kabl hdmi na hdmi 1.4 (m/m) 10m

miskoruzic

Zainteresovan član
Poruka
146
Hteo bih da povežem računar a TV-om da bih gledao filmove, do sada sam gledao filmove samo na monitoru ''Dell P2417H'' i ponekad na TV-u ''Vox 32DSA314H''. Na TV-u mi je problem što kada gledam filmove sa Fleš Memorije titlovi su mi vrlo sitni tj font titlova je vrlo sitan i nema mogućnost da se poveća kao i na većini 32''-inčnih LED Televezora. Pa sam zato rešio da povežem računar a TV-om ali mi je potreban HDMI kabl veće dužine, konkretno 10m. Grafička u računaru mi je ''Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6600 8GB''. Pošto je u pitanju velika dužina HDMI kabla (L-10m), interesuje da li ću imati gubitke u kvalitetu slike na TV-u? I ako budem kupovao HDMI kabl da li je bitno od kog je proizvođača? Hvala unapred na odgovoru.

Ignoriši molim te ove prethodne poruke, pošto vidim da se kolege baš i ne razumeju preterano.

Ne postoji nikakav gubitet kvaliteta kod digitalnog kabla - tu možeš na izlazu samo da IMAŠ signal ili da NEMAŠ signal.

Ako ga imaš, slika je ista kao i sa kablom od metar, ako ga nemaš, onda imaš samo crno i nema slike. HDMI nije analogni kabl pa da imaš gubitak, da ti slika bude loša ako je kabl predugačak. Ovo je digitalni signal, nule i jedinice, i nema lošije i bolje nule i jedinice.

Postoje retke situacije kada se slika prekida ili ritmično pojavljuje i gubi, ali to je baš retko.

Kvalitet kabla je bitan, kao i kvalitet izlaza (na kartici) i kvalitet prijemnog kola (na TV-u). Kako će da radi ne možeš da znaš dok ne probaš konkretan kabl, ali moj ti je savet da kupiš neki fin kabl, kao recimo ovaj, i da probaš. Ako NEMA slike (sve crno), možeš da vratiš kabl i probaš sa nekim drugim, ali skoro sam siguran da će ti raditi OK, sa kablom koji odgovara HDMI standardu 2.0 ili 2.1, dužina od 10 metara nije ništa naročito.

https://gigatron.rs/hdmi-kablovi/linkom-kabl-hdmi-na-hdmi-20-10m-crna-407803

Ignoriši molim te ove prethodne poruke, pošto vidim da se kolege baš i ne razumeju preterano.

Ne postoji nikakav gubitet kvaliteta kod digitalnog kabla - tu možeš na izlazu samo da IMAŠ signal ili da NEMAŠ signal.

Ako ga imaš, slika je ista kao i sa kablom od metar, ako ga nemaš, onda imaš samo crno i nema slike. HDMI nije analogni kabl pa da imaš gubitak, da ti slika bude loša ako je kabl predugačak. Ovo je digitalni signal, nule i jedinice, i nema lošije i bolje nule i jedinice.

Postoje retke situacije kada se slika prekida ili ritmično pojavljuje i gubi, ali to je baš retko.

Kvalitet kabla je bitan, kao i kvalitet izlaza (na kartici) i kvalitet prijemnog kola (na TV-u). Kako će da radi ne možeš da znaš dok ne probaš konkretan kabl, ali moj ti je savet da kupiš neki fin kabl, kao recimo ovaj, i da probaš. Ako NEMA slike (sve crno), možeš da vratiš kabl i probaš sa nekim drugim, ali skoro sam siguran da će ti raditi OK, sa kablom koji odgovara HDMI standardu 2.0 ili 2.1, dužina od 10 metara nije ništa naročito.

Jedan iz komsiluka je stavio doduse 11 metara dug kabl i kaze da mu je slika bila losija. Audioquest kabl.

Jedan iz komsiluka je stavio doduse 11 metara dug kabl i kaze da mu je slika bila losija. Audioquest kabl.
Nisam iskreno nikad čuo da postoji HDMI kabl od 11 metara, pošto su oni uvek terminisani sa obe strane... možda je neki USA model od 36 stopa.

Ali to da ima lošiju sliku ne znam kako bi se desilo. Mogu da se dese artifakti, to su vidljive kockice, ali to nije "lošija slika".

Brate, hvala puno na ovim detaljnim informacijama. Ja sam doduše gledao neke jeftinije modele kao recimo:

https://bazzar.rs/p/6MXQ6KQ-linkom-hdmi-na-hdmi-kabl-1-4-m-m-10m

ili

https://bazzar.rs/p/M54AMN6-cc-hdmi...k&utm_campaign=Eponuda.com&utm_term=es_0_2_pp

Šta misliš o ovim modelima?

U zavisnosti od kvaliteta materijala koji se koriste pouzdani proivođači kablova overavaju (sa certifikatom) dužinu kabla za koju garantuju da neće biti gubitka kvaliteta. Gubitak digitalnog signala se dešava zbog opadanja voltaže zbog dužine kabla.

