto/ phb.cz​

Putuj Srbijom
Putovanje kroz srednji vek: Da li znate sve srpske prestonice iz ovog perioda?
subota, 11.04.2020. / Putuj Srbijom Izvor: B92
Srpsku istoriju su potresala burna dešavanja, a vetrovi vremena premeštali su prestonicu sa jednog na drugo mesto. U nastavku pročitajte koji su gradovi bili prestonica srpske države, od Destinika, čiji se tragovi jedva naziru, pa sve do Smedereva, koje i dalje ponosno čuva obrise nekadašnjeg glavnog grada.

Destinik - najstarija poznata prestonica Srbije, nalazi se u Raškoj, na severnoj padini brda Klik, između Prijepolja i Sjenice. Kao srpska prestonica se pominje prvi put u spisu "O upravljanju Carstvom" vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita. Smatra se da je ovaj grad postojao barem dva veka pre Nemanjića, a zatim je uništen i napušten u 10. veku, u vreme bugarske ekspanzije.

U naredna dva veka prestonica je premeštena na jadransku obalu. Glavni grad je prvobitno bio Kotor, posle toga Ston na Pelješcu, da bi se na kraju preselio u Skadar.

Ras
- bio je prestonica srpske oblasti koja je po njoj nazvana Raška. Krajem XII i tokom XIII veka Ras postaje politički i kulturni centar srpske države i prestonica prvih vladara iz dinastije Nemanjića. Položaj Rasa nije u potpunosti utvrđen, ali se smatra da je u pitanju lokalitet Gradina, koji je spaljen 1242, a nalazio se u blizini današnjeg Novog Pazara.

Niš - Veliki župan Stefan Nemanja je u periodu1183.-1191. vladao iz Niša. Za vreme Trećeg krstaškog pohoda tu se sreo sa nemačkim carom Fridrihom I Barbarosom.
Od vremena Stefana Nemanje i početka širenja Raške, mahom ka jugoistoku, Ras gubi svoj dotadašnji značaj. Država Nemanjića u to doba nema stalnu prestonicu, već se njeno sedište nalazi tamo gde i trenutni kralj, obično u nekom od dvoraca kao što su Pauni, Nerodimlja, Svrčin, Štimlje, Prizren i Skoplje.

Beograd
- je bio prestonica države kralja Dragutina. Dragutinovo kraljevstvo je nazivano sremskom kraljevinom, dok je Kraljevina Srbija termin koji se vezuje za njegovog brata Milutina, koji je za svoju prestonicu izabrao Skoplje.

Skoplje - Postalo je prestonica za vreme kralja Milutina, a tokom vladavine Stefana Dušana igra veoma bitnu ulogu kao prestonica Srpskog carstva u kojoj je sam Dušan ovenčan za cara Srba i Grka 1346. godine i proglasio svoj zakonik 1349. godine.

Prizren - je bio jedna od prestonica Srpskog carstva u kojoj je postojao carski dvorac. Putnici iz tog doba ga nazivaju carskim gradom i carskom prestonisom, dok se u narodnoj epskoj poeziji pominje kao srpski Carigrad.

Ser - nalazi se u današnjoj Grčkoj, na 70 kilometara od Soluna. To je grad u kome se nalazio carski dvorac i mesto gde je Dušan dopunio svoj Zakonik 1354.

Prilep - je bio prestonica kraljeva Srbije iz porodice Mrnjavčevića, prvo Vukašina, a potom i njegovog sina Marka, a po dolasku Hrebeljanovića na vlast, prestonica se seli u Kruševac.

Kruševac - bio prestonica kneževine Srbije tokom vladavine kneževa iz porodice Hrebeljanovića, prvo Lazara, a potom i njegovog sina Stefana. Prvi put se pominje u jednoj Lazarevoj povelji iz 1387. godine, koja je izdata "u slavnome gradu gospodstva mi Kruševcu".

Beograd - Lazarev sin Stefan primoran je da prestonicu preseli u Beograd, koji je obnavljao prethodne tri godine. Pod despotom Stefanom Lazarevićem Beograd je teritorijalno, ekonomski i kulturno naglo rastao, paralelno povećavajući i broj stanovnika.

Smederevo - poslednja srednjovekovna prestonica i prestonica despotovine Srbije pod Brankovićima. Podigao ga je despot Đurađ. Nakon smrti Stefana Lazarevića, despot Đurađ Branković nije mogao da ostane u Beogradu, koji su preuzeli Mađari, pa je sagradio novu prestonicu u Smederevu.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.