Kaako provjeriti krade li nam neko Wi-Fi?

Neno

Elita
Poruka
20.446
Internet nam je sporiji nego što bi trebao biti? Sumnjamo da se neko prikačio? Nekoliko savjeta kako provjeiti i eeventualno onemogućiti uljeze.
Naš ruter ima lampice koje svijetle kad je aktivan net tj kad smo na internetu. Ugasimo sve uredjaje koje kačamo na internet i provjerimo lampice na ruteru.. ako i dalje blinkaju, neko nam se nakačio na wi-fi.
Bežični ruteri imaju upravljačku ploču s popisom uređaja povezanih na vašu Wi-Fi mrežu. Za pristup će nam trebati IP adresu našeg računara. U Windowsima pritisnemo tipke Win i R zajedno i u prozor upišemo ipconfig, pa potražimo broj uz Default Gateway. Na Macu otvorimo Network Preference i Router. Upišemo IP u adresnu traku web browsera. Za pristup ćemo trebati korisničko ime i lozinku. Pronaći ćemo naziv uređaja te IP i MAC adrese. Provjerimo ima li neželjenih korisnika.
Ako nam je to teško, postoje programi koji otkrivaju ko je sve na wi-fi-u.
Who Is On My WiFi je jedan od sw alata koji nas obavještava kad se neko neovlašteno prikači na naaš wifi.
Wireless Network Watcher je program za skeniranje wi-fi
i Angry IP Scanner pokazuje ko je spojen bez obzira da li smo u Windowsima, Linux ili MacOS -u, dakle nešto kao univerzalan program.

Naravno, ako smo sigurni i "znamo" da nas niko ne potkrada ovo i neće biti potrebno.
Ako dajemo besplatan Wi-Fi dobro je da znamo koliko se korisnika prikačilo, recimo u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima ili ako smo nekome dobrovoljno dali pristup, čisto radi kontrole.

:kafa:
 

Back
Top