Pouzdani kablovi dužine od 10m pa i duže se prave od optičkih vlakana. Takav je recimo i ovaj

1737137265562.png

Nisam iskreno nikad čuo da postoji HDMI kabl od 11 metara, pošto su oni uvek terminisani sa obe strane... možda je neki USA model od 36 stopa.

Ali to da ima lošiju sliku ne znam kako bi se desilo. Mogu da se dese artifakti, to su vidljive kockice, ali to nije "lošija slika".
Doneo mu ga je neki njegov prijatelj iz Kanade. Ovaj Fiber Optic HDMI kabl izgleda da je najbolje resenje.

U zavisnosti od kvaliteta materijala koji se koriste pouzdani proivođači kablova overavaju (sa certifikatom) dužinu kabla za koju garantuju da neće biti gubitka kvaliteta. Gubitak digitalnog signala se dešava zbog opadanja voltaže zbog dužine kabla.

Pouzdani kablovi dužine od 10m pa i duže se prave od optičkih vlakana. Takav je recimo i ovaj

Pogledajte prilog 1672898
HDMI AOC kablovi su preskupi i imaju smisla samo na baš baš velikim dužinama. Kod nas se teško nabavljaju, i nemaju nikakve prednosti na dužini od 10 metara ako običan 2.0 ili 2.1 HDMI kabl radi kako treba. (inače, ima mnogo situacija kad zajebavaju i ne rade i ne treba se petljati s njima osim ako ne može drugačije).

HDMI AOC kablovi su preskupi i imaju smisla samo na baš baš velikim dužinama. Kod nas se teško nabavljaju, i nemaju nikakve prednosti na dužini od 10 metara ako običan 2.0 ili 2.1 HDMI kabl radi kako treba. (inače, ima mnogo situacija kad zajebavaju i ne rade i ne treba se petljati s njima osim ako ne može drugačije).
Koja cena bi bila u redu za opticki HDMI kabl te duzine?

Šta misliš o ovim modelima?

https://bazzar.rs/p/6MXQ6KQ-linkom-hdmi-na-hdmi-kabl-1-4-m-m-10m

ili

https://bazzar.rs/p/M54AMN6-cc-hdmi...k&utm_campaign=Eponuda.com&utm_term=es_0_2_pp

Sa Gembird kablovima imam loše iskustvo (doduše ne HDMI nego DisplayPort, ali dobro, sličan je) - raspao se posle dva uključivanja konektor. A i tuđa iskustva nisu nešto, Gembird ti je dno dna po kvalitetu, Kina ali ona najjeftinija. Doduše, ako imaš sreće, možda ti i bude radio.

Za Linkom nisam čuo nekih žalbi, tako da bih pre njega uzeo. Ali ako ti ne radi uvek možeš da ga zameniš tako da nema brige.

Koja cena bi bila u redu za opticki HDMI kabl te duzine?
Nema neke logike i opravdanja uzimati optiku za dužine do 10 metara. U principu veća šansa da imaš problema nego sa standardnim bakarnim kablom koji radi kako treba. (jer bakarni HDMI kabl je pasivan element, a optički HDMI ti je aktivna elektronika, pa više stvari može da pođe po zlu, a i skuplji je).

Ja sam kupio na pocetku , hdmi od 10m 4 kom, za po 200 din, i to jos uvek radi...mislim da je 1.4 posle sam video ove skupe koji ne rade kao skupi , tako da ko zna sta sam ja kupio....ali da radi radi....

Dobro sad se moze napraviti jos bolja sa boljom rezolucijom, mada TVje tu onaj koji je ogranicenje, bar ja mislim tako...a ne smeta...bacis koliko hoces ,

Pa i nije bas tako...
Does length of HDMI cable affect quality?
HDMI cables have a length limit, with signal quality declining over longer distances. For runs over 25 feet, use high-quality cables with signal boosters or active HDMI options to maintain 4K or 8K performance without loss.

Pa i nije bas tako...
Does length of HDMI cable affect quality?
HDMI cables have a length limit, with signal quality declining over longer distances. For runs over 25 feet, use high-quality cables with signal boosters or active HDMI options to maintain 4K or 8K performance without loss.
To što si citirao je u principu tačno, i ni po čemu se ne kosi sa onim što sam gore napisao.

Evo pitanje za tebe - na koji način se manifestuje slabljenje signala kod HDMI kabla?

Kabl radi ili ne radi, nema moj kabl ima bolju sliku ili sta god..
Kod loseg kvaliteta kabla (citaj jeftinih) dolazi do povremenog gubljenja signala, koji se manifestuje na razne nacine (svakako vidljive na ekranu)
A za visoko zahtevne video modove kao na primer 4K, svakako kvalitetniji kabl ima znacajno vece sanse da prenese taj signal (iliti da kabl radi) narocito na dugacnkim relacijama.

Inace imamo projektor u cinema room, sa jako dugackim kablom do pojacala, tako da je bilo dosta ekperimentisanja dok se sve to namestilo da radi kako treba

Back