Juznjacka rok muzika

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
580
Juznjacki rok "Southern Rock" muzika ima duboke korene u bluzu, malo manje u kantri muzici, i onda uz dodatak dzeza, gospela, honki tonka, bugi vugija pa cak i soula. Fuzija svega ovoga je stvorila jedan muzicki zanr, karakteristican za americki jug, nazvan "Southern rock". Ceo rock and roll ima duboke korene u juznjackoj muzici, prvenstveno bluzu, iz kog razloga mnogi tvrde da je srce roka juznjacko a da je Juznjacki rok, od svih zanrova rok muzike, najautenticniji pravac roka. Iskreno, cak i sam kralj rock and roll-a, Elvis Prisli potice sa tog juga i njegovi rani radovi zvuce juznjacki, puni emocija, bluza i kantrija. Ovaj muzicki zanr je americki fenomen sam po sebi. Dok je trajao, ostao je nepromenjen vremenom. Mnogi ce reci da zanr postoji i danas, ali ne verujem da je isti. U svakom slucaju, nema vise tog specificnog juznjackog sarma kao pre.
Pocetak juznjackog roka je usko povezan sa izdavackom kucom "Capricorn Records", kroz koju su prosli mnogi veliki bendovi tog pravca. Od Elvin Bishop-a i The Marshal Tucker Band-a, pa do Grinderswitch i Allman Brothers Band-a. A upravo ovi zadnji, The Allman Brothers Band su glavni nosioci i pocetnici celog pravca.

abb1.jpg


The Allman Brothers Band su osnovali braca Allman u Floridi. Gitarista Duane Allman, jedan od najboljih gitarista rok muzike, virtuoz sa slajderom, za koga je Erik Klapton izjavio da je najbolji gitarista i da ga pored Jimi Hendriksa najvise ceni, i Duane-ov brat, Gregg Allman, klavijaturista na prepoznatljivim Hammond B3 orguljama cijim je zvukom stvarao atmosferu u njihovoj muzici. I Naravno, Dickey Betts, gitarista koji je dopunjavao i u isto vreme kontrirao Duanovoj gitari. Njihov album "Brothers and Sisters" je album koji je juznjacki rok predstavio svetu. Nakon ovoga, Juznjacki rok je jednostavno eksplodirao i rasuo se po celom svetu. Sa pojavom mnogo tezeg benda Lynyard Skynyard, jug je postao rasadnik muzickih talenata karakteristicnog juznjackog zvuka, kao jednog od najpopularnijih zanrova 70-tih. "Black Oak Arkansas", najdivljiji juznjacki bend od svih, sa trojicom sredera na gitarama i Jim Dandy Mangrum-om, ludakom od pevaca sa hrapavim glasom koji se retko cuje, pa do "Potliquor" iz Lujzijane, sa zestokim gitarskim delovima u kombinaciji sa klavirom, "The Marshall Tucker Band", sa teskim primesama dzeza u njihovoj muzici, flautom u postavi sa dvojicom stilski totalno razlicitih gitarista.... i mnogim drugima kao "Kentucky Headhunters", "Molly Hatchet", "Little Feat", "ZZ Top", itd.
Bilo bi pogresno reci da je juznjacki rok vezan samo za americki jug. Nastao je na jugu ali muziku su prihvatili mnogi bendovi sirom Amerike pa i nadalje.
Southern Rock je nestao pocetkom 80-tih. Mnogi tvrde da je nestajanje pocelo mnogo ranije, sa smrcu Duane Allmana i par godina kasnije sa pogibijom clanova Lynyard Skynyard benda, od kojih je pevac Lynyard-a, Ronnie Van Zandt, verovatno bio najbolji kompozitor i tekstopisac u celom pravcu. Ali cinjenica da su The Allman Brothers Band i Lynyard Skynyard nastavili sa muzikom i nakon ovih tragedija, doprinela je da je Southern Rock nastavio da zivi, postane i ostane neizbrisiv deo rok muzike. Juznjacka rok muzika jos uvek povremeno zasija, kao sa pojavom grupe "The Black Crowes", oseti se ponekad zar juga kao u muzici grupe Black Label Society, ali pravi, izvorni juznjacki rok odavno vise ne postoji. Kao stogodisnji juznjacki hrastovi, ili mocni Misisipi, sarm pravog juznjackog roka nastavlja da zivi samo u srcima fanova sirom sveta.

 

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.455
jedan od najjačih još uvek na sceni je

Tedeschi Trucks Band - "Midnight in Harlem" (Live on eTown)​


Trenutno nema boljeg slajd gitariste od Derek Trucks-a. A plus, svirao je i sa Allman Brothers Band-om
 

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
189.573
Što bi Bosanci rekli - đe me nađe. Bend iz tog pravca koji veoma volim (osim naravno onih gore pomenutih) nije među najpoznatijim, ali je meni svejedno veoma drag pa sam zato njihove pesme već postavljao i na drugim temama. Zanimljivo je kako su izabrali ime. Molly Hatchet je bila američka prostitutka čini mi se tridesetih godina prošlog veka koja je ubijala svoje mušterije.
Bend je počeo s radom tokom sedamdesetih i postojao je do pre jedno 7 - 8 godina kad im je umro osnivač. Njihova najpoznatija pesma mi se zapravo ne sviđa preterano i zato je neću ni pominjati nego ću vam pustiti ovu:

 

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
580
Molly Hatchet je bila američka prostitutka čini mi se tridesetih godina prošlog veka koja je ubijala svoje mušterije.
Bend je počeo s radom tokom sedamdesetih i postojao je do pre jedno 7 - 8 godina kad im je umro osnivač.
Nisam znao to za njihovo ime. Inace imam njihov album "Flirtin' with Disaster". Nisu bili toliko poznati a opet dovoljno su poznati da ih uvek spominju kao jedne od zacetnika juznjackog roka. Svi originalni clanovi grupe su preminuli ali grupa i dalje svira i postoji. Sadasnji clanovi su vec bili u nekom periodu clanovi grupe. Sad im treba izaci novi album uzivo (ili je vec izasao, nisam siguran). Ali ono u sto jesam siguran je da veceras sviraju u Detroitu, tako da ako pozuris do Zagreba, i od Zagreba uhvatis direktan let do Detroita, jos uvek mozes stici na pocetak koncerta.
 

Top